Το Ιράν ενεπλάκη στον σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ σύμφωνα με αξιωματούχους της ίδιας της οργάνωσης, καθώς και της Χεζμπολάχ, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, ενώ οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αναφέρουν επισήμως ότι δεν έχουν εντοπίσει σχετικές ενδείξεις. Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να διευρύνουν το μέτωπο και να οδηγήσουν σε διάχυση του πολέμου που έχει ξεσπάσει, απειλώντας πλέον με αποσταθεροποίηση ΄τη Μέση Ανατολή.
Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν να σχεδιαστεί η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε μια συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, που μίλησαν στη Wall Street Journal.
Αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν συνεργάζονταν με τη Χαμάς από τον Αύγουστο για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το μπαράζ αεροπορικών, χερσαίων και θαλασσίων επιθέσεων -την πιο σημαντική παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973- σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η WSJ.
Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης βελτιστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μια σειράς συναντήσεων στη Βηρυτό, όπου συμμετείχαν αξιωματικοί του IRGC και εκπρόσωποι τεσσάρων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και της Χεζμπολάχ.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχουν δει στοιχεία για την ανάμειξη της Τεχεράνης. Σε συνέντευξή του στο CNN που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Δεν έχουμε δει ακόμη στοιχεία ότι το Ιράν σκηνοθέτησε ή βρισκόταν πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση».
Αντιφάσεις
Για την ώρα, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Μαχμούντ Μιρντάουι, που βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία της Χαμάς, υιοθετούν την ίδια προσέγγιση, ότι δηλαδή η Χαμάς έδρασε αυτόνομα. Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος και ένας σύμβουλος της κυβέρνσης του Άσαντ με τους οποίου συνομίλησε η WSJ υποστηρίζουν το σενάριο της εμπλοκής του Ιράν μέσω των Φρουρών.
Ερωτηθείς για τις συναντήσεις, ο Μαχμούντ Μιρντάουι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε ότι η ομάδα σχεδίασε τις επιθέσεις μόνη της. «Αυτή είναι μια απόφαση των Παλαιστινίων και της Χαμάς,
” αυτός είπε.
Κίνδυνος διάχυσης της κρίσης
Σε αυτή τη φάση οι διαρροές για ανάμειξη του Ιράν, ασχέτως αν επαληθεύονται ή όχι, θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς την Τεχεράνη. Πάντως, αν τελικά η Τεχεράνη επιμείνει στην όξυνση, οι πιθανότητες το proxy-war Ιράν – Ισραήλ να μετατραπεί σε απευθείας σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το σενάριο αυτό θέλουν να αποφύγουν ΗΠΑ και Ευρώπη, ωστόσο το Ιράν θα ήταν λογικό να το επιδιώκει, καθώς θα μπλόκαρε μια σειρά από διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στη Μέση Ανατολή. Κεντρικός πυλώνας είναι η προσέγγιση Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας και η τριπλή συμφωνία, για την οποία οι ΗΠΑ θα παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία έχει μόλις εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ιράν, υπό την αιγίδα της Κίνας, αντίβαρο που στο ευρύτερο πλαίσιο αποτελεί μείζονα δύναμη στη διελκυστίνδα εξουσίας στη Μέση Ανατολή.
Ενδεχόμενη άμεση εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ, πάντως, θα είχε de facto σοβαρές επιπλοκές σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα ήταν η δεύτερη πυρηνική -ή σχεδόν πυρηνική- δύναμη που θα εμπλεκόταν σε πόλεμο. Οι σχέσεις του Ιράν με τη Ρωσία και την Κίνα τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε γεωοικονομικό επίπεδο, μέσω των BRICS, θα οδηγούσαν σε περαιτέρω συσπείρωση και ομογενοποίηση του αντιδυτικού μετώπου, καθιστώντας την διαχείριση των κρίσεων εξαιρετικά δύσκολη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ.