Η Ελλάδα, καίγεται, πνίγεται, μαστίζεται από τη βία, τον φασισμό, αλλά δεν έχει οικονομική κρίση… ακόμα. Οι εξελίξεις από τα Τέμπη και εντεύθεν γεννούν οικονομικούς κινδύνους, πολιτικό ρίσκο και συνιστούν έναυσμα κοινωνικών αναταραχών, αν και το Χρηματιστήριο έχει δείξει αποστροφή από την αναγνώρισή του, εν τέλει δεν μπορεί να το αγνοεί ες αεί.
Πριν από λίγο καιρό το ερώτημα ήταν πόσο ψηλά θα πάει η ανάπτυξη, αργότερα και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών εξελίχθηκε στο τί μπορεί να σωθεί, πλέον μετά τις πλημμύρες το μείζον ζήτημα είναι αν έμεινε κάτι. Τέμπη, οπαδικές δολοφονίες, μαφιόζικες εκτελέσεις, φωτιές, push-back στο Αιγαίο, ποσγκρόμ κατά μεταναστών στον Έβρο, πλημμύρες και δεκάδες νεκροί. Αυτός είναι ο απολογισμός των τελευταίων μηνών.
Πλέον, η κυβέρνηση βιώνει ισχυρή εσωτερική συστημική κρίση, η απάντηση στην οποία δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακή, καθώς αυτό υπονομεύει το πολιτικό της κεφάλαιο και οδηγεί σε ταχεία αποσάρθρωση του κράτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζεται τόσο, που για πρώτη φορά καταγράφεται στα συμπολιτευόμενα media…
Πολιτικό ρίσκο: Αναβάθμιση VS κατάρρευσης
Το εν τρίτο της χώρας προσηλωμένη στην επικείμενη αναβάθμιση της οικονομίας, με το χρηματιστήριο σε καλπασμό, ενώ ο παραγωγικός ιστός, σπαράζει υπό το βάρος της υπανάπτυξης, της δημογραφικής εξάντλησης, της κλιματικής αλλαγής και της παντελούς απουσίας του κράτους από κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του, είτε αυτή είναι κρίση με ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε ο τουρισμός, είτε οι καθημερινές μετακινήσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον οι φωνές που επικρίνουν το επιτελικό κράτος, που υπογραμμίζουν τις κυβερνητικές αρρυθμίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται. Πλέον, έρχονται και μέσα από τον φέροντα οργανισμό της Νέας Δημοκρατίας και εν γένει της συντηρητικής παράταξης. Η πιο καθαρή και αξιόπιστη είναι αυτή του διευθυντή της “Καθημερινής” Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος με το άρθρο του “Προσωπικά στοιχήματα και Δημόσιες πολιτικές” ζητά “ξερίζωμα και ξαναχτίσιμο” του κράτους σε “μερικούς τομείς”. Το Crisis Monitor επισήμανε τα μηνύματα του Αλέξη Παπαχελά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκαίρως, επιχειρώντας μάλιστα να ερμηνεύσει πολυεπίπεδα την ηχηρή τοποθέτση… Αίσθηση προκάλεσε όμως και η δήλωση του Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ βγάζει τον πρωθυπουργό… ανεπαρκή, λέγοντας στον ΣΚΑΪ:
«Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ανασυγκρότηση του κράτους. Δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης έχει κάπου αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον του, π.χ. στα Ελληνοτουρκικά; Nα έρθει άλλος από την κυβέρνηση να μαζέψει αυτό το χάλι που βλέπουμε γύρω μας».
Έτσι ακυρώθηκε η ΔΕΘ
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς αντιλαμβάνεται πλέον ότι η κατάταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι δέχονται φίλια πυρά, αρχικά προσπάθησε να περιορίσει τις αβεβαιότητες, επιβάλλοντας αφωνία στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με sms, με αποτέλεσμα την ακύρωση προσυνεδρικών εκδηλώσεων στη ΔΕΘ. Ακολούθως, κρίθηκε σκόπιμο να περιοριστεί η έκθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια περίοδο που τα ζητήματα είναι ανοιχτά, καυτά και δεν υπάρχουν απτές απαντήσεις, ενώ ήδη το πακέτο που θα ανακοίνωνε στη ΔΕΘ είχε καταστεί de facto παρωχημένο. Αν σε αυτά προστεθεί το ενδεχόμενο μη-αναβάθμισης της Ελλάδας από την DBRS την Παρασκευή, τότε, το κλίμα για τον πρωθυπουργό δεν ήταν ευνοϊκό, ούτε υποστηρικτικό.
Οι κρίσεις
Των δηλώσεων αυτών έχουν προηγηθεί:
- τα Τέμπη, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να αναλαμβάνει να κατεβάσει τους τόνους τότε, χωρίς όμως το σιδηροδρομικό δίκτυο να έχει βελτιωθεί σε κανένα τομέα μέχρι και σήμερα. Επίσης, αναφορικά με την τραγωδία, νόμος της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα αποτελέσει το ανάχωμα για την ιταλικών συμφερόντων Hellenic Train ώστε να μην καταβάλλει αποζημιώσεις.
- Οι φωτιές με τις ευρείες συνέπειες τους στο κλίμα, την ποιότητα ζωής, τον Τουρισμό και την οικονομία:
- με εκρήξεις βλημμάτων στη Μαγνησία (για τις οποίες το πόρισμα παραμένει απόρρητο, ενώ καρατομήθηκε ο διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης), απομακρύνθηκε και ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Νότης Μηταράκης που έκανε διακοπές
- απομάκρυνση 20 χιλιάδων τουριστών από τη Ρόδο και
- την καταστροφή επί 17 ημέρες του Έβρου.
- Η οπαδική βία -πρώτα με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού-, εσχάτως με την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από οργανωμένους Κροάτες χούλιγκανς που πέρασαν τα σύνορα ενώ υπήρχε σε ισχύ απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών από την UEFA και ενώ η ελληνική αστυνομία ήταν ενήμερη από την Κροατία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Κι εκεί καρατομήθηκαν αστυνομικοί, αλλά χωρίς να έχει δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα, ενώ η Δικαιοσύνη δεν έχει προχωρήσει ενέργειες ως προς το σκέλος της αστυνομίας
- Η κτηνώδης δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη πάνω στο Blue Horizon, εν τη απουσία του λιμενικού, με το πλοίο να αποπλέει και τον άνθρωπο να ανασύρρεται νεκρός από το νερό μετά από 15 λεπτά, στο κεντρικό λιμάνι της χώρας. Κι εδώ παραιτήθηκε ο CEO της εταιρίας, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανασκεύασε κάποιες μόνο από τις επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις του.
- Την ίδια στιγμή, οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει ότι απέμεινε από τις φωτιές και τις εκρήξεις στη Μαγνησία και διέλυσαν μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού στη Θεσσαλία. Μέχρι τώρα μάλιστα τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η κυβέρνηση όμως μέχρι τώρα αρνείται να κηρύξει Μαγνησία και Θεσσαλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να μπορέσουν πολίτες και επαγγελματίες να λάβουν κάποιες υποτυπώδεις αποζημιώσεις.
Τις κρίσεις αυτές διατρέχει η χρονίζουσα έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως αυτή καταγράφεται από το μπαράζ εκτελέσεων, εμπρησμών, βομβιστικών επιθέσεων σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Από τη Νέα Σμύρνη όπου εκτελέστηκε μαφιόζος σε κεντρικό σημείο της πολυσύχναστης πλατείας, έως την εκτέλεση άλλου μαφιόζου στον Κορυδαλλό, ο οποίος οδηγούσε το προσωπικό τεθωριασμένο αυτοκίνητο του Γιάννη Αλαφούζου, τα περιστατικά που συσσωρεύονται είναι πολλά και μεγάλης έντασης.
Τα αποτελέσματα σε επίπεδο διερεύνησης, απόδοσης ευθυνών και πρόληψης είναι πενιχρά. Η κατάταση δείχνει επιδεινούμενη και οι πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί φαίνεται ότι υστερούν σε υλοποίηση.
Συνδυαστικά, η κατάσταη που έχει διαμορφωθεί είναι ενδεικτική μιας χώρας σε αποσύνθεση. Υπ΄αυτό το πρίσμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θεωρείται ότι δυσχεραίνεται, ενώ ακόμη αν τελικά έρθει, ο πραγματικός αντίκτυπος για την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας θα είναι οριακός ή ανεπαίσθητος.