Πιστοποιώντας ότι η κακή εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου όλες τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερικού ενδιαφέροντος καταλύτες, τη Δευτέρα το Χ.Α. με νέα μεγάλη πτώση – κρέμασμα, οδηγήθηκε σε νέα χαμηλά πέντε μηνών, την ώρα που οι διεθνείς δείκτες κινούνται μεν πτωτικά, όμως σε καμιά περίπτωση σε συνθήκες πανικού ή άναρχων ρευστοποιήσεων.
- Εσωτερικοί κυρίως καταλύτες γκρεμίζουν το Χρηματιστήριο
- Νέο ράπισμα από τους πωλητές στο ΧΑ, σε χαμηλά πέντε μηνών
- Μόλις εφτά ανοδικές μετοχές, αρνητικό ρεκόρ στο ΧΑ
- Απώλειες έως 6,34% στον Large Cap και έως 7,5% στον Mid Cap
Σε μια μέρα ειδικών συνθηκών, δεδομένου ότι το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ένας νέος πόλεμος πλησίον της μεσογείου που έρχεται να προστεθεί στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το ελληνικό χρηματιστήριο υπερέβαλε στην πτώση, μη έχοντας καμιά αλληλουχία με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Μολονότι η νέα μεγάλη φωτιά στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη μετρηθεί από πλευράς επιπτώσεων στον ενεργειακό τομέα, στις τιμές του πετρελαίου αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, εντούτοις τόσο οι ασιατικοί, όσο και οι ευρωπαϊκοί δείκτες αλλά και οι αμερικανικοί δείκτες, κινούνται εντός πλαισίου, με απολύτως φυσιολογικές συμπεριφορές.
Οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, οι ευρωπαϊκοί κατέγραψαν ελεγχόμενου εύρους απώλειες με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να χάνει μόλις 0,26% στις 443,79 μονάδες, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones παλεύει να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, με τους S&P 500 και Nasdaq σε ήπια πτώση.
Στον αντίποδα, το Χ.Α. δείχνοντας μηδενικές άμυνες για ακόμη μια φορά, παραδόθηκε για ακόμη μια φορά στους πωλητές, προβληματίζοντας με την εικόνα που παρουσιάζει για τρίτο συνεχή μήνα. Μετά την πτώση 1,72% του Αυγούστου και το ισχυρό ξεφόρτωμα σε ποσοστό 7,86% του Σεπτεμβρίου, οι πρώτες έξι συνεδριάσεις του Οκτωβρίου αιφνιδιάζουν ακόμη περισσότερο, καθώς ήδη ο Γ.Δ. υποχωρεί άνω του 8%.
Σε μια συγκυρία όπου δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία, με την DBRS να δίνει επενδυτική βαθμίδα και τη Moody’s να ανεβάζει δύο σκαλιά το αξιόχρεο, μόλις μια θέση κάτω από τη βαθμίδα, το ΧΑ απογοητεύει επί σειρά εβδομάδων.
Οι ξένοι βγαίνουν πωλητές όλο το τελευταίο εξάμηνο, ενώ τον ίδιο δρόμο πλέον ακολουθούν και εγχώρια χαρτοφυλάκια, που ρευστοποιούν θέσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό, βλέποντας ότι πλέον έχουν χαθεί όλες οι στηρίξεις και τα αναχώματα.
Είναι σαφές ότι οι ξένοι πλέον δεν έχουν ορατότητα για την Ελλάδα, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν θέματα και με την κυβέρνηση και το αν είναι σε θέση να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες αλλά και να απορροφήσει σωστά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το κάκιστο ξεκίνημα της (νέας) κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, το άχρηστο rotation με το ανακάτεμα υπουργών και στελεχών που είχαν «μονταριστεί» σε συγκεκριμένους τομείς τέσσερα χρόνια, έχει προκαλέσει γενικευμένες αρρυθμίες σε όλη τη λειτουργία του κράτους, προξενώντας πλήγμα και στην οικονομία.
Οι φυσικές καταστροφές, πρώτα οι φωτιές και κατόπιν οι πλημμύρες, ήρθαν να βγάλουν στην επιφάνεια όλες τις τεράστιες αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού αλλά και την απουσία ουσιαστικής συνδρομής και οργάνωσης από την κυβέρνηση, που έδειξε πως τα έχει εντελώς χαμένα, σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Φυσικά, με την αγορά μόνιμα σε υπερπουλημένα επίπεδα ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει αντίδραση και μάλιστα δυναμική, δεδομένου ότι πλέον ο Γ.Δ. υποχωρεί περίπου 17,40% από τα υψηλά 9ετίας που βρέθηκε στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει άνω του 22,60% το ίδιο διάστημα.
Η εικόνα της αγοράς
Σήμερα ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, έκλεισε στις 1.111,29 μονάδες με νέες ισχυρές απώλειες 2,26%, ενώ σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές του περασμένου Μαΐου. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.707,03 μονάδες με πτώση 2,04%, ο Mid Cap είχε μεγάλη πτώση 3,57% στις 1.820,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 858,38 μονάδες με απώλειες 2,67%.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 204,8 εκατ. ευρώ, όμως το ήμισυ αυτού ήτοι 103,2 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, καθώς σήμερα πέρασε το πακέτο των 52 εκατ. μετοχών της Eurobank που κατείχε το ΤΧΣ, με την τράπεζα να τις επαναγοράζει στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική συναλλαγή να φτάνει στα 93,7 εκκατ. ευρώ. Επρόκειτο για το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο εφτά μετοχές είχαν άνοδο έναντι 108 που υποχώρησαν.