Με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα δραματικά εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, τα χρηματιστήρια δέχτηκαν ισχυρές αναταράξεις αυτή την εβδομάδα, ενώ το ελληνικό είχε διακύμανση άνω των 100 μονάδων το πενθήμερο.
- Πρώτη ανοδική εβδομάδα στο ΧΑ μετά από έξι σερί πτωτικές
- Εβδομάδα αναταράξεων με διακύμανση πάνω από 100 μονάδες για το Γ.Δ.
- Η κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου φέρνει volatility
- Ο… φόβος του Σαββατοκύριακου έφερε ρευστοποιήσεις
Ο… φόβος του (νέου) Σαββατοκύριακου οδήγησε τους επενδυτές απανταχού να προχωρήσουν σε αμυντικές και συντηρητικές τακτικές, «κλειδώνοντας» κέρδη και κλείνοντας θέσεις. Το Ισραήλ έχει δώσει τελεσίγραφο 24 ωρών για εκκενωθούν περιοχές που θα χτυπήσει, οπότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η ατμόσφαιρα και το κλίμα όταν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή οι αγορές και ο κόσμος είχαν ένα ήσυχο – τηρουμένων των αναλογιών – απόγευμα, όμως από το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, τα πάντα άλλαξαν ίσως για όλο τον κόσμο, σε βαθμό που κανένας δεν μπορεί τώρα να διαβλέψει. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο λοιπόν φαίνεται πως ανατράπηκαν τα πάντα, φέρνοντας εξελίξεις που πιθανότατα θα οριοθετήσουν την πορεία της Μέσης Ανατολής, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης για τα επόμενα πενήντα, ή εκατό χρόνια.
Συνάμα, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις όλου του μουσουλμανικού κόσμου διεθνώς, αν και εφόσον ή αντίδραση του Ισραήλ είναι τέτοια που προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, μέσα από ισοπεδωτικές πολεμικές πρακτικές.
Εντός αυτού του εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος και με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να είναι σε πλήρη εξέλιξη, αγορές, χρηματιστήρια, commodities, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μεταφορές και τρόφιμα, νομοτελειακά θα επηρεαστούν, λιγότερο ή περισσότερο. Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση να είναι τέτοια που να έχουμε δραματικές εξελίξεις σε τιμές καυσίμων και ενεργειακό κόστος, δυστοκία στη μεταφορά τροφίμων και αύξηση τιμών τόσο που θα φέρουν σε εξαιρετικά οριακή θέση ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, προκαλώντας νέα έξαρση προσφυγικών ροών.
Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο σκηνικό, το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε βρεθεί τις προηγούμενες έξι εβδομάδες σε διαρκή πτώση, πέφτοντας σε χαμηλά 5μήνου, αυτή την εβδομάδα έζησε σημαντικές αναταράξεις, αλλά κατάφερε να βάλει φρένο στην κατρακύλα. Όταν ο Γ.Δ. κινδύνευσε να χάσει και το όριο των 1.100 μονάδων βγήκαν συντονισμένες αγορές και ένστικτο αυτοσυντήρησης, με αποτέλεσμα – μετά την πτώση της Δευτέρας, το Χ.Α. να βγάλει ισχυρή αντίδραση, φτάνοντας την Πέμπτη έως το υψηλό των 1.206,94 μονάδων.
Όμως, από το μεσημέρι της Πέμπτης αλλά και την Παρασκευή, οι επενδυτές προχώρησαν σε «κλείδωμα» κερδών, υπό το φόβο ισχυρής κλιμάκωσης το Σαββατοκύριακο. Ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 1,07% στις 1.169,66 μονάδες, ο FTSE έκλεισε με πτώση 1,17% στις 2.853,81 μονάδες, ενώ ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,68% στις 1.883,96 μονάδες. Τέλος ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 916,34 μονάδες με πτώση 1,13%.
Παρά την πτώση της Παρασκευής, ο Γ.Δ. έκλεισε το πενθήμερο με άνοδο 2,88%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,27%, ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,90%. Οι μέσες συναλλαγές ήταν ενισχυμένες το πενθήμερο καθώς ανήλθαν στα 124,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 50,1% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι συναλλαγές περιορίστηκαν στα 74 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως δεν υπήρξε διάθεση ξεπουλήματος, απλώς παραμέρισαν οι αγοραστές.
Διεθνώς, οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες την Παρασκευή χάνοντας έως και 1,55%, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι τρεις δείκτες της Wall Street.