“Εικονική” παραμένει η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, καθώς αποδίδεται κυρίως στην αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου και της τιμής της ηλεκτρικής ενέργεας, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν με διψήφια ποσοστά, καταδεικνύοντας την εκθετική επιδείνωση της κατάτασης στη χώρα, που πλέον βιώνει παρατεταμένη κρίση πληθωρσμού.
Όλα τα χαρακτηριστικά της πληθωριστικής κρίσης έχει πλέον η Ελλάδα, καθώς η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα συνεχίζεται και μάλιστα με απίτευτους ρυθμούς, ενώ οι τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια και τις μεταφορές αποκλιμακώνονται.
Οι προπτικές για τη χώρα είναι όμως δυσοίωνες, καθώς οι φωτιές και οι πλημμύρες έπληξαν καίρια και δραματικά τον πρωτογενή τομέα, τόσο σε επίπεδο γεωργικό, όσο και κτηνοτροφικό. Αυτό συνεπάγεται ότι η εγχώρια παραγωγή θα μειωθεί και εφόσον συντηρηθεί η υψηλή ζήτηση εξαγωγών, για εγχώρια προϊόντα, τότε το έλλειμμα στην εγχώρια αγορά αναμένεται τεράστιο. Το έλλειμμα αυτό θα λαυφθεί αφενός με εισαγωγές, άρα προϊόντα σε de facto υψηλότερες τιμές και εν μέρει με αυξήσεις τιμών στα εγχώρια.
Συνδυατικά, πρόκειται για μίγμα που οδηγεί αναπόδραστα σε υποχώρηση του βιωτικού επιπέδου, αύξηση της φτώχειας και της ανέχειας. Έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις για κοινωνικές εκρήξεις και πολιτική αποσταθεροποίηση. Με δεδομένο μάλιτα ότι οι κοινωνικές παροχές θα περιοριστούν, στο πλαίσιο της επαναφοράς του ανανενωμένου συμφώνου σταθερότητας και ενώ η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τα επιτόκια και θα διατηρήσει σε περιοριστικά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε οι προοπτικές επιδεινώνονται περιατέρω.
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της επισιτιστικής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται σταθερά και λόγω της συγκυρίας και καθίσταται αναπόδραστη.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Στο 2,7% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Ιούλιο, παρέμεινε αμετάβλητος. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,5%.
Παράλληλα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ καταγράφει οριακή μείωση 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο.
Την ίδια στιγμή όμως καταγράφεται διψήφια άνοδος των τιμών στα τρόφιμα.
- Οι τιμές στα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 17,6%,
- Στα γαλακτοκομικά κατά 11,9%,
- Στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά κατά 14,4%,
- στα ελαιόλαδα 12%.
Σε ποιους κλάδους ανεβαίνουν οι τιμές σε ετήσια βάση:
- 10,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
- 3,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
- 6,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 5,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
- 5,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 1,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
- 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
- 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 6,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
- 3,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Σε ποιους κλάδους μειώνονται οι τιμές σε ετήσια βάση:
- 12,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
- 3,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.