Στην πρώτη συνεδρίαση μετά από 13 χρόνια με την ελληνική οικονομία σε αναβάθμιση, το χρηματιστήριο όχι μόνο δεν έδειξε να αφουγκράζεται την αλλαγή του σκηνικού, αλλά έδειξε την απογοήτευσή του, αντανακλώντας την κάκιστη ψυχολογία της αγοράς, της κοινωνίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
- Το πολιτικό ρίσκο και η κυβερνητική κρίση «ακύρωσε» την αναβάθμιση
- Σε αποδρομή η κυβέρνηση, με δύο καθαιρέσεις υπουργών σε 2,5 μήνες θητείας
- Επιστροφή στην εσωστρέφεια για το Χ.Α. λόγω των μεγάλων καταστροφών
Σε μια ανοδική ημέρα για τους ευρωπαϊκούς αλλά και τους αμερικανικούς δείκτες, το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι έχει εισέλθει σε περίοδο εσωστρέφειας, κινούμενο για ακόμη μια συνεδρίαση πτωτικά, παρά το αρχικά καλό ξεκίνημα.
Η σημερινή ήταν η έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες, με το Γ.Δ. να υποχωρεί αυτό το διάστημα σε ποσοστό 5,14%, τον FTSE 25 να χάνει 5,47%, τον Mid Cap να βρίσκεται στο -6,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 9,40%.
Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λοιπόν, η αγορά έδειξε την ξεκάθαρη ανησυχία της για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που ήρθαν να αντιστρέψουν το momentum ευδαιμονίας και πανηγυρισμών αμέσως μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου.
Η αγορά έδειξε ότι αφενός είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS, που ναι μεν είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όμως δεν έχει το κύρος και το ειδικό βάρος των Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.
Από εκεί και πέρα, οι τεράστιες φυσικές καταστροφές αρχικά με τις πυρκαγιές και κατόπιν με τις πλημμύρες, ήρθαν να καταστρέψουν ένα σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα της χώρας, καθώς οι νομοί που έχουν πληγεί είναι από τους πλέον παραγωγικούς.
Η χώρα είναι κομμένη στα δύο, καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία τόσο οδικών από την ΠΑΘΕ όσο και σιδηροδρομικώς, με τις επιπτώσεις να είναι ακόμη ανυπολόγιστες. Σε πολιτικό επίπεδο, η δυσμενής πραγματικότητα και οι φυσικές καταστροφές του τελευταίου διμήνου ήρθαν να προσγειώσουν απότομα όλο το πολιτικό σύστημα, αλλάζοντας την ψυχολογία όλης της κοινωνίας, που πλέον είναι στα «κάγκελα», εξοργισμένη και απογοητευμένη.
Οι φυσικές καταστροφές, παρά την πρωτοφανή έντασή τους, έχουν φέρει πολύ μεγάλη αλλαγή στην ψυχολογία της κοινωνίας που είναι κυριολεκτικά στα… κάγκελα, με την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα σε θέση άμυνας και απολογίας. Οι καταστροφές έβγαλαν στην επιφάνεια την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε όλη τη διάρθρωσή του, κάτι που ξεφεύγει από κόμματα, κυβερνήσεις και ιδεολογίες, αλλά είναι παγιωμένο και εδραιωμένο στο DNA όλων των κρατικών δομών της χώρας, για δεκαετίες.
Η εικόνα της αγοράς
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. ξεκίνησε έντονα ανοδικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με το Γ.Δ. να κερδίζει αρχικά έως και +1,84%, όμως γρήγορα έχασε την πλειονότητα των κερδών του, κλείνοντας μάλιστα στο τέλος στις 1.250,59 μονάδες με απώλειες 0,71%.
Ο FTSE 25 αρχικά έφτασε να κερδίζει έως 2,16% όμως έκλεισε με πτώση 0,88% στις 3.026,30 μονάδες, με τον Mid Cap να υποχωρεί στις 2.046,52 μονάδες με πτώση 0,70%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης μολονότι αρχικά ενισχύονταν έως 3,34%, στο τέλος υποχώρησε κατά 2,78% με κλείσιμο στις 965,30 μονάδες, ενώ λίγο πριν το τέλος έφτασε να χάνει 3,85%.
Ο τζίρος της συνεδρίασης έφτασε στα 140,1 εκατ. ευρώ, όμως περίπου τα 60 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα κυρίως στη Jumbo, οπότε η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν πέριξ των 80 εκατ. ευρώ.