Χαμηλά διατηρεί η κυβέρνηση τους τόνους σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ και τους κινδύνους που δημιουργεί για την Ελλάδα, παρά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη, ένδειξη ότι προσπαθεί να αποφύγει τον πανικό και την έξαρση ακραίας ρητορικής και αντιπαραθέσεων.
Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή, τα πιθανά σενάρια για την άμεση και μεσοπρόθεσμη εξέλιξή της καθώς και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα συζήτησε το ΚΥΣΕΑ που συγκλήθηκε εκτάκτως την Πέμπτη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.
Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».
Η ατζέντα που δεν ανακοινώθηκε
Όπως έχει επισημάνει εγκαίρως το Crisis Monitor η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εγείρει άμεσες και έμμεσες προκλήσεις για την Ελλάδα, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό, καθώς ήδη οι εκτοπισμένοι από τη Λωρίδα της Γάζας προσεγγίζουν τους 400 χιλ. σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα έχουν ενταθεί οι ροές από τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία. Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενες εξάρσεις βίας στην Ελλάδα, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός έχει ικανό μέγεθος και η εβραϊκή κοινότητα σημαντική παρουσία. Πρώιμες πληροφορίες, κυρίως από το εξωτερικό, αναφέρονται σε νέα κύματα στρατολόγησης από τζιχαντιστικές οργανώσεις, ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα από εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις κατά εβραϊκών στόχων και έξαρση αντισημιτισμού και αντιμουσουλμανισμού ταυτόχρονα.
Στο ΚΥΣΕΑ, επίσης, τέθηκαν και θέματα που άπτονται των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και τις Μουσουλμανικές χώρες, ιδιαίτερα μετά την ευθεία και άμεση συμπαράταξη της χώρας με το Ισραήλ και την καταδίκη της Χαμάς. Η θέση αυτή συνιστά διαφοροποίηση από την διαχρονική ουδετερότητα που έχει επιδείξει η ελληνική εξωτερική πολιτική. Η μετακίνηση αυτή όμως αν και έχει εκδηλωθεί κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση, τώρα γίνεται πιο αισθητή στη σκιά των συγκρούσεων και ως εκ τούτου αποτελεί παράγοντα που ενισχύει το υποκείμενο ρίσκο.