Αν υπήρχε μια αμφιβολία έως χθες ότι η τρέχουσα.. δυστοπία που έχει απλωθεί στη χώρα, δεν έχει αγγίξει την οικονομία και το χρηματιστήριο, πλέον παύει να υπάρχει.
- Οι καταστροφές ανησυχούν τους επενδυτές
- Νέο εμφατικό άδειασμα, απώλειες έως 6,18% στον FTSE και έως 8% στον Mid Cap
- Σε χαμηλό δυόμισι μηνών το ΧΑ μετά τη νέα μεγάλη πτώση άνω του 2%
- Μόλις οκτώ ανοδικές μετοχές, ξεπούλημα Ελλήνων και ξένων στο ΧΑ
Η αγορά αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι καταστρέφεται το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής, μεγάλο τμήμα της κτηνοτροφίας αλλά και των καλλιεργειών, ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, πρωτίστως από τις φωτιές, θα έχει μακροπρόθεσμες και εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις.
Την ίδια ώρα, η κρίση «χτυπάει» και την κυβέρνηση αλλά και τον πρωθυπουργό που ο οποίος είναι υποχρεωμένος – όπως τα έφερε η… μοίρα και η συγκυρία να «αναμετρηθεί» με ζητήματα μακριά από τη σφαίρα της αναμφισβήτητης υπεροχής του, τα οποία και ξεμπροστιάζουν τη γύμνια όλου του κρατικού μηχανισμού, που παραμένει ίδιος, ξέχωρα από το ποιος κυβερνά τον τόπο.
Καίει πολιτικό κεφάλαιο ο Μητσοτάκης
Μπορεί ο πρωθυπουργός σε ζητήματα οικονομίας, επενδύσεων, ορθολογικής διαχείρισης μεγάλων ζητημάτων, διεθνούς πολιτικής και ευρύτερου διεθνούς εκτοπίσματος να υπερέχει καταφανώς έναντι του προκατόχου του, όμως, στα τεράστια προβλήματα που φέρνει η τωρινή δυστοπία, «βράζει» στο ίδιο καζάνι. Το… μωσαϊκό του κρατικού μηχανισμού είναι το ίδιο, η διάρθρωσή του ίδια, η αποτελεσματικότητά του ίδια.
Και ασφαλώς, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, έχει ευθύνη αν δεν μπόρεσε να διαφοροποιήσει στο ελάχιστο τη λειτουργία ενός κράτους βαθιά πελατειακού, ενός κράτους με «κρυμμένους» και χαμένους υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενός κράτους που υπολειτουργεί σε θέματα αστυνομίας και δημόσιας ασφάλειας και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επιτρέπει κάποιοι μούτσοι να πετούν ανθρώπους στη θάλασσα.
Η καταστροφολαγνεία γυρίζει μπούμερανγκ
Ο πρωθυπουργός επένδυσε υπερβολικά πολλά στις τρομερές καταστροφές στο Μάτι και στη Μάνδρα, όμως τώρα είναι υποχρεωμένος να αναμετρηθεί με παρόμοιας ή και πολύ χειρότερης έντασης φαινόμενα, βλέποντας τη δυσμενή όψη του ίδιου νομίσματος. Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που δεν υπόκειται μόνο σε θεωρητικού τύπου προσεγγίσεις, ούτε παρέχουν αβάντζο οι ξένες γλώσσες, τα πτυχία, οι διεθνείς γνωριμίες, ή η ακαδημαϊκή άποψη για το αν η χώρα ανήκει στη δύση ή στην ανατολή.
Τώρα, προέχει η διάσωση των ανθρώπων στην πνιγμένη από τα νερά Καρδίτσα, στο Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε όλες τις άλλες περιοχές που η κακοκαιρία πλήττει. Η χώρα μέσα σε μόλις δύο μήνες έχει χάσει ένα τεράστιο κομμάτι του φυσικού πλούτου της, τέτοιο που δεν είχε χάσει πολλά χρόνια. Η κοινωνία είναι οργισμένη καθώς βλέπει, μέσα στα μάτια της τον κρατικό μηχανισμό, είτε υπό την ομπρέλα της… αριστεράς, είτε του κέντρου, είτε της δεξιάς, να παραμένει πολύ κατώτερος των περιστάσεων.
Κρύβουν τον Μητσοτάκη για να τον… σώσουν
Η κυβέρνηση μέσα στις πρώτες 70 ημέρες έκαψε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι όταν «σκάσουν» οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ο καταποντισμός της Ν.Δ. θα είναι ασύλληπτος.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το κυβερνητικό επιτελείο ακύρωσε την εμφάνιση του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά. Αυτό που κρίθηκε είναι ότι, με τη χώρα σε κατάσταση – ουσιαστικά – έκτακτης ανάγκης, με τεράστιες καταστροφές, νεκρούς και αγνοούμενους, νομοτελειακά ακυρώνεται κάθε πολιτικού μήνυμα οραματικού χαρακτήρα, μελλοντικού σχεδιασμού ή υποσχέσεων.
Το να παρουσίαζε ο πρωθυπουργός σχέδιο για την αναδιάρθρωση των κρατικών μηχανισμών και τον εκσυγχρονισμό της χώρας την ώρα που τεράστιες εκτάσεις, πόλεις και χωριά είναι βυθισμένα στα λασπόνερα, δεν θα ήταν άκυρο μόνο από επικοινωνιακής άποψης, αλλά και από πολιτικής.
Η εικόνα της αγοράς
Εντός αυτών των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, το χρηματιστήριο δείχνει να επηρεάζεται από το ευρύτερο κλίμα δυσμένειας, ανησυχίας και ανασφάλειας. Η εικόνα της αγοράς κάθε άλλο παρά δείχνει ότι ευελπιστεί σε μια αναβάθμιση αύριο από τον οίκο DBRS, όμως το ακόμα χειρότερο είναι πως είτε έρθει, είτε όχι η αναβάθμιση, θα περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, μπροστά στις καταστροφές που βιώνει η χώρα.
Σε μια ημέρα λοιπόν με μεικτά πρόσημα και σταθεροποιητικές κινήσεις στην Ευρώπη, το Χ.Α. βυθίστηκε σε ποσοστό 2,04% πέφτοντας στις 1.247,51 μονάδες. Σε όλη την αγορά μόνο οκτώ μετοχές είχαν άνοδο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, ενώ στον Large Cap μόνο η Jumbo έκλεισε θετικά. Έλληνες και ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε αθρόες ρευστοποιήσεις κάτι που είχε αντανάκλαση στις συναλλαγές, που σήμερα εκτοξεύτηκαν στα 108,73 εκατ. ευρώ.
Movers & Shakers