Σωρευτικά συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς παρά τις αναβαθμίσεις από DBRS και Moody’s, οι φυσικές καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και οι φτωχές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σκιαγραφούν ένα μάλλον δυσοίωνο μέλλον, το οποίο μπορεί να μην επιδρά άμεσα στο Χρηματιστήριο, αλλά υπονομεύει το κλίμα και τις προοπτικές.
Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων παραμένει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς από τη μια οι αναβαθμίσεις και ο προσδοκώμενος πακτωλός επενδύσεων, σε συνδυασμό με τα δημόσια έργα, σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα θετικό τοπίο για τις μεγάλες εισηγμένες, ενώ ταυτόχρονα, οι φυσικές καταστροφές, η αύξηση των επιτοκίων και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, πλήττουν στον πυρήνα την κοινωνία και προβλέπεται να αποδυναμώσουν την ζήτηση και τις καταναλωτικές δαπάνες, που στηρίζουν το ΑΕΠ.
Διεθνώς, το κλίμα διαμορφώνουν οι προσδοκίες για την απόφαση της Fed την Τετάρτη, καθώς και τα όσα θα αναφέρονται στη δήλωση της FOMC. Η ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι έπιασε το ταβάνι στα επιτόκια, υπό την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να σφίγγουν το δημοσιονομικό ζωνάρι, όπως δήλωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Στην Ελλάδα, το μικροκλίμα της αγοράς επηρεάζουν οι προσδοκίες για αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, καθώς η αγορά προσπαθεί να “νιώσει” τον αντίκτυπο και τους όρους εισόδου νέων παιχτών. Αυτή τη στιγμή, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκρίνεται η λύση μέσω του Χρηματιστηρίου, γεγονός που δεν επιτρέπει στις μετοχές να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, υπό το φόβο ότι έχουν τρέξει ήδη πολύ και οι υψηλότερες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τους εν δυνάμει επενδυτές.
Οι πολιτικές εξελίξεις τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, έχουν μικρό αντίκτυπο στο κλίμα που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο. Η αγορά έχει εμπεδώσει την προοπτική τετραετίας της κυβέρνησης, νιώθει ασφαλής μέσα από τον διάδρομο που δημιουργούν οι αναβαθμίσεις και προσδοκά να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια με τον πολλαπλασιαστή και risk sharing platform του Ταμείου Ανάπτυξης.
Διεθνώς, το κλίμα είναι καχεκτικό, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν ανοίξει πτωτικά, το πετρέλαιο ανοδικά, όπως και τα futures της Wall, τα οποία προδιαθέτουν σταθεροποιητικό άνοιγμα. Οι επενδυτές εμφανίζονται μουδιασμένοι και αναζητούν νέους καταλύτες τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό και διεθνές επίπεδο, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα και γεωοικονομική ανασφάλεια έχουν περιορίσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνων.
Στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά στο άνοιγμα, ανοδική που γρήγορα εξέπνευσε, αλλά ο δείκτης κατάφερε να παραμείνει σε θετική περιοχή, ενώ η κινητικότητα στα counters δείχνει ότι θα δοκιμάσει νέα ανοδική κίνηση ενδοσυνεδριακά.
Τον όγκο των συναλλαγών συγκεντρώνουν Alpha Bank, που ενισχύεται 2,6%, Πειραιώς με κέρδη 1,7%, Eurobank που ενισχύεται κατά 0,56% και ΔΕΗ με κέρδη 2,31%. Σε θετικό έδαφος ο επίσης κινητικός ΟΤΕ, διαμορφώνουν αρκετή ευρύ μέτωπο ανόδου.
Στο κόκκινο, απο τα βαριά βρίσκονται Coca Cola και Τιτάν, ενώ από τα μεσαία πιέζονται Intrakat, Alumil και Epsilon Net.