Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εβδομάδα που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πρώτες τρεις συνεδριάσεις κινήθηκαν μέσα στην ανησυχία και την ανασφάλεια, ενώ φάνηκε πως η αναβάθμιση από τον οίκο DBRS την περασμένη Παρασκευή ήταν καθ’ όλα προεξοφλημένη.
- Δυναμική ρελάνς αγοραστών, επανέφερε τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.250 μονάδες
- Ράλι +2,72% το τελευταίο διήμερο, εκμηδένισε τις εβδομαδιαίες απώλειες
- Πάνω από 100 εκατ. στις δημοπρασίες λόγω rebalancing στον FTSE Russell
- Ελπίδες βελτίωσης βαθμολογίας από τον οίκο Moody’s
Η αγορά το πρώτο τριήμερο της εβδομάδας και εν μέσω πολύ μεγάλων ανησυχιών για την «τρύπα» που δημιουργεί στα δημοσιονομικά η καταστροφή που έλαβε χώρα στη Θεσσαλία, υποχώρησε κατά 2,72% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κινδυνεύοντας μάλιστα να αλλάξει – έστω και βραχυπρόθεσμα – τάση.
Όμως, ο Γ.Δ. κράτησε στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης το κρίσιμο όριο των 1.220 μονάδων, κλείνοντας πάνω από αυτή την περιοχή, ενώ την Παρασκευή η αγορά με ράλι +2,01% έκλεισε πάνω από τις 1.250 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.258,58 μονάδες. Την Τετάρτη ο Γ.Δ. βούτηξε έως το χαμηλό των 1.219,34 μονάδων αλλά έκλεισε στις 1.225,25 μονάδες, ενώ την Πέμπτη καταγράφηκε χαμηλό στις 1.213,64 μονάδες, όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.233,81 μονάδες.
Αυτές οι συνεδριάσεις ήταν κρίσιμες καθώς ο Γενικός Δείκτης πέφτοντας στην περιοχή των 1.115 – 1.220 μονάδων συμπλήρωσε πτώση άνω του 10% από τα υψηλά 9ετίας και τις 1.345 μονάδες που έκλεισε στα τέλη Ιουλίου, οπότε υπήρχε κίνδυνος να περάσει σε bear market.
Όμως, η αγορά έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης, κρατώντας τα κρίσιμα επίπεδα, ενώ η πίεση από τις εννέα πτωτικές στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις έως την Τετάρτη, είχαν φέρει σε ελκυστικά επίπεδα αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap, οπότε υπήρχαν επενδυτικές ευκαιρίες. Αρκετές μετοχές από τις 29 Αυγούστου έως και την περασμένη Τετάρτη έφτασαν να χάνουν από 10 έως 15%, πέφτοντας σε χαμηλά δύο, τριών ακόμη και τεσσάρων μηνών.
Έτσι, την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή βγήκαν αγοραστικά αντανακλαστικά, επαναφέροντας μερικώς την τάξη στις αποτιμήσεις, δεικτών και μετοχών. Συνάμα, την Παρασκευή είχαμε και την τριπλή λήξη παραγώγων, κάτι που απελευθέρωσε την αγορά, καθώς από τις 14:20 μ.μ. και μετά ο Γενικός Δείκτης άρχισε να βελτιώνει κατακόρυφα την εικόνα του.
Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής υπάρχει η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Moody’s και αν κρίνουμε από το γενικότερο προφίλ της αγοράς, φαίνεται πως ίσως υπάρξει βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδος, τουλάχιστον κατά ένα «σκαλί», δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος οίκος είναι ο πιο αυστηρός με τη χώρα μας, απέχοντας από το να δώσει επενδυτική βαθμίδα.
Η συνεδρίαση
Στη σημερινή συνεδρίαση έλαβε χώρα και ισχυρό rebalancing λόγω των αλλαγών στο δείκτη FTSE Russell, καθώς στον Mid Cap εισήλθαν οι Cenergy Holdings και ΟΛΠ, στον Small Cap η Epsilon Net, ενώ στον Micro Cap μπήκαν οι Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρέθηκαν οι Intrakat και Κρι Κρι.
Δεδομένου ότι υπήρξε αναδιάταξη θέσεων και σε άλλες μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες, έγιναν μεγάλες κινήσεις σε πολλές μετοχές του Large Cap, καθώς στις δημοπρασίες διακινήθηκε τζίρος πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο σύνολο στα 195,65 εκατ. ευρώ. Μεγάλες συναλλαγές διακίνησαν μετοχές όπως ΟΤΕ (32,23 εκατ. ευρώ). Πειραιώς, Mytilineos, Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings.
Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 3.000 μονάδες κλείνοντας στις 3.062,45 μονάδες με άνοδο 2,43%, ο Mid Cap έκλεισε στις 2.055,97 μονάδες με άνοδο 1,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 983,76 μονάδες με άνοδο 3,29%.
Μηδένισε το κοντέρ
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο μηδενίστηκαν οι απώλειες, καθώς ο Γ.Δ. έκλεισε στο -0,07%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο Mid Cap υποχώρησε 0,24%, ενώ ο τραπεζικός έχασε 0,97%. Στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισαν οι Cenergy Holdings και ΜΥΤΙΛ με άνοδο 6,54% και 5,86% αντίστοιχα, στο +4,94% η Πειραιώς, ενώ άνω του 3% κέρδισαν οι ElvalHalcor, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΔΕΗ.