Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερο 24ωρο η πολυμέτωπη σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ, με τις δύο πλευρές να μετρούν συνολικά πάνω από 500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ πλέον προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τη Χεζμπολάχ να εισέρχεται δυναμικά στο σκηνικό εμπλέκοντας στην αντιπαράθεση και τον Λίβανο, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά πλέον για “μακρύ και δύσκολο πόλεμο.
- Χερσαίες επιχειρήσεις της Χαμάς στο Ισραήλ
- Εμπλοκή της Χεζμπολάχ με επιθέσεις από τον Λίβανο
- Πάνω από συνολικά οι νεκροί
- Νετανιάχου: Μακρύς και δύσκολος ο πόλεμος
- Διαχέεται σε Αφρική και Μέση Ανατολή το ουκρανικό μέτωπο
- Αναπόφευκτη έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη
Οξύνεται και εξαπλώνεται η σύγκρουση που προκάλεσε η Χαμάς με το Ισραήλ, με τη δύση να στηρίζει το Ισραήλ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής να λαμβάνουν, σταδιακά, θέση στο πλευρό των Παλαιστινίων της Χαμάς, ενώ στη σύγκρουση εμπλέκεται πλέον και η ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Εξ αρχής το ξέσπασμα βίας χαρακτηρίστηκε πόλεμος, καθώς η Χαμάς δεν περιορίστηκε στις επιθέσεις με ρουκέτες, αλλά εξαπέλυσε πολλαπλές χερσαίες επιχειρήσεις, κυρίως σε οικισμούς εποίκων και δει παράνομων, που έχει δημιουργήσει ο Μενιαμίν Νετανιάχου στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Η Χαμάς σε ανακοινώσεις της αναφέρει ότι πρόκειται για αντίποινα στη βεβήλωση ιερών χώρων από εποίκους τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι πληροφορίες συγκεχυμένες, η παραπληροφόρηση και οι επιχειρήσεις προπαγάνδας πολλές. Στη Γάζα βρίσκονται πολλοί ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης. AlJazeera και Haaretz θεωρούνται τα πλέον αντικειμενικά. Δομή και ανταποκριτές στην περιοχή διαθέτει επίσης το Anadolu, ενώ παρουσία έχουν η DW, το CNN, οι NY Times, το BBC, το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και άλλοι.
Μέχρι στιγμής, εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες υπάρχουν πολλοί απαχθέντες και από τις δύο πλευρές, ένδειξη ότι υπάρχει υποβόσκουσα στρατηγική διαπραγματεύσεων.
Διάχυση του μετώπου της Ουκρανίας
Το μέτωπο στη Μέση Ανατολή όμως, δεν είναι το μόνο. Την ίδια στιγμή σε έξαρση βρίσκονται πραξικοπήματα στο Σαχέλ της Αφρικής, επιθέσεις στο Ιράκ, το Πακιστάν και η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας στον Καύκασο. Οι συγκρούσεις αυτές είναι σε μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη, αλλά συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η μετάσταση και διασύνδεση ανοιχτών μετώπων είναι πλέον γεγονός, καθώς περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δυναμική και τη συγκυρία για να εδραιώσουν νέες καταστάσεις. μισθοφορικές ομάδες όπως η Wagner, παραστρατιωτικές όπως η Χεζμπολάχ και αποσταθεροποιητικοί παράγοντες όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελούν άλλοτε θρυαλλίδα και άλλοτε ενισχυτή εξελίξεων.
