Αν και το ΧΑ έχει τις κορυφαίες αποδόσεις από τις αρχές του χρόνου, ο Σεπτέμβρης και το τρίτο τρίμηνο βάζουν σε δίλημα τους επενδυτές στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, ο Σεπτέμβρης συνέχισε το κακό σερί των τελευταίων χρόνων, βυθίζοντας μετοχές και ομόλογα σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Η φήμη του Σεπτεμβρίου ως του χειρότερου μήνα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε από τις αποδόσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, καθώς ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο 4ος συνεχόμενος πτωτικός για τον αμερικανικό δείκτη μετοχών S&P 500 και τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ για τα ομόλογα ήταν ακόμα χειρότερα, καθώς ήταν η 7η χρονιά με πτώση στον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων του Bloomberg», εξηγεί η τράπεζα.
To τρίτο τρίμηνο έβαλε τέλος στο σερί θετικών αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρότι ο δείκτης παραμένει στην πρώτη θέση σε όρους δολαρίου για το 2023 ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί συστηματικά και σε μηνιαία βάση η Deutsche Bank.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους κατά 32,8%, ενώ στην πρώτη θέση παραμένει ο ρωσικός δείκτης Moex. Στον αντίποδα, η απόδοση του Σεπτεμβρίου και το -7,9% φέρνει τον δείκτη προτελευταίο σε απόδοση ανάμεσα στις 38 αγορές και στο τρίτο τρίμηνο με απώλειες 5,1%, ο Γενικός Δείκτης πηγαίνει στην τελευταία θέση.
Ο Σεπτέμβριος συνέχισε την κακή του παράδοση, με τις αγορές να έχουν κακές επιδόσεις, 7 μόνο αγορές ήταν σε θετικό έδαφος, καθιστώντας τον Σεπτέμβριο τον χειρότερο μήνα του 2023. Η βασική αιτία που διακρίνει η γερμανική τράπεζα για την αρνητική πορεία των αγορών είναι η αυξανόμενη αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η άνοδος του πετρελαίου κατά 20 δολάρια το βαρέλι.
Οι αγορές που ξεχώρισαν αρνητικά στο τρίτο τρίμηνο
Κρατικά ομόλογα: Ήταν η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση για τα κρατικά ομόλογα σε ένα έτος, με απώλειες για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ (-3,4%) και τα κρατικά ομόλογα του ευρώ (-2,5%). Οι κινήσεις σημαίνουν ότι και τα δύο είναι και πάλι αρνητικά σε ετήσια βάση.
Μετοχές: Οι μετοχές σημείωσαν πτώση σε όλους τους τομείς το τρίτο τρίμηνο, με πτώση για τον αμερικανικό μετοχικό δείκτη S&P 500 σε -3,3%, τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 -2% και τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei με -3,4%. Η κύρια εξαίρεση σε αυτό το αρνητικό τρίμηνο ήταν οι ενεργειακές μετοχές, με αυτές του S&P 500 να σημειώνουν άνοδο +12,2% κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Οι αγορές που ξεχώρισαν θετικά στο τρίτο τρίμηνο
Ενεργειακά εμπορεύματα: Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, μετά από πορεία τεσσάρων διαδοχικών τριμηνιαίων μειώσεων. Το Brent σημείωσε άνοδο +27,2% στα 95,31 δολάρια ανά βαρέλι και το WTI αυξήθηκε κατά +28,5% στα 90,79 δολάρια ανά βαρέλι. Οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν επίσης υψηλότερα, ενώ στην Ευρώπη οι τιμές αυξήθηκαν κατά +12,8% στα 41,86 € ανά MWh, μετά από ένα σερί 3 συνεχόμενων τριμηνιαίων μειώσεων.
Δολάριο ΗΠΑ: Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά +3,2% το τρίτο τρίμηνο, υποβοηθούμενος από την απότομη άνοδο των αμερικανικών πραγματικών αποδόσεων. Αντίθετα, άλλα σημαντικά νομίσματα εξασθένησαν έναντι του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ με -3,1%, του ιαπωνικού γεν -3,4% και του βρετανικού νομίσματος -4%.