Χωρίς ρεύμα και χωρίς παροχή νερού βρίσκεται η Γάζα για πέμπτη ημέρα, ενώ τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται και η υφιστάμενη ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου.
Η Γάζα βρίσκεται υπό πολιορκία καθώς το Ισραήλ ανταποδίδει επί δικαίων και αδίκων για την εισβολή της χαμάς στο έδαφός του, επιχειρώντας παράλληλα να επανορθώσει για την παταγώδη αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών.
Η επιστράτευση 300 χιλ. εφέδρων δεύτερης σειράς και από το εξωτερικό ολοκληρώνεται με έκτακτες πτήσεις της El Al. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε και ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με τη συμμετοχή και του κόμματος του Beni Gantz, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται και ειδικό πολεμικό συμβούλιο. Η ολοκλήρωση της αλληλουχίας αυτής δίνει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να κινηθεί πλέον στην κατεύθυνση μιας χερσαίας, ευρείας κλίμακας, επέμβασης στη Γάζα.
Μείζον πρόβλημα που μπλοκάρει, για την ώρα τον σχεδιασμό αυτό είναι οι αιχμάλωτοι, Ισραηλινοί και Αμερικάνοι κυρίως, που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και χρησιμοποιούνται άλλοτε ως διαπραγματευτικά πιόνια και άλλοτε ως ανθρώπινη ασπίδα. Το Ισραήλ έχει δείξει, σιωπηρά και παρασκηνιακά, την πρόθεσή του για ανταλλαγές κρατουμένων με τη Χαμάς, καθώς κάτι τέτοιο θα διευκολύνει μια επιχείρηση. Επίσης, στην περιοχή έχουν αφιχθεί και ιειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ με στόχο να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων, εφόσον υπάρξουν στοιχεία για τις τοποθεσίες που κρατούνται.
Σε αυτή τη φάση, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πρωτοβουλίες για ανταλλαγή κρατουμένων, η μία από το Κατάρ και η άλλη -που ανακοινώθηκε χθες- από την Τουρκία. Η Χαμάς αρχικά δεν έδειξε διάθεση να συζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μέτρα για τη μη-εμπλοκή του Ιράν
Μείζον ζήτημα αποτελεί η στάση του Ιράν, στο οποίο οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα και έμμεσα μηνύματα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Η Τεχεράνη, αν και έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Χαμάς, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί ευθύνη για τις επιχειρήσεις στο Ιστραήλ, ούτε έχει κάνει δηλώσεις που να σηματοδοτούν υποστήριξη μέσω της Χεζμπολάχ. Αξιωματούχοι και υπηρεσίες πληροφοριών σε ΗΠΑ και Ισραήλ αναγνωρίζουν πρόδηλες ενδείξεις παρέμβασηες του Ιράν, ενώ υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα στη Wall Street Journal. Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ έχουν δείξει βοήληση να δείξουν απευθείας στην Τεχεράνη.
Στην Ουάσιγκτον, πάντως, υπάρχει πρόδηλος προβληματισμός για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πλήξει ιρανικούς στόχους ακόμα και εντός της επικράτειας της χώρας. Σε ένα τέτοιο σενάριο η απάντηση της Τεχεράνης θεωρείται βέβαια ότι θα οδηγήσει σε κλιμάκωση και πιθανώς σε άμεση σύγκρουση.
Μέχρι στιγμής, ΗΠΑ και ΕΕ δεν δείχνουν διατεθειμένες να υπαναχωρήσουν στις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν, μέσω των οποίων έχει αυξηθεί και η ροή πετρελαίου. Αλλαγή στάσης επ αυτού θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα στις αγορές και δεν θα ληφθεί χωρίς συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας να αναπληρώσει πλήρως ενδεχόμενα κενά προσφοράς.
Propaganda Wars
Κεντρικό ρόλο -και σε αυτό τον πόλεμο- παίζει η προπαγάνδα. Το Ισραήλ, που διαθέτει εδραιωμένο μηχανισμό τροφοδοτεί τα διεθνή media και social media ακόμη και deep fake βίντεο για θηριωδίες της Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση που χαρακτηρίζεται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες -όχι καθολικά όμως- ως τρομοκρατική, επιλέγει να απαντήσει με την απελευθέρωση -on camera- γυναικών και παιδιών, σε μια προσπάθεια να φρενάρει τη διεθνή κατακραυγή. Ο βαθμός παραπληροφόρησης και από τις δύο πλευρές είναι τέτοιους που η πραγματικότητα καθίσταται σχετικό μέγεθος. Στις εξελίξεις επιχείρησε να παρέμβει η ΕΕ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε Χ και Facebook για τη δημοσίευση πλαστού και “πειραγμένου” περιεχομένου για τον πόλεμο.
Ο απολογισμός
Επισήμως, συνολικά οι νεκροί υπερβαίνουν τους 2500, μοιρασμένο μεταξύ των δύο πλευρών. Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Γάζα από την ώρα που ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις οικιστικές περιοχές Ζεϊτούν, Σαμπρά, Αλ Ναφάκ και Τελ αλ Χαβά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 51 άνθρωποι.
Το Ισραήλ έχει θέσει τη Γάζα υπό «απόλυτη πολιορκία» για να εμποδίσει τα τρόφιμα και τα καύσιμα να φτάσουν στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί και εξαρτώνται από τη βοήθεια. Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Λωρίδας της Γάζας έχει ξεμείνει από καύσιμα και, εν μέσω των συνεχιζόμενων χτυπημάτων του Ισραήλ, εκατοντάδες τρομοκρατημένοι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου του θύλακα, ενώ στα νοσοκομεία της Γάζας σημειώνεται επικίνδυνη έλλειψη προμηθειών, όπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εν τω μεταξύ, εντείνεται η αγωνία για τους αιχμάλωτους, με τον Ιζάτ αλ Ρισέκ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς να δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις από το Ισραήλ. «Θα συζητήσουμε το θέμα μόνο όταν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του λαού μας», δήλωσε στο CNN, ενώ αρνήθηκε πως η Χαμάς είχε βοήθεια από το Ιράν ή τη Χεζμπολά του Λιβάνου στην εκτέλεση ή τον σχεδιασμό της τεράστιας επίθεσης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.
Διπλωματική κινητικότητα
Η Ευρώπη, παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς τους Παλαιστινίους και αποφάσισε την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ εγκάλεσε το Ισραήλ για την πολιορκεία της Γάζας. Έκκληση στο Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου απηύθυνε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιτεν. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή αεροπλανοφόρου στην περιοχή, αυξάνοντας τον αρθμό σε δύο των carrier strike groups που επιχειρούν στη Μεσόγειο, ενώ ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο και έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.
Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ σήμερα Πέμπτη, ως επίδειξη αλληλεγγύης. Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, αλλά δεν θα επισκεφθεί την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου συνήθως συναντάται με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Πάντως, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters επικαλούμενο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Αμπάς αύριο Παρασκευή.
Κινήσεις από Σαουδική Αραβία
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία, συζητούν τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, ζητούν τον τερματισμό της βίας. Ο πρίγκηπας διάδοχος της Σ. Αραβίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε πως το βασίλειό του καταβάλλει προσπάθειες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με στόχο να υπάρξει κοινός συντονισμός για να σταματήσει η κλιμάκωση στη Γάζα.
Πρωτοβουλίες Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς ήταν δυσανάλογη, καθώς «εμπόδισε τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις πιο θεμελιώδεις ανάγκες τους και βομβάρδισε κατοικίες όπου ζουν άμαχοι».