Νέο crisis deconfliction μηχανισμό εγκαινιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς παρά τις πιέσεις για αναδιάταξη του κυβερνητικού σκηνικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τις διορθωτικές παρεμβάσεις, καθώς κρίθηκε ότι ευρύτερες αλλαγές θα έπληττα περισσότερο την ευθυκρισία του ίδιου του πρωθυπουργού και θα καθιστούσαν τον εκλογικό ανασχηματισμό προσωπικό λάθος!
Με την παραδοχή ότι θα πληρώσει ένα μέρος του κόστους από τις πλημμύρες με το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, με στόχο να το ανακτήσει σταδιακά, αλλά δεν θα χάσει το “αλάθητο”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να μην ανακοινώσει ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ, διατηρώντας τον Βασίλη Κικίλια στη θέση του και επιτρέποντάς του να μην… φυγομαχίσει. Όπερ σημαίνει ότι προσδοκά από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας να μπει μπροστά υλοποιώντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση
Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι έπαιξε σωστά τα χαρτιά του, αντιμετωπίζοντας “φόρα-παρτίδα” τις πιέσεις για παραίτηση με τη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου΄. Εκεί δήλωσε ότι δεν φυγομαχεί, ενώ άφησε αιχμές κατά πάντων επισημαίνοντας ότι είναι υπουργός μόλις 2,5 μήνες. Προηγουμένως, είχε αποποιηθεί ευθυνών για την απεμπόληση του φράγματος που πλημμύρισε τον Παλαμά δείχνοντς στην κατεύθυνση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.
Με δεδομένο ότι έχει επικριθεί στο παρελθόν και τώρα, αλλά πάντα διασώζεται, ο Βασίλης Κικίλιας επιδεικνύει αξιοσημείωτη πολιτική ανθεκτικότητα. Οι συγκυρίες διαμορφώνουν ένα “die hard” προφίλ, υποδεικνύοντας βαθύτερες σχέσεις με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και πολιτικά είναι τέκνο του Αντώνη Σαμαρά…
Οι κινήσεις Μητσοτάκη
Η απομάκρυνση – παραίτση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο φάνηκε να αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης αξιοπιστίας της κυβέρνησης στη σκιά της κακοκαρίας Daniel. Ωστόσο, η απόφαση να διασωθεί φαίνεται ότι ήταν προγενέστερη και ελήφθη συνδυαστικά με την απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Η καρατόμηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με bonus την “παραίτηση για λόγους ευθιξίας”, που του επιτράπκε, στέλνει πολλά μηνύματα, κυρίως εντός του κόμματος. Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήθελε και επιδίωκε το υπουργείο Ναυτιλίας εξ αρχής, ακόμα και όταν τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Πολιτικά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πέρα από τις σχέσεις με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, είναι γόνος ισχυρής οικογένειας που λόγω επιρροής στη σκληρή βάση ψηφοφόρων του κόμματος αποκαλείται “βαρονάτο”.
Η επιλογή λοιπόν να απομακρυνθεί από το υπουργείο -σχεδόν ατιμασμένος- δεν είχε στόχο να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να επιδείξει ο πρωθυπουργός ενσυναίσθηση, αλλά ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεσμεύεται από δεσμά των κομματικών ιισορροπιών προκειμένου να διασώσει την κυβέρνηση και προσωπικό του πολιτικό του κεφάλαιο. Επρόκειτο δηλαδή για οιονεί ρήξη με το κομματικό “Βυζάντιο”. Επειδή όμως η ρήξη αυτή ήρθε εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να βάλει όλο το κόμμα απέναντί του, έπρεπε να επιλέξει ποιούς θα “θυσιάσει” και με ποιούς θα συμπορευθεί.
Το επόμενο μήνυμα ήταν η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ η απόφαση διατήρησης του Βασίλη Κικίλια υπογραμμίζει κα κλείνει τον κύκλο εσωστρέφειας και ανακατατάξεων στην κυβέρνηση. Όπερ σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε έναν δικό του, χωρίς βαθιές ρίζες στη ΝΔ, για να αντικαταστήσει έναν “βαρόνο” και διατήρησε τον Βασίλη Κικίλια, επιβεβαώνοντας -μεταξύ άλλων- και τις ισορροπίες με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια
Την προσπάθεια σταθεροποίησης επισφράγισε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια. Το Μαξίμου, που είχε αποκλείσει τον υπουργό από τις ανακοινώσεις στη Λάρισα, διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για συνεργασία.
Έτσι, δημιουργείται η εικόνα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς του υπουργού του, σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, ειλέγει όμως να τον διατηρήσει. Παράλληλα, η αποφυγή ανακοινώσεων για τη συνάντηση καταδεικνύει ότι η διαδικασία επαναπροσέγγισης θα είναι αργή και ότι απαιτούνται επιτυχίες για να επανακτήσει ο υπουργός το “καλώς έχειν” του πρωθυπουργού. Είναι πιθανό μάλιστα, οι “επιτυχίες” να δόθηκαν στη συνάντηση της Τετάρτης εν είδει “to do list”…