Αν και η αναβολή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο και η απαγόρευση εμφάνισης βουλευτών και υπουργών προκάλεσε εκνευρισμό στη Θεσσαλονίκη, η απόφαση κρίθηκε αναγκαία τόσο για να μπορέσει ο πρωθυπουργός να εστιάσει απερίσπαστος στα μείζονα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, όσο και γα την αυτοπροστασία του.
Η προσωρινή(;) αναβολή επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στόχο έχει να δείξει αυξημένη ενσυναίσθηση, πολιτική ευαισθησία και να αποδείξει την προτεραιοποίηση των κρίσεων έναντι των επικοινωνιακών σόου, κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές φοβούνται πλέον δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών στη Θεσσαλία, γεγονός που εφόσον αποκαλύπτονταν εν μέσω ΔΕΘ θα δημιουργούσε αλγεινές εντυπώσεις. Επίσης, θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί η ομιλία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλούνταν να απαντήσει σε πολλά καυτά και καταιγιστικά ερωτήματα που δεν μπορούσαν να… φιλτραριστούν.
Πυρά εκ των έσω
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει βαρύνει πολύ και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία και η υπερέκθεσή του σε καταστάσεις που δεν μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα η αλληλεπίδραση, θεωρείται ρίσκο που δεν δικαιολογείται. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΚΑΪ έχει αλλάξε στάση κα καλύπτει επί 24ωρου βάσης τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ ο Άρης Πορτοσάλτε έκανε λόγο σε ζωντανή σύνδεση για “ξεχαρβάλωμα” ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη και να “παραμέρίσει” για να αναλάβει κάποιος την επιχειρησιακή ευθύνη του κράτους. Είχε προηγηθεί άρθρο του Αλέξη Παπαχελά που ζητούσε ρήξεις και συγκρούσεις για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του κράτους.
Το Crisis Monitor επισήμανε εγκαίρως τους κινδύνους που εγείρονται, υπογραμμίζοντας την προοπτική αποτύπωσής τους ακόμα και στο Χρηματιστήριο, που έχει μέχρι στιγμής αποστραφεί την αναγνώριση του πολιτικού ρίσκου. Αυτό δεν άργησε να έρθει και η αγορά οδηγήθηκε σε νέο sell-off με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών την Πέμπτη.
Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται η “ετυμηγορία” της DBRS για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Η αγορά έχει προεξοφλήσει αναβάθμιση, η οποία είναι πιθανό να μην έρθει. Ασχέτως έκβασης, πάντως, η εικόνα ενός πρωθυπουργού να πανηγυρίζει αναβάθμιση της οικονομίας, ενώ η χώρα πνίγεται στη λάσπη και μετράει νεκρούς, θεωρήθηκε επιζήμια και έπρεπε να αποφευχθεί. Στην περίπτωση βέβαια που δεν έρθει η αναβάθμιση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν πολλαπλώς εκτεθειμένος και αμήχανος.
Κάλυψη και αναμονή
Έτσι, το επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου θέλησε αφενός να ελέγξει κάθε λέξη που αποδίδεται στην κυβέρνηση και μπορεί να χρειαστεί να απαντηθεί και αφετέρου επέλεξε να κρατήσει τον πρωθυπουργό ασφαλή, μακριά από την υπερ-δμοσιότητα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο από την καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel και από την ανακοίνωση της DBRS, ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης πλήρους δομημένης πολιτικά και επικοινωνιακά απάντησης.
Πάντως, προβληματισμό προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης να κηρύξει σε κατάταση εκτάτκου ανάγκης Μαγνησία και Θεσσαλία. Όπως είχε αναφέρει το Crisis Monitor προ λίγων ημερών, το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών έχει εξαντλήσει τους πόρους του 1 δισ. που διέθεται και η ενίσχυσή του θα πρέπει να προβλεφθεί με συμπληρωματικό προϋπολογισμό…