Κινήσεις στην κατεύθυνση αποκατάστασης της λειτουργικότητας του κόμματος καθώς και της προβολής του ηγετικού και ενωτικού χαρακτήρα του επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας τομεάρχες και ταυτόχρονα στέλνοντας ασαφές τελεσίγραφο στους… ‘αντιφρονούντες”.
Τη σκιώδη κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η αξιωματική αντιπολίτευση, με δύο εκ των 27 τομεαρχών να ανήκουν στα 16 κοινοβουλευτικά στελέχη που ψήφισαν «λευκό» στην ψηφοφορία για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη σε σχέση με τη διάρθρωση του νέου προεδρείου της Κ.Ο.
Στόχος του Στέφανου Κασσελάκη ήταν αφενός να σπάσει το μπλοκ των αντιφρονούντων στην Κ.Ο, όπως αυτό καταγράφηκε από με τις ψήφους λευκών στον ορισμό προσώπων σε θέσεις κλειδιά. Παράλληλα, όμως, έκανε ένα πρώτο βήμα κλιμάκωσης απειλώντας με αποπομπή διαφωνούντων από τα μελλοντικά ψηφοδέλτια. Προφανώς και ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν απείλησε με διαγραφές, καθώς κάτι τέτοιο θα τον έφερνε αντιμέτωπο με διάσπαση που θα είχε πυροδοτήσει ο ίδιος, ενώ θα ρίσκαρε να χάσει μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άρα έσοδα… και επιρροή, ενώ θα έχανε και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για δεν έσπασε το μπλοκ παρά το -2
Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατάφερε να σπάσει και να περιορίσει το μπλοκ των 16 αποσπώντας τους προεδρικούς Κατερίνα Νοτοπούλου και Κώστα Μπάρκα. Την πρώτη έθεσε τομεάρχη Πρόνοιας και τον δεύτερο Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν είναι ενδεικτικές της υφής του μπλοκ των διαφωνούντων και κατ’ επέκταση δεν σηματοδοτούν την έναρξη της αποσύνθεσής του.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, προερχόμενη από το σκληρό μπλοκ των προεδρικών του Αλέξη Τσίπρα, όντας πρώτα διευθύντρια του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη και μετέπειτα υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, είχε μείνει εκτός, στην πρώτη φάση, παίζοντας το θεσμικό χαρτί της διαφωνίας επί της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, στόχος της ήταν να διαπραγματευτεί όρους για τη σύμπλευσή της, μιας και δεν ανήκε σε συγκεκριμένες εσωκομματικές ομάδες, είχε όμως τα ερείσματά της ψηλά στην Κουμουνδούρου.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Κώστα Μπάρκα, ο οποίος συμφωνούσε με την κριτική περί παράκαμψης των αρμόδιων οργάνων του κόμματος πριν την ανακοίνωση της αντικατάστασης των Στέργιου Καλπάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, ενώ ανέμενε εξηγήσεις για τα περί «υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα».
Τι ζητούν οι “καθολικά διαμαρτυρόμενοι”
Στην πραγματικότητα, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μπλοκ 14 βουλευτών, με απήχηση περίπου στο 8-10% των ψηφισάντων στις εσωκομματικές εκλογές και στο 35% των ενεργών μελών του κόμματος. Το ουσιαστικό ερώτημα που τεχνηέντως αποκρύπτεται είναι οι λόγοι διαμαρτυρίας των 14… Αυτοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουν ενεργοποίηση της Πολιτικής Γραμματίας και της κεντρικής Επιτροπής και προσφυγή σε συνέδριο πριν τις Ευρωεκλογές, εντός του τρέχοντος έτους.
Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί. Αντ’ αυτού, η ομάδα Κασσελάκη “παίζει καθυστερήσεις” μεταθέτοντας το συνέδριο για τον Μάρτιο, έτσι να υπάρξει χώρος και χρόνος για τη διαμόρφωση των ισορροπιών και τον διαμοιραασμό ρόλων, εσωκομματικά. Έτσι θα δημιουργηθεί το νέο μπλοκ των προεδρικών, που θα συμμετάσχουν με αξιώσεις στην εσωκομματική διελκυστίνδα και θα αντικρούσουν την προσπάθεια της Ομπρέλας να θέσει στεγανά, ορισμούς και να δεσμεύσει τον πρόεδρο σε συγκεκριμένη ατζέντα.
Η αίσθηση που δημιουργείται, πάντως, είναι ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποφύγει το συνέδριο, να οδηγήσει το κόμμα στις Ευρωεκλογές, επιλέγοντας αυτόνομα τους υποψηφίους και δοκιμάζοντας ανοίγματα που δύσκολα θα περνούσαν σε ανοιχτό διαλογο εντός του κόμματος. Επίσης, είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να στείλει μήνυμα αυτονόμησής του από την νομενκλατούρα, σε μια προσπάθεια να πείσει περισσότερους κεντρώους να συμπαραταχθούν μαζί του..
Όσο όμως οι 14 και η Ομπρέλα αρνούνται να συνομιλήσουν να συνδιαλλαγούν εξωθερμικά με τον Στέφανο Κασσελάκη το μήνυμα του νέου προέδρου τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και προς τα έξω είναι αδύναμο. Παρά την υποστήριξη που απολαμβάνει, ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει διαύλους με το εξωτερικό και να θεωρηθεί αξιόπιστος συνομιλητής όσο δεν ελέγχει τον ειρμό του κόμματος και βρίσκεται υπό διαρκή απειλή διάσπασης, τέτοιας που θα επιβάλλει υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος υπό προθεσμία, καθώς χωρίς συνέδριο και διαμοιρασμό ρίσκου εσωτερικό, ενδεχόμενη ακόμη και μικρή διολίσθηση στις Ευρωεκλογές θα πυροδοτήσει ισχυρό κύμα αμφισβήτησής του.