Βαρύ και δυσαναπλήρωτο είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στον τουρισμό, καθώς παρά την αντίδραση ελατηρίου, η παγκόσμια τουριστική αγορά υπολείπεται αισθητά από τα προ-covid επίπεδα.
Συνολικά, από το 2019 έως το 2022 διακινήθηκαν 2,6 δισ. λιγότεροι τουρίστες, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στα lockdown, καταδεικνύοντας όμως ότι ο τουρισμός απέχει πολύ ακόμα από την δίκαιη τιμή της ανάπτυξής του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, από το 2019 έως το 2022 διακινήθηκαν 2,6 δισ. τουρίστες λιγότεροι, ενώ χάθηκαν 4,2 τρισ. δολάρια σε ταξιδιωτικά έσοδα.
Το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας, καταγράφηκαν μόνο 407 εκατομμύρια διεθνείς τουριστικές αφίξεις (διανυκτερεύοντες επισκέπτες), σημειώνοντας μείωση 72% από το 1,5 δισεκατομμύριο του 2019. Δύο χρόνια μετά, και ο αριθμός είχε σκαρφαλώσει στα 963 εκατομμύρια, απέχοντας 34% από τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η αύξηση προήλθε από «ισχυρή δυναμική ανάκτησης» καθώς και την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Πέρυσι, η Μέση Ανατολή ήταν η περιοχή που γνώρισε την ισχυρότερη ανάκαμψη παγκοσμίως, φτάνοντας στο -10% από τα επίπεδα του 2019. Ακολούθησε η Ευρώπη με μόνο -20% των προπανδημικών επιπέδων και η Αμερική με -29%.
Απώλειες 4,2 τρισ.
Από οικονομική σκοπιά Οικονομικά μιλώντας, το ποσό που χάθηκε μέσω του άμεσου ΑΕΠ του τουρισμού ήταν 4,2 τρισ. δολάρια τα τέσσερα χρόνια, που ισοδυναμεί περίπου με την το ΑΕΠ της Γερμανίας για το 2021. Η απώλεια αυτή έγινε άνισα αισθητή, ωστόσο, όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης: «Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε τη μεγαλύτερη απώλεια τουριστικών εσόδων και οικονομικής παραγωγής στην καταγεγραμμένη ιστορία,
επηρεάζοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας, μικρές επιχειρήσεις και μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε προορισμούς αναδυόμενων οικονομιών, όπως μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, όπου ο τουρισμός είναι πιο εντάσεως εργασίας και αποτελεί σημαντικό μέρος του ισοζυγίου πληρωμών».
Προσθέτουν ότι περίπου 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον άμεσο τουρισμό τέθηκαν σε κίνδυνο, αν δεν χάθηκαν, κατά τα χρόνια της πανδημίας, πολλές από τις οποίες ήταν σε μικρότερες εταιρείες που απασχολούσαν υψηλό ποσοστό γυναικών και νέων.
You will find more infographics at Statista