Το επίπεδο συναγερμού απέναντι στις αυξημένες προσφυγικές ροές ανεβάζει τώρα η κυβέρνηση, με τον καθ ύλην αρμόδιο υπυοργό να φέρει το θέμα σε ΚΥΣΕΑ και Υπουργικό, ενώ ήδη στην Ιταλία η Λαμπεντούζα έχει κατακλειστεί και η Μελόνι προανγγέλει σκλήρυνση της στάσης.
Το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται στην Ελλάδα εσχάτως θα συζητήσει -μεταξύ άλλων- το ΚΥΣΕΑ, ενώ το θέμα θα τεθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.
Παράλληλα, όμως, και με δεδομένη την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιδίως στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξς Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε πρωτοβουλία για την νομιμοποίηση όσων εργάζονται στην Ελλάδα.
Η κατάσταση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ελεγχόμενη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε ένα πρόβλημα υπαρκτό, χωρίς μάλιστα να μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξή του. Το πρόβλημα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και στην αυριανή σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης βιώνουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, μία επιδείνωση του ζητήματος, που από 8.000 αφίξεις το 2022 φαίνεται να προσεγγίζουμε φέτος τις 30.000. Όμως, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δεν θα επαναληφθούν τα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, όπως το 2015, όταν υπήρχαν μέχρι και 800.000 αφίξεις.
Η νέα έξαρση αποδίδεται στην κλιμάκωση της βίας σε πολλές περιοχές της υποσαχάρειας Αφρικής, ενώ μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι ροές και λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών. Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως προειδοποιήσει για τη δυναμική έξαρσης του προβλήματος την προσεχή τριετία και την ανάγκη για πολιτικές διαχείρισης τόσο στην πηγή, όσο και εντός της Ελλάδας.
Συνδυαχείριση του προβλήματος με την Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χαρακτήρισε «καθοριστικής σημασίας» το χτύπημα στη ρίζα της βασικής αιτίας του προβλήματος, που είναι οι παράνομοι διακινητές, μαζί με τη συνολική διαχείριση των ροών και των επιστροφών στη χώρα προέλευσης. Σε αυτό, λένε στην κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία.
Υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο, στα σκαριά βρίσκεται ελληνοτουρκική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεδριάζει το Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο των δύο χωρών και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: επανέναρξη της συνεργασίας Λιμενικού Ελλάδας – Τουρκίας με επαφή των δύο αρχηγών, απευθείας συνομιλίες των υπουργών Μετανάστευσης, σπάσιμο κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, δημιουργία κοινού μηχανισμού για διαδρομές αυτών, καθώς και κοινό πρόσωπο για τις συνεννοήσεις μεταξύ των δύο αρχών.
«Η πρωτοβουλία είναι της Ελλάδας, διότι εμείς έχουμε το πιο άμεσο ενδιαφέρον», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Προφανώς, όπως είπε, «είμαστε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης. Προφανώς τα χρήματα είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγονός, ότι έχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών διότι παίρνουν τις δουλειές», τόνισε.
Νέο νομοσχέδιο
Το επόμενο διάστημα ο κ. Καιρίδης, θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα έχει τετ α τετ με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλιακαγιά, ενώ το Σάββατο θα συναντηθούν στον Έβρο οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, προκειμένου να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα.
Όσον αφορά το υπουργικό συμβούλιο, προγραμματίζεται να παρουσιαστεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει μείωση από 7 στα 3 χρόνια για τη δυνατότητα εργασίας των μεταναστών και διεκδίκηση πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εκπαίδευσης.
Νομμοποίηση και ενσωμάτωση
Την ίδια ώρα, εξετάζεται και η νομιμοποίηση μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, ώστε να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις εργατών γης. Σε ετήσια βάση στην Ελλάδα χρειάζονται 180.000 εργάτες γης. Τώρα ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει -με μια σειρά προϋποθέσεων- η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.
«Έτσι θα έχουμε σαφώς περισσότερο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουμε διαφάνεια, θα έχουμε τάξη και κυρίως θα δώσουμε μια ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται και σε εργοδότες οι οποίοι τους απασχολούν με την αγωνία πάντοτε να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.