Να δημιουργήσει δυναμική στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και να κάμψει τις αντιστάσεις-αντιδράσεις για να προωθήσει σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη επιχειρεί η κυβέρνηση, με μπαράζ ενεργειών.
Κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα αναπτύσσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς επιχειρεί να προωθήσει και να επιβάλλει σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Έτσι, από τη μια προαναγγέλλει ως παροχή την αποκατάσταση των συντάξεων των δικαστών και από την άλλη διοχετεύει με ένταση σε φιλοκυβερνητικά -και όχι μόνο- media εκθέσεις που αναδεικνύουν ως μείζον πρόβλημα για την πορεία της χώρας και ιδιαίτερα της οικονομίας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βοηθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του δικαστικού συστήματος, που εστιάζει και στην ελληνική οικονομία.
Ετσι, ο Οργανισμός ζητά βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος, απλοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες και ενημερώνοντας για τα οφέλη των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.
Βέβαια, η έκθεση συμπίπτει με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης στο οποίο ανθίστανται οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, καθώς υπονομεύει τα εχέγγυα αξιοπιστίας, πλήττοντας το δικαίωμα εκπροσώπησης από δικηγόρο επιλογής του εκάστοτε κατηγορουμένου. Στο ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση “αβαντάρει” τους δικαστές διευρύνοντας την εξουσία τους έναντι των παρισταμένων στις δίκες και ιδιαίτερα των συνηγόρων, χορηγώντας τους αμερικάνικου τύπου προνόμια, με την δυνατότητα επιβολής διοικητικών προστίμων και κράτησης δικηγόρων και άλλων για ασέβεια προς το δικαστήριο.
Παράλληλα, ξεκίνησε και η διαδικασία σύστασης δικαστικής αστυνομίας, που στόχο έχει να επιταχύνει και να βελτιστοποιήσει την απονομή δικαιοσύνης, μέσω της έγκαιρης και έγκυρης ολοκλήρωσης διαδικασιών, ενώ θα αποφορτίσει τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας.
Τί βλέπει ο ΟΟΣΑ
Ευρύτερα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, παρασύροντας τη συνολική παραγωγικότητα. Ο ανταγωνισμός τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ οι ρυθμιστικές επιβαρύνσεις για τη λειτουργία σε ορισμένους βασικούς τομείς εμποδίζουν τους νεοεισερχόμενους. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
Οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά λιγότερο συχνά από ό,τι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει από πολλούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους, σημειώνει.
Εξετάζοντας τον δημόσιο τομέα, καταγράφει ότι οι υπηρεσίες ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η πρόοδος στον ιδιωτικό τομέα είναι πιο αργή, λόγω των αδύναμων επενδύσεων σε εξοπλισμό, λογισμικό, κατάρτιση και οργάνωση, ιδίως μεταξύ των πολλών μικρών επιχειρήσεων.
Αυξήσεις στις συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων
Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων θα επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα. Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση-Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, αλλά συμβουλευτικού χαρακτήρα και ότι για να καταστούν δεσμευτικές απαιτείται αμετάκλητη δικαστική κρίση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, αν μια τέτοια υπόθεση, κριθεί από το ΣτΕ, τότε μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλες αποφάσεις, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση, καθώς το δημοσιονομικό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο.
Καταργεί τον νόμο Κατατρούγκαλου
Εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.
Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν περισσότερα από τους ενεργεία
Οι συντάξεις των δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα άνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.
Το sell-off στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων έδειξε να απαλύνεται την Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία επαναφέρουν επί τάπητος το σενάριο “αυτοσυγκράτησης” της Fed στην επόμενη συνεδρίαση.
Σε άλλο σημείο, η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».
Αναμένει την απόφαση το ΥΠΟΙΚ
Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης, επισημαίνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν.