Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα στην κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου αναζητά τρόπους για διάχυση του πολιτικού κόστους, ώστε να ανακοπεί η ήδη πολύ μεγάλη σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου -και μάλιστα προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί το επιχειρησιακό οικοσύστημα, σε βαθμό που να προκαλέσει… νέο μπαράζ αρνητικής δημοσιότητας.
Πλέον, το ζήτημα για τον στενό πυρήνα του Μαξίμου δεν είναι η αποπομπή Κικίλια, αλλά αν τα προσχήματα και ο χρόνος, ευνοούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή μπορεί να πλήξουν έτι περαιτέρω την ήδη τρωθείσα δημόσια εικόνα του.
Στόχος είναι αφενός να μη δοθεί εικόνα πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση των κρίσεων και να μην πληγεί περαιτέρω το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από την υπονόμευση της ευθκρισίας του. Η αποκέντρωση και διάχυση των ευθυνών έχει και αυτή κόστος, ιδιαίτερα σε ένα τόσο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς αποδίδονται ξεκάθαρα λάθος επιλογές στον πρωθυπουργό.
Πολιτικά, επιζητείται η φόρμουλα που θα περιορίσει τη φθορά και ενόψει αυτοδιοκητικών και περιφερειακών εκλογών. Αυτό συνεπάγεται περιορισμένες επιλογές ως προς τη διάχυση ευθυνών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Όπερ σημαίνει ότι ενώ όλοι δείχνουν ως υπεύθυνο για πολλά από τα δεινά τον Κώστα Αγοραστό, στο Μαξίμου φαίνονται απρόθυμοι να τον βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και να τον αδειάσουν…
Τα μηνύματα από το Μαξίμου
Τα μηνύματα που έχουν στείλει μέχρι τώρα το σύστημα του Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, στον Βασίλη Κικίλια, είναι σαφή: Πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σχολίασε πως «όλοι κρινόμαστε συνεχώς». Η φράση αυτή αποτυπώνει τη σαφή δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για τις χαμηλές επιδόσεις συγκεκριμένων μελών της κυβέρνησης. Υπ΄αυτό πρίσμα, δημιουργείται η αίσθηση επικείμενων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού στο υπουργικό σχήμα. Ακολούθως, ο Βασίλης Κικίλιας δεν περιελήφθη στην ομάδα υπουργών που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Λάρισα, αλλά αντ αυτού εμφανίστηκε ο τέως άνθρωπος του Μαξίμου και νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.
Το Μαξίμου θα ήταν ανοιχτό σε λύση τύπου Βαρβιτσιώτη, ήτοι οικειοθελή αποχώρηση του Βασίλη Κικίλια, για λόγους ευθιξίας. Μέχρι στιγμής, όμως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι το κάνει δύσκολο…
Ο κ. Κικίλιας έχει στο παρελθόν επιδείξει ότι διαθέτει ικανά ερείσματα και προσαρμοστικότητα, που τον έχουν σώσει. Αυτό βέβαια… δεν συνεπάγεται ότι θα δατηρήσει τις αρμοδιότητές του. Το σενάριο διατήρησης υπουργού, αλλά αναβάθμισης του υφυπουργού σε αναπληρωτή και πρόσκτησης του χαρτοφυλακίου, έχει δουλέψει με τον Βασίλη Κικίλα και στο παρελθόν.
Διαρροές που δοκιμάζουν τα νερά
Βέβαια, το Μαξίμου αρέσκεται στις δημοσκοπήσεις και τέτοιες διαρροές, στόχο δεν έχουν να προαναγγείλουν κινήσεις, αλλά να σφυγμομετρήσουν την αντίδραση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Στο Μαξίμου, αναζητούν τη λύση με το μικρότερο κόστος για τον πρωθυπουργό: Αν και η διατήρηση Κικίλια σε “κατ’ οίκον περιορισμό”, όπως συνέβη και στο Υγείας, θα ήταν μια υποφερτή λύση, η ολοκλήρωση της κυβερνητικής αναδόμησης με αντικατάστασή του στο υπουργείο από κάποιον …τεχνοκράτη, θα μετρίαζε τη φθορά και να δημιουργούσε ισχυρότερες προοπτικές ανάταξης και ανάκαμψης;…
Σε αυτό το πλαίσιο ρόλο παίζει και η χρονική συγκυρία! Αν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αντιδράσει out of character λαμβάνοντας αποφάσεις εν θερμώ, αποδεικνύοντας ότι έχει το σθένος και τη βούληση, ή θα ήταν καλύτερο να περιμένει να εκτονωθεί η ένταση. Βέβαια, το ζήτημα είναι και κατά πόσο θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Επίσης, με δεδομένο ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει την ευθύνη της Πυροσβεστικής, το ζήτημα είναι γιατί ο προσδιορισμός των ευθυνών εξαντλείται και περιορίζεται στο πολιτικό προσωπκό, όταν οι επιχειρησιακές ευθύνες στις φωτιές και τις πλημμύρες είναι πρόδηλες.
Το ενδεχόμενο να δράσει ο πρωθυπουργός πριν τη ΔΕΘ, ώστε να είναι σε θέση να επιδείξει ένσυναίσθηση, αναγνώριση λάθους και ισχυρή βούληση για αλλαγή πλεύσης, είναι ορατό. Από το Μαξιμου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν δρα εν θερμώ… ωστόσο η αποπομπή Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη δείχνουν ότι στη νέα τετραετία ίσως το μοτίβο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αλλάξει.