Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της Allianz, η οποία βλέπει ότι οι δράσεις εστιάζονται στο επίπεδο τελικού καταναλωτή, δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία και υλοποίηση στις υποδομές και προειδοπιεί για απώλεια κονδυλίων έως και 600 δισ. τα προσεχή χρόνια.
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίζεται η Allianz στο επίπεδο τις υλοποίησης πολιτικών για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη, καθώς σε έκθεσή της χαρακτηρίζει “πληθωρισμένα” τις εξαγγελίες και τις δράσεις που εστιάζουν στον τελικό καταναλωτή. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προοπτική απώλειας κεφαλαίων έως και 600 δισ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Η παγκόσμια μετάβαση σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον εξαρτάται από την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας σε κάθε άλλη περίπτωση οι στόχοι της Ευρώπης για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 δεν θα επιτευχθούν, και η Ευρώπη δεν θα μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία. Υπό το πρίσμα αυτό, αν η Ευρώπη δεν προβεί σε σοβαρά και ουσιαστικά έργα υποδομής θα χαθούν προβλεπόμενα οφέλη αξίας 600 δισεκατομμυρίων ευρώ .
Η Ευρώπη άλλα υποστηρίζει και άλλα κάνει
Το οξύμωρο με την Ευρώπη είναι ότι ενώ βάζει ρήτρες, απαγορεύει την χρήση άνθρακα ή θέτει περιορισμούς σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, υπολείπεται παρασάγγας των Η ΠΑ και της Κίνας, οι οποίες χώρες ήδη έχουν πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις για την μετάβαση στο μηδενικό αποτύπωμα.
«Η ΕΕ δε θα μπορέσει να καλύψει τους στόχους της για το περιβάλλον, υπό την αίρεση ότι θα στηρίξει και θα υλοποιήσει πρακτικά αυτά που διατείνεται, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αναφέρουν οι εκπρόσωποι Proxima Fusion και της startup ClimateTech. Διαφορετικά η ανάπτυξη των ηλεκτρικών μπαταριών στην μάχη για το καθαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν θα αποφέρουν οφέλη.
Το χρηματοδοτικό κενό
Για τη στήριξη του καθαρού μηδενικού μετασχηματισμού, είναι απαραίτητες σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο, το σημερινό επενδυτικό τοπίο υπολείπεται των δράσεων αυτών. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι απαιτούνται ετήσιες παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έως το 2030.
Μόνο στην ΕΕ απαιτούνται 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μεταξύ 2021-2030, δηλαδή 700 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα ετησίως από τα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, 560 δισ. ευρώ από αυτά θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και 140 δισ. ευρώ από το δημόσιο τομέα.
Τεράστια κενά επενδύσεων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Οι τρέχουσες ετήσιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας στην ΕΕ διαμορφώνονται περίπου στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας πίσω ένα σημαντικό κενό. Το κενό των δημοσίων επενδύσεων μόνο για την ενέργεια είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ απαιτούνται επιπλέον 160 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.
Η Allianz, από την πλευρά της, θα επενδύσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Είναι ήδη σημαντικός επενδυτής σε υποδομές πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών και ηλιακών πάρκων, του πράσινου υδρογόνου και της πράσινης αμμωνίας.
Σωσίβιο Venture Capital αλλά με τρύπες
Οι επενδύσεις ClimateTech Venture Capital (VC) και Private Equity (PE) αυξάνονται από 43,3 δισ. το 2019 σε 97,3 δισ. το 2022. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν περίπου το 30% αυτών των κεφαλαίων το 2022, με πολλά υποσχόμενες δυνατότητες ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία χρηματοδότησης, με τους τομείς με τις υψηλότερες εκπομπές να λαμβάνουν λιγότερη χρηματοδότηση από άλλους.