Ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 14 μηνών αποδεικνύεται ο Σεπτέμβριος του 2023 για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να σφυροκοπείται από τους πωλητές, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στο momentum που η αγορά είχε χτίσει από τις αρχές του Οκτώβρη της περασμένης χρονιάς.
Πλέον, η πτώση της αγοράς έχει ξεφύγει από τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών από το πρότερο ράλι και φαίνεται πως λαμβάνει πιο συστημικές διαστάσεις, εν μέσω ανησυχίας για την οικονομία, τις φυσικές καταστροφές αλλά και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Την Πέμπτη, σε μια ημέρα ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τους δείκτες της Wall Street, το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε σε νέα χαμηλά τεσσάρων μηνών, χάνοντας σε κλείσιμο και τις 1.200 μονάδες, για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου Μαΐου. Μάλιστα, η αγορά έχει χάσει όλα τα κέρδη από τον «αέρα» της θριαμβευτικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές, αυτές της 21ης Μαΐου, που ήταν και αυτές που φόρτισαν το momentum, καθώς το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης ήταν η ανέλπιστη εξέλιξη που άλλαξε τα δεδομένα.
Πλέον, ο μήνας Σεπτέμβριος και ενώ απομένει μια συνεδρίαση για τη λήξη του αποδεικνύεται ο πλέον πτωτικός από το καλοκαίρι του 2022, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ και τον περασμένο Μάρτιο. Ενώ απομένει και η αυριανή συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του μήνα, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 9,08%, ο FTSE 25 χάνει άνω του 9%, ο Mid Cap άνω του 10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωτοστατεί στην πρώτη με απώλειες 14,09%, έχοντας χάσει το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης άνω του 5%.
Πλέον, μένει να δούμε αν η αγορά θα… κρεμάσει περαιτέρω προς τη ζώνη των 1.150 – 1.130 μονάδων, όπως είναι η άποψη των περισσοτέρων αναλυτών, ή αν θα γίνει προσπάθεια άμεσης αντίδρασης και επανάκτησης των 1.200 μονάδων. Πάντως, ασχέτως με τις βραχυχρόνιες αντιδράσεις, η αγορά έχει χάσει – σε αυτή τη φάση – την πίστη και το momentum της.
Η επίσπευση της πώλησης των πακέτων του ΤΧΣ στις τράπεζες, οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την ελληνική οικονομία και μεγάλο τμήμα της παραγωγής, οι περιπτώσεις των Epsilon Net και Αλουμύλ, αλλά και κάποια αποτελέσματα που δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες επενδυτών και αναλυτών, φαίνεται πως έχουν σπείρει το ζιζάνιο της αμφιβολίας στην αγορά, οπότε οι επενδυτές επιλέγουν συντηρητικά, «κλειδώνοντας» κέρδη.
Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.193,32 μονάδες με πτώση 0,90%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 1,42% ενδοσυνεδριακά, όταν έπεσε στις 1.187,04 μονάδες. Ο FTSE 25 έχασε και τις 2.900 μονάδες καθώς έκλεισε στις 2.893,56 μονάδες με πτώση 1,27%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 1,72% στο χαμηλό ημέρας. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.947,27 μονάδες με πτώση 0,24%, ενώ έφτασε να κερδίζει έως 1,77% και να χάνει 0,56%.
Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε νέο χαμηλό 4μήνου πέφτοντας στις 913,35 μονάδες με πτώση 2%, ενώ έφτασε αρχικά να κερδίζει 0,83% και να χάνει 2,68% στο χαμηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε στα επίπεδα προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς διαμορφώθηκε στα 77,98 εκατ. ευρώ, με τα 68,87 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 26,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στο μεσαίο χώρο έγιναν συναλλαγές 5,8 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 62 με απώλειες.