Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο «οπλισμός» της Μόσχας στην ενέργεια έθεσαν την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών χωρών.
Αν και αυτή παραμένει μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία, που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές (νέοι αγωγοί, τερματικοί σταθμοί LNG κ.λπ.), τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ μέσω αγωγών, με μερίδιο 38,8%, πάνω από τη Νορβηγία (38,1%), σύμφωνα με την Eurostat. Ωστόσο, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, το μερίδιο της Ρωσίας είχε μειωθεί κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το μερίδιο τους αύξησαν Νορβηγία (+8 π.μ.), Αλγερία (+7 π.μ.) και Ηνωμένο Βασίλειο (+4 π.μ.).
Όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή το LNG (εισαγόμενο με πλοία), η Ρωσία (18,1%) ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022, πίσω από τις ΗΠΑ (48,6%). Ένα χρόνο αργότερα, το μερίδιο της Ρωσίας είχε μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες από τη Νορβηγία (+6 π.μ.), το Κατάρ και την Αλγερία (+2 π.μ. έκαστη) αυξήθηκαν για να αναπληρώσουν. Σημαντική μείωση 8% κατάγρψαν και οι προμήθειες της ΕΕ από τις ΗΠΑ.
You will find more infographics at Statista