Αρνητικά απάντησαν τα Ηνωμένα Έθνη στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας, όπου ζουν 1,1 εκατ. ανθρώποι, σε 24 ώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ ζήτησε την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη βόρεια Γάζα μέσα στις επόμενες 24 ώρες, περιγράφοντας την εντολή ως «αδύνατη» και απευθύνοντας έκκληση για αλλαγή πλεύσης, ενόψει αυτού που όλο και περισσότερο μοιάζει με επικείμενη χερσαία εισβολή.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», αναφέρεται σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν. «Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση για ανάκληση κάθε τέτοιας εντολής, εάν επιβεβαιωθεί, αποφεύγοντας αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφική κατάσταση».
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε όλους τους πολίτες που ζουν στην πόλη της Γάζας να μετακινηθούν στην περιοχή νότια του Ουάντι Γάζα, που σηματοδοτεί το νότιο όριο της πόλης, και είπε ότι μπορούν να επιστρέψουν μόνο όταν τους επιτραπεί.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι η Πόλη της Γάζας είναι «μια περιοχή όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις» και θα συνεχίσει να επιχειρεί εντατικά εκεί.
Ο στρατός ενημέρωσε επίσης αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Γάζα αργά την Πέμπτη ότι ο οργανισμός θα πρέπει να απομακρύνει το προσωπικό από την περιοχή εντός της προθεσμίας μιας ημέρας.
Η διαταγή εκκένωσης σε τέτοια κλίμακα είναι άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Οι διεθνείς ομάδες βοήθειας και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει εδώ και καιρό ότι δεν είναι ο ρόλος τους να ζητούν από τους ανθρώπους να φύγουν. Σε προηγούμενες συγκρούσεις,
Το Ισραήλ διέταξε μαζική μετακίνηση ρίχνοντας φυλλάδια.
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, είπε ότι μετέφερε τις κεντρικές της επιχειρήσεις και το διεθνές προσωπικό της σε μια τοποθεσία στο νότο για να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και το προσωπικό υποστήριξης και των προσφύγων.
Η UNRWA προτρέπει τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους στα καταφύγιά της, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, η Διευθύντρια Επικοινωνιών του οργανισμού Juliette Touma δήλωσε σε ξεχωριστή δήλωση. «Είναι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επίθεση σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο Τούμα.
Δώδεκα μέλη του προσωπικού της UNRWA έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας.
Χερσαία Εισβολή
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει έως και 300.000 στρατιώτες έξω από τη Γάζα και σημείωσε ότι όλα δείχουν ότι επίκειται μεγάλη χερσαία επίθεση, καθώς προσπαθεί να «εξαφανίσει» τη Χαμάς.
Η Χαμάς διείσδυσε στο Ισραήλ μέσω ξηράς, αέρα και θάλασσας, σκοτώνοντας περίπου 1.300 και απαγάγοντας άλλους 97. Το Ισραήλ αντέδρασε με έντονες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σκοτώνοντας 1,573 και τραυματίζοντας πάνω από 6.000, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.
Μια χερσαία εισβολή θα κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων και θα αυξήσει την προοπτική μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.
Χαλινάρι από ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη και εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά προειδοποίησε τους αξιωματούχους εκεί ότι «έχει σημασία πώς το κάνει αυτό το Ισραήλ».
Μεταναστευτικό κύμα
Η εκκένωση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τους κατοίκους της Γάζας πιο κοντά στην Αίγυπτο, η οποία μοιράζεται το συνοριακό σημείο της Ράφα με τη Γάζα.
Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο για να παρέχουν ασφαλή διέλευση σε αμάχους που προσπαθούν να διαφύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μην λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις για εκκένωση και είπε ότι αυτό ήταν μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» του Ισραήλ.