Με ένα βασικό αίτημα: Λεφτά! συναντώνται οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου στη Βαλέτα της Μάλτας, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις δράσεις τους για να πάρουν από την ΕΕ περσσότερα κεφάλαια για τις δύο κρίσεις του μεταναστευτικού και των φυσικών καταστροφών.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, εν μέσω πιέσεων για περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και υπό το βάρος της πίεσης του πληθωρισμού, συνεχίζεται το πινγκ πονγκ για το μεταναστευτικό, στη Βαλέτα της Μάλτας. Παράλληλα, οι ηγέτες θα συζητήσουν και το επίπεδο της περιοριστικής πολιτικής, καθώς και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.
Στη Βαλέτα της Μάλτας βρίσκεται από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου, όπου στην ατζέντα θα κυριαρχίσει η αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης.
Ελλάδα και Ιταλία κινούνται σε κοντινά και πολλές φορές παράλληλα μονοπάτια, αλλά δεν έχουν ακόμη εκφράσει ταυτότητα θέσεων, ενώ σε διαφορετικό μοτίβο βρίσκονται Ισπανία και Μάλτα. Κεντρικό ρόλο θα παίξει η Γαλλία, καθώς το Παρίσι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρώμη, καθώς επιδιώκει υποστήριξη σε ανταγωνισμούς που αναπτύσσει στα ενεργειακά και την περιβαλλοντική ατζέντα με το Βερολίνο.
Θέλουν την ΕΕ στα δύσκολα
Ως κοινή συνισταμένη οι χώρες του νότου διεκδικούν πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στη διαχείριση της κρίσης. Αυτό βέβαια έχει διαφορετικές εκφάνσεις, καθώς άπαντες ζητούν πρόληψη, αλλά ο καθένας έχει διαφορετικές προτεραιότητες και βαθμό ευελιξίας. Η ΕΕ προσφέρει λεφτά στη Λιβύη, κάτι που η Ελλάδα δεν θέλει επισήμως να αναγνωρίσει, λόγω της προσπάθειας απονομιμοποίησης της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας που επιδιώκει, ώστε να αναιρέσει το τουρκολυβικό Μνημόνιο. Η Ισπανία ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή στην αποτροπή, η Πορτογαλία ζητά συμφωνίες αντίστοιχες με αυτή της ΕΕ με την Τουρκία και η Ελλάδα ενεργοποίηση της “πεθαμένης” συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ. Επίσης, η Ελλάδα έχει χάσει την ενεργό στήριξη της Frontex μετά το μπαράζ σκανδάλων με pushbacks.
Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και να προβλάλει ευρωπαϊκό προφίλ η Αθήνα προανήγγειλε την πρόθεσή της για μαζική νομιμοποίηση 300 χιλ μεταναστών-εργατών γης, θέλοντας έτσι να αποδείξει έμπρακτα την ισχυρή της βούληση για ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο διαλόγου για ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης. Αυτό μεταφράζεται σε επανεμφάνση της Frontex, αύξηση κονδυλίων, επανενεργοποίηση συμφωνίας για εσωτερική ανακατανομή προσφύγων και διεύρυνση της δημοσιονομικής ευελιξίας.
Επίσης, με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια πιο ενεργητική ευρωπαϊκή πολιτική για δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει έτι μια φορά ότι κεντρικό ζήτημα μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.
Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναμένεται να επιμείνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, σε συνεργασίας με τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και η πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις. Αυτές οι δύο πτυχές, άλλωστε, είναι και βασικοί πυλώνες της νέας ελληνοτουρκικής συνεννόησης που αναμένεται να αποτυπωθούν σε μια νέα συμφωνία σε ευρωτουρκικό επίπεδο που θα “κλειδώσει” ως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Αίτημα για περισσότερα κονδύλια
Πέρα από τη μεταναστευτική κρίση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην κλιματική κρίση, με δεδομένο ότι οι συνέπειές της είναι ήδη αισθητές σε πολλές περιοχές που βιώνουν ήδη πρωτόγνωρα και ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές, τη διάσταση αυτή, των δίδυμων κρίσεων – μεταναστευτικής και κλιματικής – στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος, είχε αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της MEE9 υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Φυσικές καταστροφές: Και πάλι λεφτά!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, απηύθυνε στις 15 Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους. Ήδη, το πρώτο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα γίνει στη Γρανάδα στις 6 Οκτωβρίου πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου σο τέλος του μήνα.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή, καλώντας τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.
Ραντεβού με τον Μακρόν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, με δεδομένο ότι η ελληνογαλλική σχέση είναι στρατηγική και ισχυρή.
Hard pass η πρόσκληση για τη Belh@rra
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δεχθεί πρόσκληση να συμμετάσχει στην τελετή που θα “πέσει στο νερό” στην πρώτη φρεγάτα Belharra την επόμενη Τετάρτη στη Λοριάν. Μέχρι στιγμής την πρόσκληση έχουν αποδεχθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός του ΓΕΝ Γιάννης Δρυμούσης. Cast, το οποίο θα αποφύγει να συναγελαστεί ο Κ. Μητσοτάκης.