Ο παγκόσμιος κίνδυνος φούσκας στέγασης αποκλιμακώθηκε ραγδαία το 2023. Έκθεση της UBS, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τις 25 πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο δύο κινδύνευαν από φούσκα στέγασης φέτος, έναντι εννέα στις προηγούμενες εκθέσεις.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και περιοχές που φημίζονται για τις επί μακρόν υψηλές τιμές στις κατοικίες έχουν βγει πλέον από την περιοχή της φούσκας και πλέον ταξινομήθηκαν απλώς ως υπερτιμημένα, όπως το Τελ Αβίβ, το Χονγκ Κονγκ, η Φρανκφούρτη και το Τορόντο.
Η UBS αντοπίζει τα υψηλά και αυξανόμενα επιτόκια ως τη βασική αιτία του αποπληθωρισμού σταθεροποίησης και αποπληθωρισμού της αγοράς κατοικίας, διεθνώς.
Οι προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμός διεθνείς τιμές κατοικιών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη κάμψη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών. Η έκθεση αναφέρει ότι ειδικά οι πιο μη προσιτές αγορές δεν μπόρεσαν να αντέξουν την πρόσθετη πίεση από το αυξημένο ενδιαφέρον και κατρακύλησαν.
Η Ζυρίχη και το Τόκιο παρέμειναν στη ζώνη κινδύνου της στεγαστικής φούσκας,
οδηγώντας αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η ελβετική αγορά δεν είχε ακόμη προσαρμοστεί πλήρως στις νέες συνθήκες – όπως φαίνεται και στο αμετάβλητο επίπεδο κινδύνου της Γενεύης – και να κατηγοριοποιήσουν την αγορά της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως γενικά αμυντική, δηλαδή ανθεκτική στις αλλαγές. Τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα.
Το Μαϊάμι παρέμεινε η πλέον ακριβή πόλη στις ΗΠΑ το 2023 – με βαθμολογία 1,38 μονάδες χαμηλότερα από την περιοχή κινδύνου φούσκας. Στην πραγματικότητα οι διακυμάνσεις από το 2022 ήταν οριακές στο Μαϊάμι. Η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα στην κατηγορία της δίκαιης αξίας μετά την εμπειρία του Covid-19 και τους αποπληθωριστές που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής να παίζουν καίριο ρόλο, στην υποχώρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το Λος Άντζελες είναι η μόνη αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ εκτός από το Μαϊάμι που η UBS θεωρεί υπερτιμημένη, αλλά έχει γίνει επίσης πιο προσιτή από πέρυσι.
Εξετάζοντας τις αναλογίες των τιμών των κατοικιών προς το ενοίκιο, τις τιμές των κατοικιών προς το εισόδημα, την αύξηση στις πληρωμές στεγαστικών δανείων προς την αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών προς την αύξηση του ΑΕΠ και, τέλος, η αναλογία των τιμών των κατοικιών στην πόλη και τις γύρω περιοχές, η UBS καθόρισε τον δείκτη κινδύνου τους. Από τις 25 πόλεις που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, δύο βρέθηκαν σε περιοχή κινδύνου φούσκας.
Επιπλέον 14 θεωρήθηκαν ότι είχαν «υπερτιμημένη αγορά κατοικίας» και εννέα θεωρήθηκαν πλέον εύλογες, ένα νέο ρεκόρ για την κατάταξη.
You will find more infographics at Statista