Η σκληρή επίθεση της Χαμάς, η εμπλοκή Χεζμπολάχ, Λιβάνου και Ιράν και τα εκτός μέτρου αντίποινα του Ισραήλ, όμως, θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο. Ο βομβαρδισμός του καθημαγμένου Λιβάνου, της παραπαίουσας Λωρίδας της Γάζας θα δημιουργήσουν αναπόδραστα νέο κύμα εκτοπισμών, που συνεπάγεται μεταναστευτικές ροές. Όπερ σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα πιέσουν την Ευρώπη στο μεταναστευτικό, τροφοδοτώντας νέο κύκλο πολιτικών συγκρούσεων και λαϊκιστικής εκμετάλλευσης.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Ευρώπη συλλογικά τοποθετήθηκε στο πλευρό του Ισραήλ καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς, όπως και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής έχουν αποφύγει να λάβουν θέση. Στο πλευρό της Χαμάς τάχθηκε ανοιχτά το Ιράν. Δήλωση κατά της στρατηγικής του Ισραήλ στην περιοχή έκανε το Ιράκ, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Ίσες αποστάσεις κρατούν Τουρκία, Αίγυπτος, Ρωσία και Κίνα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη και δεύτερου πόλου διεθνώς. Κομβική για τις εξελίξεις θα είναι η θέση που θα λάβουν Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ριάντ βρισκόταν σε διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, με υπό την Αιγίδα της Κίνας και με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ. Τα ΗΑΕ έχουν λειτουργικές σχέσεις με το Ιράν και το Ισραήλ. Η Τουρκία, έχει καταστεί ο μείζον εκφραστής των Παλαιστινίων, ταυτόχρονα όμως ανήκει στο NATO και επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
SitRep: Ο πόλεμος σε αριθμούς
- Η τελευταία κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 232 Παλαιστίνιους και περίπου 250 Ισραηλινούς.
- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να μετατρέψει τη Γάζα σε «έρημο νησί» και προειδοποίησε τους κατοίκους της να «φύγουν τώρα».
- Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι τουλάχιστον 26 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότο της χώρας.
- Η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με όλμους και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και δήλωσε ότι είναι σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους.
- Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για επιδρομές όλμων από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ,
- Το Ισραήλ να λέει ότι απάντησε με επιθέσεις πυροβολικού
Η κλιμάκωση έρχεται καθώς οι φόβοι για χερσαία εισβολή στη Γάζα αυξάνονται αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να μετατρέψει τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα σε «έρημο νησί» μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.
Ο τελευταίος απολογισμός νεκρών ανέρχεται σε 256 Παλαιστίνιους και περίπου 250 Ισραηλινούς.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει επίσης πολλούς Ισραηλινούς και ότι οι όμηροι απλώθηκαν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Η επιχείρηση της Χαμάς ήρθε μετά από την δραματική αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ των παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν εξαιτίας επιθέσεων από Ισραηλινούς, εποίκους, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του IDF και την αύξηση της έντασης στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ δεν ήταν έτοιμο για εμπλοκή της Χεζμπολάχ
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα ισοπέδωσαν σπίτια σε πολλές πόλεις του θύλακα, από τη Ράφα στο νότο έως το βόρειο Μπείτ Χανούν.
Ο Γκίντεον Λέβι, δημοσιογράφος στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, είπε στο Al Jazeera ότι εάν η εφόσον η λιβανέζικη παραστρατιωτική Χεζμπολάχ αποφασίσει την ενεργό εμπλοκή της στις συνεχιζόμενες κλιμακώσεις, τότε το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει κρίση.
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, όπου το Ισραήλ πρέπει να πολεμήσει δύο μέτωπα, και ίσως τρία, εάν η κατεχόμενη Δυτική Όχθη μπει στην εικόνα. Αυτό είναι ένα νέο παιχνίδι και το Ισραήλ θα περάσει κάτι που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ πριν», είπε.
Αναφέροντας από τη Βηρυτό του Λίβανου, η Zeina Khodr του Al Jazeera λέει ότι η επίθεση της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούσε να επιδεινώσει την κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.
«Η Χαμάς είχε καλέσει όλες τις ένοπλες ομάδες στο Λίβανο να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς έχει συμμάχους στον Λίβανο… Όλες οι ομάδες αποτελούν μέρος του άξονα αντίστασης ενάντια στο Ισραήλ», είπε ο Χοντρ.
«Η Χεζμπολάχ δεν χτύπησε ανοιχτές περιοχές όπως έχουμε δει σε προηγούμενες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών,
καταλαβαίνουμε ότι οι όλμοι είχαν στόχο έναν ισραηλινό σταθμό ραντάρ. Ωστόσο, η επιλογή της Shebaa, καθώς και η χρήση όλμων, και όχι πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που στοχεύουν ισραηλινές πόλεις ή βόρειους οικισμούς, μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως μήνυμα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν συμμετάσχουμε σε αυτόν τον πόλεμο. Θα μπορούσε να επιδεινώσει την κλιμάκωση».