Την προηγούμενη εβδομάδα, μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανακοίνωσε τη διακοπή της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας, εξαιτίας της αντιπαράθεσης Κιέβου – Βαρσοβίας για τα σιτηρά, προκαλώντας κλυδωνισμούς όμως που έγιναν αισθητοί στις ΗΠΑ.
Μπορεί η Πολωνία να μην εισφέρει πολλά στον αγώνα της Ουκρανίας, η επαπειλούμενη ρήξη όμως στο εσωτερικό του NATO και της ΕΕ, προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς και αντιδράσεις.
Οι δηλώσεις του Ματέους Μοραβέτσκι είχαν διττή αφορμή, αφενός την κόντρα για τα σιτηρά και αφετέρου το σκάνδαλο με τις βίζα που ταλανίζει την ακροδεξιά κυβέρνηση σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο, καθώς επίκειται εκλογές. Όταν όμως μικροπολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες υπονομεύουν την ενότητα του NATO και την Ευρωατλαντική στρατηγική, τότε, κάτι πάει πολύ στραβά.
Ποιοί και πόσα δίνουν στην Ουκρανία
Όπως δείχνει αυτό το διάγραμμα, χάρη κυρίως στη δεσμευμένη οικονομική βοήθεια 77,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτό βασίζεται σε δεδομένα από το IfW Kiel Ukraine Support Tracker που καλύπτει επί του παρόντος την περίοδο 24 Ιανουαρίου 2022 έως 31 Ιουλίου 2023.
Ο μεγαλύτερος εταίρος στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου,
οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δεσμεύσει συνολικά 69,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, ενώ παράλληλα εξετάζουν οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία έπονται, προσφέροντας αναλογικά μεγάλη στήριξη.
You will find more infographics at Statista