Μολονότι η συνεδρίαση της Δευτέρας είχε όλες τις προδιαγραφές ώστε η αγορά να συνεχίσει την αντίδραση (+1,48%) της περασμένης Παρασκευής, εντούτοις το λίαν αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στο ΧΑ τελευταία, οδήγησαν σε οριακά πτωτικό κλείσιμο το Γενικό Δείκτη, αν και σε Large και Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή.
- Μπαράζ αποτελεσμάτων στο κλείσιμο Σεπτέμβρη και 9μήνου
- Στο προσκήνιο οι τράπεζες λόγω ΤΧΣ
- Νέο άδειασμα σε Epsilon Net και Αλουμύλ, πλήγμα στην αξιοπιστία της αγοράς
Η αγορά εισήλθε στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επανέρχεται στα θεμελιώδη, καθώς οδεύουμε για το κλείσιμο της περιόδου ανακοινώσεων εξαμήνων, δεδομένου ότι έως το προσεχές Σάββατο, θα πρέπει να δημοσιεύσουν μεγέθη περίπου τα 2/3 των εισηγμένων που δεν το έχουν κάνει έως τώρα.
Την ίδια ώρα, υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα για τα placements στις τράπεζες κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον στην αγορά αλλά και «σηκώνει» σημαντική ρευστότητα από το σύστημα, ενώ μετά τη μεγάλη πρόσφατη πτώση, έχουν δημιουργηθεί πολλές αγοραστικές ευκαιρίες, τόσο στον Large και τον Mid Cap όσο και στο υπόλοιπο ταμπλό.
Η αγορά έχει μπει σε μια περίοδο νέας επαν-αξιολόγησης όλων των δεδομένων, μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες, ενώ υπάρχει και αύξηση του συστημικού ρίσκου, όπως αυτό αντανακλάται από τις τιμές των ομολόγων που τα δεκαετή έφτασαν σε υψηλά 4μήνου την περασμένη εβδομάδα.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες. Παράλληλα στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων, γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.
Από την άλλη πλευρά, η διόρθωση των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων, έχει φέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο Χ.Α. και αν βελτιωθεί μερικώς η ψυχολογία των επενδυτών, τότε δύναται να δούμε ξανά ξύπνημα του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Υπάρχουν μετοχές που έχουν υποχωρήσει από 10% έως 20% το Σεπτέμβριο, ενώ και οι κύριοι δείκτες έχουν διορθώσει σημαντικά μετά την πτώση άνω του 10% από τα υψηλά 9ετίας του Ιουλίου, οπότε η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά.
Σήμερα έγινε προσπάθεια αντίδρασης, με το Γ.Δ. να φτάνει έως το +1,85% όταν ανήλθε στις 1.240,26 μονάδες, όμως δεν υπήρχαν δυνάμεις να υποστηριχτούν αυτά τα επίπεδα, με αποτέλεσμα σταδιακά το Χ.Α. να κρεμάσει, κλείνοντας στο φινάλε με μικρές απώλειες 0,16% στις 1.215,80 μονάδες. Ρόλο έπαιξε η πολύ κακή εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών που έως ότου κλείσει το Χ.Α. υποχωρούσαν αρκετά πάνω από το 1%, ενώ στο κλείσιμο μάζεψαν μέρος των απωλειών τους.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.975,16 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.951,32 μονάδες με πτώση 0,46%, έχοντας ξανά σε κακή ημέρα τις Epsilon Net και Αλουμύλ που υποχώρησαν εκ νέου κατά 7,87% και 4,87% αντίστοιχα. Οι δύο αυτές μετοχές που και την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν στην κορυφή των απωλειών, έχουν χαλάσει σημαντικά το κλίμα σε όλη τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, φέρνοντας ξανά ανασφάλεια και καχυποψία.
Ο τραπεζικός δείκτης τέλος ξεχώρισε θετικά, κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, φτάνοντας αρχικά έως τις 988,10 μονάδες (+4,42%), ενώ τελικώς έκλεισε στις 958,38 μονάδες με άνοδο 1,28%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107,3 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του FTSE 25 κέρδη άνω του 2% είχε η Πειραιώς, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Εθνική και Autohellas. Στον αντίποδα, νέες απώλειες 3,64% είχε η Viohalco, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Σαράντης, Mytilineos, Cenergy Holdings, Τέρνα Ενεργειακή, Quest Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.