Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια έργα και την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έκρουσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, επαναφέροντας επί τάπητος ακόμα και την αδυναμία των τραπεζών να εκδώσουν εγγυητικές.
Ο CEO της Intrakat επισήμανε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, την αδυναμία των τραπεζών να καλύψουν τη ζήτηση εγγυητικών επιστολών, ενώ υπογράμμισε την εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών.
Τον κίνδυνο εκτροχιασμού του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των δημοσίων έργων, ανέδειξε στην παρέμβασή του στο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2023.
Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Εξάρχου επισήμανε τα προβλήματα επέρκειας εξειδικευμένου προσωπικού, πιστοδοτικής δυνατότητας των τραπεζών για χορήγηση εγγυητικών επιστολών και την εκρηκτική άνοδο των τιμών πρώτων υλών. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ισχυρός άνδρας της Intrakat θέτει τα θέματα αυτά, η επιλογή του συγκεκριμένου χρόνου στόχο έχει να αφυπνίσει τη νέα πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υποδομών και του Οικονομικών. Χρονικά, μάλιστα, συμπίπτει με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου υπογράμμισε το βάρος που θα δοθεί στις υποδομές.
Προβλήματα
Ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι ο κόσμος των κατασκευών καλείται να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, περιορισμού των επενδύσεων και συρρίκνωσης του κλάδου. «Ο κατασκευαστικός κλάδος εξήλθε πρόσφατα από τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Ξαφνικά θέλουμε όλα να λειτουργήσουν μέσα σε ένα έτος ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να κατασκευάσουμε ένα ιστορικό ανεκτέλεστο. Οι εταιρίες κάνουν ό,τι μπορούν και δεν πρέπει να ξεχνούμε τρία θέματα που δεν είναι στον έλεγχο των εταιριών» σημείωσε.
Δεν υπάρχουν μηχανικοί
Φορολογικά κίνητρα ζήτησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου από την κυβέρνηση, ώστε να καταστεί εφικτός ο επαναπατρισμός ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής ποιότητας,
«Το ένα είναι ότι έχει φύγει ο κόσμος, δεν υπάρχουν τόσοι μηχανικοί όσοι απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων αυτών. Ένα μεγάλο μέρος έφυγε στο εξωτερικό και πρέπει να φέρουμε πίσω αυτούς τους ανθρώπους. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά το θέμα της φορολόγησής τους γιατί, ερχόμενοι στην Ελλάδα από χώρες με ιδιαίτερα χαμηλή φορολόγηση, θα αντιμετωπίσουν μία υψηλή φορολογία»
πρόσθεσε ο κ. Εξάρχου.
Δεν δίνουν εγγυητικές οι τράπεζες
Για μια ακόμη φορά, ο Αλέξανδρος Εξάρχου υπογράμμισε το ζήτημα της αδυναμίας των τραπεζών να καλύψουν έγκαιρα τη ζήτηση για εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης έργων. Επ’ αυτού, μάλιστα πρότεινε την διεύρυνση της αγοράς, με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιριών.
«Ένα δεύτερο θέμα, που επηρεάζει την επιτυχία των έργων και θέτει σε κίνδυνο την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το ζήτημα των εγγυητικών επιστολών. Λόγω του τεράστιου ανεκτέλεστου, οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει στα όρια τους ως προς την έκδοση εγγυητικών επιστολών, εξ αιτίας και του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία τους»
επισήμανε.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι εγγυητικές επιστολές να λήγουν αυτοδικαίως και να θεωρούνται άκυρες με την οριστική παραλαβή κάθε έργου, χωρίς να απαιτείται από τις τράπεζες η ανάκτηση του σώματός τους. Η συγκεκριμένη γραφειοκρατεία επιτρέπει στις υπηρεσίες να διακρατούν εγγυητικές επιστολές ακόμη και μετά την παραλαβή του έργου απαιτώντας πρόσθετες εργασίες, στραγγαλίζοντας έτσι τις κατασκευαστικές, καθώς μπλοκάρεται η πιστοληπτική τους ικανότητα.
Αναθεώρηση κόστους
Ακόμη, ο επικεφαλής της Intrakat έκανε έκκληση να υπάρξει παρέμβαση στο θέμα των αυξήσεων των τιμών των υλικών, οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Τα σημερινά έργα σχεδιάστηκαν σε περιβάλλον μηδενικού πληθωρισμού, ο οποίος θα αργήσει να επανέλθει γιατί οφείλεται σε γεωπολιτικές μεταβολές και το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κυβέρνησης ενδεχομένως και Ε.Ε. Αυτό θα κατατείνει στην εξασφάλιση της εμπρόθεσμης κατασκευής των έργων»
συμπλήρωσε.
«Δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από έναν κλάδο, που στηρίζεται την κερδοφορία, να αναλάβει δαπάνες που δεν του ανήκουν, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε μη κερδοφόρες εταιρίες και θα είχε αντίκτυπο στην άρτια εκτέλεση των έργων. Από αυτό το στάδιο πέρασε ο κλάδος πριν από 10 χρόνια και χαθήκαν περιουσίες και εταιρίες γιατί αναγκάστηκαν να εκτελούν ζημιογόνα έργα»
σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat.