Σε πτωτική τροχιά παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, σε εναρμονισμένη βάση, υποχωρώντας στο 2,4%, ενώ σε μηνιαία ήταν ο ταχύτερος στην Ευρωζώνη “καλπάζοντας” με 1,9%.
Ο ΔΤΚ στην Ελλάδα έτρεξε με 2,4% σύμφωνα με τις πρώιμες εκτιμήσεις της Euristat για τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,5%. Στην Ευρωζώνη ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις υποχωρεί στο 4,3%.
Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης που εξαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς. Ηταν χαμηλότερος από το 5,3% του Αυγούστου και πολύ λιγότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 4,8%.
Ωστόσο, καθώς και τα δύο μέτρα πληθωρισμού εξακολουθούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%, οι αγορές προετοιμάζονται για αυτό που λένε οι αξιωματούχοι ότι θα είναι μια εκτεταμένη περίοδος αυξημένου κόστους δανεισμού. Υπογραμμίζοντας τις αποκλίνουσες τάσεις στην ευρωζώνη των 20 κρατών-μελών, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών αυτόν τον μήνα, ενώ η μέτρηση στην Ισπανία εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%.
Σε χαμηλό διετίας στη Γερμανία
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Ο ετήσιος πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση, βούτηξε από το 6,4% τον Αύγουστο στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 4,5%.
Πτώση-έκπληξη στη Γαλλία
Απρόσμενη επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, καθώς οι μικρότερες αυξήσεις τιμών για τις υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.