Ραγδαία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προβλέπει το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας τη σχετική δυναμική, ως αποτέλεσμα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, των χαμηλών και σταθερών επιτοκίων και του πληθωρισμού.
Μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μια 10ετία, προβλέπει το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του Fiscal Monitor, χωρίς ωστόσο να βγαίνει από τη ζώνη χωρών υψηλού κινδύνου.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα σταθερά πολύ χαμηλά επιτόκια στα δάνεια από τον EFSF/ESM, αποτελούν τους οδηγούς για την δραστική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Η τελευταία έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ δίνει στην Ελλάδα θέση πρωταθλητή στη μείωση του δημοσίου χρέους, προβλέποντας κάθετη πτώση από το ρεκόρ του 202,4% του ΑΕΠ μόλις το 2020, υπό το βάρος των σαρωτικών έκτακτων δαπανών στη σκιά της πανδημίας, στο 145,3% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια από τώρα.
Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο, 252% του ΑΕΠ, το οποίο ελέγχει όμως η Κεντρική Τράπεζα της. Στη δεύτερη ανεβαίνε η Σιγκαπούρη με 170,2% και τρίτη η Ελλάδα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 137,5% του ΑΕΠ.
Για την αποκλιμάκωση του χρέους, εκτός από τον υψηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης ρυθμό ανάπτυξης, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τ
Για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, 2% κάθε χρόνο την επόμενη διετία και 2,2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2026 έως και το 2028.