Συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού και νέο οξύ επεισόδιο ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονται διεθνώς, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής συναντάται με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, τις κυρώσεις και τον γεωοικονομικό ανταγωνισμό.
Το δολάριο ενισχύεται σημαντικά έναντι του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και παράλληλα έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η τιμή του ουρανίου, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διττή κρίση τον χειμώνα.
Αν μάλιστα σε αυτά προστεθεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός τροφίμων και η αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, τότε θα μπορούσαν να διαμορφωθούν συνθήκες κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον νότο.
Να σημειωθεί ότι η ανατίμηση του δολαρίου καθιστά ακριβότερα τα ενεργειακά εμπορεύματα, τα οποία αποτιμώνται σε δολάρια και ως εκ τούτου εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Σε υψηλά 10μηνου το δολάριο
Ο δείκτης δολαρίου διατηρήθηκε πάνω από το 106,5 την Πέμπτη, κυμαινόμενος στα ισχυρότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών και ακολουθώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα εν μέσω προσδοκιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για παρατεταμένη περίοδο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ εκτινάχθηκε περίπου στο 4,6%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου προκάλεσε ανησυχίες για περαιτέρω πληθωρισμό, υποστηρίζοντας την υπόθεση για τη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σηματοδότησε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους και λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό, τι είχε αναφερθεί προηγουμένως το επόμενο έτος.
Μεταγενέστερα σχόλια από αρκετούς αξιωματούχους της Fed ενίσχυσαν επίσης την ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Πλησιάζει τα 100 δολάρια το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI και Brent αυξήθηκαν πάνω από τα 94 δολάρια και 97 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα, την Πέμπτη, φτάνοντας σε υψηλά περίπου ενός έτους, καθώς η απότομη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ επιδείνωσε τις ανησυχίες για περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες της αγοράς για απόσυρση 320.000 βαρελιών.
Καίει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
Το κόστος των τροφίμων στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 11,60% τον Ιούλιο του 2023 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται μεν, αργά δε και παραμένει επίμονα υψηλά, ανεβάζοντας ασύμμετρα το κόστος ζωής και ασκώντας πιέσεις στην κοινωνική συνοχή.
Καθώς η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια, η όρεξη των τραπεζών για ανάληψη ρίσκου περιορίζεται και η ύφεση καθίσταται πιο ρεαλιστικό σενάριο, που συνεπάγεται αύξηση της ανεργίας, οι πιέσεις στον κοινωνικό ιστό θα ενταθούν.
Στα ύψη το Ουράνιο
Το ουράνιο εκτινάχθηκε στα 70 δολάρια ανά λίβρα τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο από τη Φουκουσίμα το 2011, όταν είχε αναρριχηθεί στα 73 δολάρια, καθώς η ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παγκοσμίως συνέπεσε με χαμηλά αποθέματα και απειλές για την προσφορά.
Οι ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων, η αβέβαιη προσφορά πετρελαίου και οι στόχοι απαλλαγής από τον άνθρακα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνέχισαν να οδηγούν τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Κίνα αναμένεται να κατασκευάσει άλλους 32 πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας και η Ιαπωνία επέτρεψε τα σχέδια για την επανεκκίνηση πολλών εργοστασίων και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, ευθυγραμμισμένη με την προς τα πάνω αναθεώρηση της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης για την παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Οι εξελίξεις συμπίπτουν με τις ανανεωμένες ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό με την Cameco του Καναδά, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία εξόρυξης παγκοσμίως, να αναθεωρεί επί τα χειρω τις προβλέψεις για την παραγωγή για το τρέχον έτος. Η πολιτική αναταραχή στον Νίγηρα οδήγησε επίσης τον Orano να αναστείλει τις δραστηριότητές του στη χώρα, ενώ οι δυτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συνέχισαν να αποφεύγουν τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα.
Σε χαμηλά 6μήνου ο χρυσός
Ο χρυσός διατηρήθηκε κάτω από τα 1.880 δολάρια η ουγκιά την Πέμπτη, κυμαινόμενος κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά του σε πάνω από έξι μήνες, πιεζόμενος από το ισχυρό δολάριο και το ράλι των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω ενός σεναρίου υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα στα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας την Πέμπτη, καθώς και στην έκθεση του δείκτη τιμών PCE που προτιμά η Fed την Παρασκευή για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την οικονομία.