Έντονες πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, χωρίς όμως ενδείξεις πανικού σε αυτή τη φάση, ενώ σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται το Χ.Α, που φαίνεται ότι από καιρό αναζητούσε αφορμή για ένα εκτονωτικό sell-off, ενώ διέσπασε και τον 200άρη ΚΜΟ, ενεργοποιώντας έτσι και αυτόματες εντολές πωλήσεων λόγω αναίρεσης της μακροχρόνιας τάσης. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι καταγράφεται μετατόπιση κεφαλαίων προς τα ασφαλή καταφύγια, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς επιδεινώνει το διεθνές γεωπολιτικό και γεωοικονομικό προφίλ και ενισχύει τις αβεβαιότητες.
Πιέσεις εκδηλώνονται στις ευρωαγορές, με εξαίρεση το Λονδίνο, ενώ πτωτικά -χωρίς εξάρσεις- κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές καθώς η σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά το Σάββατο εισήλθε στο τρίτο 24ωρο, με πάνω από 1100 νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρίσκονται οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών, καθώς μετά την αναβάθμιση της σύγκρουσης σε πόλεμο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, οι πτήσεις ματαιώνονται μαζικά και οι αεροπορικές εταιρίες αναγκάζονται να επαναχαράξουν δρομολόγια αποκλείοντας τον εναέριο χώρου του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται διεθνώς, με το WTI και το Brent να καταγράφουν κέρδη τς τάξης του 3% και τις τιμές να υπερβαίνουν τα 86 και 87 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.
Πάνω από τα $86 το WTI, στα $89 το Brent, άνοδος δολαρίου έναντι ευρώ και λίρας, καθώς τα γεγονότα το Σαββατοκύριακο αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής με βραχυπρόθεσμες αλλά (κυρίως) πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες. Οι αγορές εστιάζουν την προσοχή τους στα σενάρια κλιμάκωσης και διάχυσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν.
Αν και ακόμα είναι νωρίς, οι εξελίξεις στο Ισραήλ και η γενικότερη αναθέρμανση της έντασης διεθνώς θα μπορούσαν να επιβάλλουν sell-off στις μετοχές και να επανατροφοδοτήσουν εισροές στα κρατικά ομόλογα.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης σπάει διαδοχικά στηρίξεις, έχοντας ήδη τμήσει τον 200άρη κινητό μέσο, σηματοδοτώντας την αναίρεση της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης. Όπερ σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκαν αυτόματα εντολές πώλησης, κυρίως από θεσμικά χαρτοφυλάκια, εντείνοντας την πτωτική δυναμική.
Μετά από 90 λεπτά συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 1121,95 μονάδες καταγράγοντας απωλειες 1,32%, έχοντας ανακτήσει κάποιες από τις αρχικές ζημιές. Η νέα πτώση προστίθεται στο πτωτικό σερί 6 εβδομάδων που ολοκλήρωσε την Παρασκευή ο ΓΔ και επιδεινώνει άρδην το κλίμα.
Συνολικά, από την αρχή της πτώσης 11,2 δισ. έχουν εξανεμιστεί από τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Κατά πολλούς αναλυτές η διολίσθηση της αγοράς είναι αποτέλεσμα της έναρξης της διαδικασίας των placements για τις ελληνικές τράπεζες, με τη Eurobank να κάνει την αρχή, καθώς ολοκληρώθηκε σήμερα η προαναγγελθείσα αποεπένδυση του ΤΧΣ, με την τράπεζα να επανακτά το 1,4% των μετοχών της αντί 94 εκατ. και με ικανό premium. Στόχος είναι να διαγράψει τις μετοχές για να ενισχύσει την εσωτερική αξία, κίνηση αποτελεί την πρώτη, έστω και έμμεση, ανταμοιβή των μετόχων μετά από 12 χρόνια.
Η εικόνα των αγορών