Μπορεί το σενάριο του ανασχηματισμού προσώπων να έχει “καεί” για την ώρα, ζωντανό παραμένει όμως αυτό της αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης, μέσω ανακατανομής αρμοδιοτήτων, το οποίο και θα ξεκινήσει να ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ.
Με κεντρικό στόχο να σταματήσει την προσωπική του φθορά και να βγάλει την κυβέρνηση από τις “λάσπες” των πλημμυρών στη Θεσσαλία, προσέρχεται στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού ολοκλήρωσε κύκλο επαφών στην Ευρώπη, αναζητώντας χώρο και χρήμα και ενώ φαίνεται να βρίσκει out of the box χρηματοδότηση, το Μαξίμου επανακαθορίζει το μήνυμα και τα ειδικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Το νέο crisis resolution σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί φυγή προς τα μπρος. εισαγάγοντας νέα δεδομένα στην πολιτική εξίσωση, που θα αλλάξουν το σκηνικό και θα δημιουργήσουν την αίσθηση ουσιαστικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης.
Το νέο πρόγραμμα
Το επιτελείο του πρωθυπουργού σχεδίασε πρόγραμμα που θα ανακόπτει την πολιτική φθορά, πρν την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, και θα δίνει πνοή τετραετίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα ανακοινωθεί διεύρυνση και αναδιάταξη των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ για έργα πρόληψης και μηχανισμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτά στον προϋπολογισμό κα την αναπτυξιακή δυναμική. Λόγω της ΚΑΠ οι επιδοτήσεις για πρωτογενή παραγωγή είναι περιορισμένες, υπάρχουν όμως περιθώρια για νέες καλλιέργιες και εξοπλισμό.
Η παρέμβασή του θα κινηθεί στους εξής άξονες:
- Αναγνώριση προβλημάτων, απόδοση ευθυνών και επίδειξη ενσυναίσθησης,
- έμπρακτη απόδειξη των παραπάνω μέσω του έκτακτου προϋπολογισμού και της δημιουργίας ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, υπό τη σκέπη της κλιματικής αλλαγής, μέσω της διεύρυνσης του προϋπολογισμού για πρόληψη και αντιμετώπιση.
- Νέα έργα και χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Αναδιάταξη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων και κεντρικού κράτους – Περιφερειών, για την πιο αποτελεσματική και άμεση ανταπόκριση στις κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αλλαγές στην υπαγωγή φορέων πρόβλεψης φυσικών φαινομένων και απόκρισης σε αυτά, ώστε να τεθούν υπό την ίδια στέγη και να αναπτύξουν πλατφόρμες διαλειτουργικότητας.
Επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των αυτόνομης ενεργοποίησης των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς αίτημα από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να προληφθούν προβλήματα αναποτελεσματικότητας και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας του πληθυσμού. Κάτι τέτοιο βέβαια θα είχε μεγάλες επιπλοκές σε διαδικαστικό επίπεδο, καθώς ο συντονισμός θα είναι πρακτικά αδύνατος, μιας και δεν θα υπάρχει de facto επικεφαλής. Επίσης, θα σηματοδοτήσει παραδοχή αναποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού και θα υπονομεύσει την αξιοπιστία των υπόλοιπων υπηρεσιών.
Τα λεφτά και η διαχείριση
Επίσης, ήδη στο συρτάρι του Γιάννη Μπρατάκου υπάρχει προοίμιο συμφωνίας για δωρεά αρκετών δισεκατομμυρίων από χώρες του Κόλπου προς την Ελλάδα, το οποίο έχει επικοινωνηθει αρμοδίως και το γνωρίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα κεφάλαια αυτά, θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποδεκτά, δεδομένων επιφυλάξεων της ΕΕ για την αύξηση της επιρροής τρίτων χωρών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν στιγματιστεί από συγκεκριμένα γεγονότα.
Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενες δωρεές θα διοχετεύονται στον λογαριασμό εκτάκτων αναγκών “rainy day fund“, το οποίο θα χρηματοδοτείται με πόρους εκτός προϋπολογισμού. Ήδη, εκεί διοχετεύθηκαν τα 50 εκατ. που εισέφεραν οι τράπεζες, ενώ στον ίδιο λογαριασμό θα εισρέουν και τα έσοδα από την ειδική εισφορά για φυσικές καταστροφές.
Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιός θα διαχειρίζεται τον λογαριασμό αυτό και ποιά υπουργεία θα μπορούν να εγγράφουν πιστώσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο λογαριασμός αυτός θα δοθεί προίκα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα αναλάβει την εποπτεία και τη χρηματοδότηση φορέων πρόβλεψης, εκτός από την αντιμετώπιση που έχει ήδη αναλάβει. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται και η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για τον έγκαιρο διαμοιρασμό δεδομένων και την ταχεία αντίδραση, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης.
Το οικονομικό πρόγραμμα
Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει δυσθεώρητα υψηλός και η Ελλάδα βρίσκεται στο φάσμα επισιτικστικής κρίσης, λόγω της τεράστιας έκτασης και αντικτύπου των φυσικών καταστροφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει αναδιάταξη της κρατικής στήριξης. Έτσι, μετά τα κονδύλια για τους πλημμυροπαθείς και τους πυρόπληκτους, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει στοχευμένα επιδόματα για ανακούφηση από την ακρίβεια και διακοπή όλων των οριζόντιων επιδοτήσεων.
Αυτό θα έχει αντίκτυπο στα μέτρα για τη θέρμανση, τα τρόφιμα και το ενοίκιο, ενώ θα δοθούν και επιδοτήσεις για ανακαίνιση και ενοικίαση ακινήτων σε περιοχές με προβλήματα στέγασης.
Είναι πιθανό να διακοπούν και οι επιδοτήσεις στον τουρισμό, εκτός αυτών για τη στήριξη των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Παράλληλα θα επιχειρήσει ένα trade-off μεταξύ του τέλους των φοροαπαλλαγών και της χρήσης του δημοσιονομικού χώρου για την ανάταξη της Θεσσαλίας και την προώθηση έργων θωράκισης της χώρας από φυσικές καταστροφές.