Εικόνα αγοράς που παραδόθηκε πλήρως στους πωλητές έδειξε στη συνεδρίαση της Τετάρτης το ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βυθιστεί ξανά προς τις 1.200 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έχασε και αυτά τα επίπεδα.
Απώλειες έως 4,15% στις τράπεζες, σημαντικές πιέσεις και σε blue chips
Με απώλειες άνω του 8% «τρέχει» ο Σεπτέμβριος δύο ημέρες πριν το φινάλε
Ο προβληματισμός της αγοράς είναι έκδηλος
Η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει χαρακτηριστικά ανασφάλειας, ανησυχίας και έλλειψης εμπιστοσύνης, καθώς οι περισσότερες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου δεν έχουν καμιά αλληλουχία και συσχέτιση με ό,τι ίσχυε έως τη λήξη του πρώτου 8μήνου 2023, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου.
Το Χ.Α. έχει χάσει το «μέταλλο» πρωταθλητισμού που είχε έως το τέλος 8μήνου, που το είχε φέρει στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς και πλέον άγεται και φέρεται πολύ εύκολα, ανάλογα με τις εκάστοτε ημερήσιες ή βραχυχρόνιες «ετυμηγορίες» φημών, δοξασιών, διαδόσεων, και… πληροφορικών.
Το κάκιστο ξεκίνημα της (νέας) κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, το άχρηστο rotation με το ανακάτεμα υπουργών και στελεχών που είχαν «στρώσει» σε συγκεκριμένους τομείς τέσσερα χρόνια, έχει προκαλέσει γενικευμένες αρρυθμίες σε όλη τη λειτουργία του κράτους, προξενώντας πλήγμα και στην οικονομία.
Οι φυσικές καταστροφές, πρώτα οι φωτιές και κατόπιν οι πλημμύρες, ήρθαν να βγάλουν στην επιφάνεια όλη τις τεράστιες αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού αλλά και την απουσία ουσιαστικής συνδρομής και οργάνωσης από την κυβέρνηση, που έδειξε πως τα έχει εντελώς χαμένα, σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο αποχώρησαν δύο υπουργοί σε άκρως κομβικά υπουργεία, είναι ένα σύμπτωμα που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ θα είχαν αποχωρήσει άλλοι δύο (Οικονόμου και Κικίλιας), αν δεν θεωρούνταν πως κάθε άλλη τέτοια… απώλεια, θα είχε ευθύ πλήγμα στο προφίλ του πρωθυπουργού που είχε κάνει τις επιλογές και μάλιστα πολύ πρόσφατα.
Ενός πρωθυπουργού που επέλεξε ένα… ευέλικτο σχήμα 63 υπουργών και υφυπουργών, ανακατεύοντας εντελώς υπουργεία και υπηρεσίες στην πιο νευραλγική συγκυρία για το «τρέξιμο» των projects που είναι υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όλα αυτά, έχουν ευθεία αντανάκλαση στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας νομοτελειακά και όλα τα επενδυτικά assets και όλο το οικοσύστημα ευρύτερα.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το Χ.Α. πέραν της εύλογης και απαραίτητης διόρθωσης που έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, δείχνει να έχει χάσει το βηματισμό του, κινούμενο μόνο ανάλογα με τις βραχυχρόνιες πρωτοβουλίες των traders, χωρίς momentum.
Ο Σεπτέμβριος κινείται ήδη με απώλειες άνω του 8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, περίπου 8% σε επίπεδο FTSE 25 και άνω του 12% για τον τραπεζικό δείκτη, κάτι που τον καθιστά τον χειρότερο μήνα όχι μόνο του 2023, αλλά και του τελευταίου 14μήνου.
Την Τετάρτη ο Γ.Δ. έχασε ενδοσυνεδριακά και τις 1.200 μονάδες, πέφτοντας στις 1.196,57 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 1,89%, ενώ τελικώς έκλεισε στις 1.204,11 μονάδες, με πτώση 1,27%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.930,83 μονάδες με πτώση 1,65%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.951,96 μονάδες με πτώση 1,27%. Ο τραπεζικός δείκτης δέχτηκε ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 3,22% κλείνοντας στις 932,01 μονάδες. Απώλειες άνω του 4% είχαν οι Eurobank και Alpha Bank, ενώ άνω του 2% έχασαν οι Εθνική και Πειραιώς. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενη στα 77,18 εκατ. ευρώ, ελάχιστα πάνω από τη χθεσινή επίδοση.