«Γραμμή» για να καταστεί ο χειρότερος μήνας του τρέχοντος έτους και ένας από τους χειρότερους των τελευταίων ετών πάει ο φετινός Σεπτέμβριος, καθώς έχοντας απώλειες 8,57% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και κοντά στο 14% σε επίπεδο τραπεζών, είναι κοντά στο να ξεπεράσει τον περασμένο Μάρτιο που έως τώρα είναι ο χειρότερος μήνας του 2023, λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών και της κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
- Κόκκινος ο Σεπτέμβριος στο Χρηματιστήριο
- Έκαψε τα εκλογικά κέρδη το ΧΑ
- Πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο παρά το… λιώσιμο αποτιμήσεων
- Συνεδρίαση – ασανσέρ στο ΧΑ εν μέσω σύγχυσης και πληγωμένης ψυχολογίας
Θυμίζουμε ότι το Μάρτιο ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως και 9%, όμως το τελευταίο 10ήμερο του μήνα καταγράφηκε αντίδραση, με αποτέλεσμα τελικώς το Χ.Α. να κλείσει με απώλειες 6,61%. Έτσι λοιπόν, και ενώ απομένουν έξι συνεδριάσεις για τη λήξη του τρέχοντος μήνα, αν δεν υπάρξει βελτίωση, θα καταγραφεί σαν ο μήνας που αλλοίωσε το momentum της αγοράς, μπερδεύοντας πλήρως τους επενδυτές.
Μάλιστα, η αγορά «έκαψε» τα εκλογικά κέρδη καθώς έκλεισε σε νέο χαμηλό 4μήνου και στα επίπεδα που είχε στις 24 Μαΐου, ήτοι τρεις ημέρες μετά τις πρώτες εκλογές που ήταν αυτές που αιφνιδίασαν θετικά τους επενδυτές, ύστερα από την εκτός προβλέψεων σε εύρος νίκη της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ξεπεράσει το 20%.
Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία που η χώρα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία junk!
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η σύγχυση και η διαταραγμένη ψυχολογία κάτι που έφερε πολλαπλές εναλλαγές προσήμων, έντονες διακυμάνσεις αλλά και αδυναμία σοβαρής αντίδρασης, παρά το πτωτικό σερί και τα υπερπουλημένα επίπεδα δεικτών και μετοχών.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.200,04 μονάδες με οριακή πτώση 0,02%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από τα υψηλά των 1.205,42 μονάδων (+0,43%), έως τα χαμηλά των 1.182,89 μονάδων (-1,45%). Ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 0,30% στις 2.917,40 μονάδες, ενώ ο Mid Cap είχε κάκιστη εικόνα κλείνοντας με πτώση 1,76% στις 1.949,61 μονάδες, ενώ έφτασε να χάνει έως 4,06%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ισορροπητικά στις 916,02 μονάδες (+0,13%), ενώ έφτασε να κερδίζει 1,46% και να χάνει 1,77%.
Η κακή εικόνα του Mid Cap οφείλεται στο ξεπούλημα που έλαβε χώρα στην Epsilon Net, η οποία… ξαφνικά ανακάλυψε πως οι οικονομικές επιδόσεις που είχαν ανακοινωθεί για τη χρήση του 2022 έπρεπε να εξεταστούν ξανά, κάτι που έφερε μείωση αποτελεσμάτων και γκρέμισμα της μετοχής στο ταμπλό. Η μετοχή έφτασε το πρώτο διάστημα της συνεδρίασης στο limit down (-30%), ενώ τελικώς έκλεισε με πτώση 15,78% στα 9,77 ευρώ. Εικόνα που δεν συνάδει με μια σοβαρή αγορά, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, ούτε για τις εποπτικές αρχές, ενώ «χτυπάει» τις ευαίσθητες χορδές των επενδυτών που είναι καμένοι στην Ελλάδα από πλείστες περιπτώσεις ανακολουθίας.
Ο τζίρος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 110,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της αγοράς 42 μετοχές είχαν άνοδο και 64 πτώση.