Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Σεπτέμβριο ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας του 2023 καθώς είχε πτώση 7,86% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο Οκτώβριος έχει μπει με επίσης «άγριες» διαθέσεις από την πλευρά των πωλητών καθώς μετά την πτώση 1,45% τη Δευτέρα, η Τρίτη συνέχισε με νέα ισχυρή πτώση, απομακρύνοντας τον κεντρικό δείκτη αρκετά κάτω από τις 1.200 μονάδες.
- Νέο ξεφόρτωμα στο ΧΑ, με ισχυρή πτώση μπήκε (και) ο Οκτώβριος
- Νέο ξεπούλημα έως 4,44% στις τράπεζες, πτώση έως 3,73% και στον Large Cap
- Σε χαμηλό τεσσεράμισι μηνών το Χ.Α.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε την Τρίτη με νέα ισχυρή πτώση 1,96% πέφτοντας στις 1.168,45 μονάδες, ενώ έφτασε λίγο πριν το φινάλε έως το χαμηλό των 1.166,89 μονάδων, όταν υποχωρούσε κατά 2,09%. Χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο ο Γ.Δ. είχε να βρεθεί από τις 19 Μαΐου 2023, ήτοι από την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου που ήταν αυτές που φόρτισαν το momentum, καθώς το αποτέλεσμα της διαφοράς των είκοσι ποσοστιαίων μονάδων δεν ήταν αναμενόμενο.
Η αγορά έχει χάσει ήδη όλα τα μετεκλογικά κέρδη με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μια κυβέρνηση που έχει ξεκινήσει κάκιστα και συνεχίζει να ψάχνεται, μέσα από το απολύτως άστοχο rotation υπουργών και υφυπουργών που έκανε ο πρωθυπουργός μετά την εξασφάλιση της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.
Η αγορά έχει παραδοθεί πλήρως στους πωλητές όπου με αιχμή τις τράπεζες αλλά και τα blue chips της πραγματικής οικονομίες, ρευστοποιούν κατά… ρυπάς, ενώ οι αγοραστές είναι εξοβελισμένοι. Χρηματιστές, αναλυτές αλλά και επενδυτές είναι σε πλήρη σύγχυση αναφορικά με την πορεία της αγοράς.
Και τούτο διότι η μεγάλη αλλαγή σκηνικού ήρθε μετά τις αναβαθμίσεις από οίκους όπως DBRS που έδωσε επενδυτική βαθμίδα και μετά από την έκθεση της Moody’s (που είναι ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης), η οποία ανέβασε κατά δύο «πίστες» το ελληνικό αξιόχρεο, μια σκάλα πριν την επενδυτική βαθμίδα πλέον.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η αγορά αδυνατεί να βγάλει έστω και τεχνικής μορφής αντίδραση, παρά τα υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ κάθε τέτοια αντίδραση, όπως έδειξε η αναλαμπή της Παρασκευής (+1.,34%) χρησιμοποιείται για νέες ρευστοποιήσεις.
Την ίδια ώρα και πέρα από τις ανησυχίες για τις κυβερνητικές και κρατικές αρρυθμίες, ένας συνδυασμός καταλυτών, φαίνεται πως έχει επιδράσει στην αγορά πιέζοντας τις μετοχές, θαμπώνοντας σημαντικά την αίγλη του ράλι που είχε καταγραφεί από την αρχή του χρόνου και έως τα υψηλά του Ιουλίου και τις 1.345 μονάδες.
Οι ξένοι βγαίνουν πωλητές όλο το τελευταίο εξάμηνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και τις τελευταίες ημέρες δίνουν ισχυρές εντολές πωλήσεων, μεγάλες εντολές, που «τρομάζουν» το σύστημα καθώς δεν μπορούν να εκτελεστούν, λόγω ρηχότητας της αγοράς. Αυτό όμως, μεταγγίζει κάποια επιπλέον ανησυχία, οπότε δίνει το σύνθημα για αμυντικές και συντηρητικές κινήσεις, ήτοι σε κλείδωμα κερδισμένων θέσεων.
Η επίσπευση της πώλησης των πακέτων του ΤΧΣ στις τράπεζες, οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την ελληνική οικονομία και μεγάλο τμήμα της παραγωγής, οι περιπτώσεις των Epsilon Net και Αλουμύλ, αλλά και αρκετά αποτελέσματα που δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες επενδυτών και αναλυτών, φαίνεται πως έχουν σπείρει το ζιζάνιο της αμφιβολίας στην αγορά.