Ανοχή και χρηματοδότηση θα ζητήσει από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των καταστροφών, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πιο χαρτί θα χρησιμοποιήσει για να διαπραγματευτεί.
Την ενίσχυση της ελαστικότητας στα δημοσιονομικά για την Ελλάδα και το πράσινο φως για τη διοχέτευση πόρω από το Ταμείο Ανάκαμψης σε έργα και ενισχύσεις -μέσω ειδικών σχημάτων- στις πληγείσες από τις πλημμύρες και τις φωτιές περιοχές θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομισιόν, που για να το πετύχει όμως απαιτείται σκληρό lobbying και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως, οι διαπραγματεύσεις απαιτούν και προσφορά, ως αντιστάθμισμα, ή μοχλό πίεσης. Από την πλευρά της ελληνικής δεν έχει σκιαγραφηθεί η στρατηγική της διαπραγμάτευσης… Αυτό σημαίνει ότι επί τάπητος μπορεί να ΄τεθεί ευρεία γκάμα ζητημάτων, από οικονομικά έως και εθνικά… Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέθεσε τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν για να μιλήσει στη ΔΕΘ, τότε το σενάριο χρησιμοποίησης της δυναμκής στα εθνικά θέματα ως μοχλό πίεσης, φαίνεται ρεαλιστικό…
Ο κίνδυνος
Στα ελληνικά media υποβαθμίζονται οι ανησυχίες της Κομισιόν για διασπάθιση πόρων που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα, ζήτημα το οποίο επικάθεται στο κακό προηγούμενο με τον ΟΣΕ και την “αμαρτωλή” σύμβαση 717. Τα θέματα αυτά όμως αποτελούν ζητήματα αξιοπιστίας, που συνεπάγεται ότο η Κομισιόν θα πιέσει για νέες διαδικασίες χορήγησης και ελέγχου και ενδεχομένως, εφόσον υπάρξουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, “σπρώξει” την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ESM, ήτοι νέο Μνημόνιο.
Τέτοια διαδικασία, ούτως ή άλλος προβλέπεται από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ενεργοποιηθεί το 2024, για τις χώρες με υπερβάλλον χρέος.
Η ατζέντα
Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.
Τη διάθεση για θετική ανταπόκριση της Κομισιόν αποτύπωσε στις δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας «Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.
Η χρηματοδότηση
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φον ντε Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν για ακόλουθα χρηματοδοτικά εργαλεία:
α) Τα αδιάθετα κονδύλια της προηγούμενης περιόδου
Το ποσό αυτό υπολογίζεται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και αυτά μπορούν να διατεθούν άμεσα ή ως τα τέλη του χρόνου.
β) Το δημοσιονομικό πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το 2027
Από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούν να αντληθούν πολύ σημαντικοί πόροι μέσα από το Κοινωνικό Ταμείο, το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Το ύψο της χρηματοδότησης εξαρτάται από το ύψος και τον τύπο των ζημιών που έχουν προκληθεί.
γ) Αναπροσαρμογή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση μετά από σχετική έγκριση μπορεί να λάβει κονδύλια από αυτό το ταμείο μετά για αποκατάσταση έργων υποδομής, αντιπλημμυρικά έργα, γεωργικά έργα και ενισχύσεις κ.τ.λ..
Βοήθεια με το σταγονόμετρο
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Είπε δε ότι το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. θα αναλάβει την οικονομική υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).
Στην συνέχεια, ο Επίτροπος ανέφερε ότι όσα κράτη μέλη έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών, καλούνται να αναφέρουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς.
«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας.
Ακόμη, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε».
Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.
Ομάδα κρούσης
Τέλος, τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύουν στις Βρυξέλλες και να μετάσχουν σε διευρυμένες συνομιλίες οι υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.