Από “ψιλό κόσκινο” θα περάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, καθώς ανακοίνωσε ότι εκκινεί τη διαδικασία πλήρους διερεύνησης, όχι τόσο για ενδεχόμενη αναίρεση του deal, όσο για τις δεσμεύσεις και ενδεχόμενα spin-off που θα μπορούσε να ζητήσει.
Κλυδωνισμούς και στο Χρηματιστήριο -ιδιαίτερα τώρα- αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμούς να εκκινήσει διαδικασία πλήρους διερεύνησης για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat.
Αν και η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θεωρείται βέβαιη σε deal τέτοιας έκτασης, εν τούτοις εγείρει αναπόφευκτα ανησυχία για τυχόν περιορισμούς που θα θέσει και τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν επί του business plan.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Intrakat έχει προεξοφλήσει τις πολύ ισχυρές προοπτικές της εταιρίας, βάσει των προσδοκιών που καλλιεργεί το business plan της διοίκησης -στο οποίο περιλαμβάνεται η ανεμπόδιστη απορρόφηση της ΑΚΤΩΡ-. Αυτό αποτυπώνεται στον τετραπλασιασμό της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας, από τις αρχές του έτους, μετά την αμκ, που τώρα υπερβαίνει τα 500 εκατ. και τον στόχο αυτή να εκτοξευθεί πάνω από 1 δισ. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η διοίκηση να αναπροσαρμόσει το business plan, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι πλέον ρεαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική ορμή θα μπορούσε να περιοριστεί -κάτι που ήδη παρατηρείται- ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόενο εκδήλωσης κύματος πωλήσεων -που θεωρείται μεν φυσιολογικό μετά από ράλι, αλλά θα μπορούσε να προσλάβει ισχυρότερη έναση και λόγω της πρόσθετης ανησυχίας.
Βέβαια, τέτοιες εξελίξεις έχουν κυρίως αντίκτυπο στους ξένους εν δυνάμει επενδυτές, οι οποίοι αναστέλλουν την υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και υποχωρήσει το business risk στην εταιρία.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η απόφαση για την έγκριση και τους τυχόν όρους που θα τεθούν αναμένεται μέχρι τέλος του έτους, γεγονός που “στολάρει” τη δυναμική ενοποήσης της εταιρίας σε μια περίοδο που τρέχουν μεγάλα έργα τα οποία διεκδικεί με αξιώσεις ο ΑΛέξανδρος Εξάρχου.
Τί λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έναρξη της διαδικασίας έγινε στις 31 Αυγούστου 2023 και η απόφαση γι αυτή πάρθηκε έπειτα από αμφιβολίες για το αν η εξαγορά αυτή συνιστά υπερβολική συγκέντρωση στον κλάδο των κατασκευών και ιδιαιτέρως στα έργα ΣΔΙΤ στα οποία δραστηριοποιούνται και οι δύο εταιρείες και αν πλήττεται ο ανταγωνισμός.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει:
«Στις 31 Αυγούστου 2023 κινήθηκε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 3959/2011, της από 02.05.2023 γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ του συνόλου (100%) του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ και επομένως του αποκλειστικού ελέγχου επ’ αυτής.
Η INTRAKAT είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μητρική εταιρεία του Ομίλου INTRAKAT, ενώ ΑΚΤΩΡ αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και τα δύο μέρη της συγκέντρωσης δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της κατασκευής δημοσίων και ιδιωτικών έργων.
Επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά, κατά κύριο λόγο και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διότι:
(α) Μετά την πραγματοποίηση της υπό κρίση πράξης αυξάνεται σημαντικά ο βαθμός συγκέντρωσης των ευρύτερων αγορών κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών έργων (και, συνακόλουθα, των ενδεχόμενων επιμέρους σχετικών αγορών που τις συναπαρτίζουν) και καταργείται ένας σημαντικός παράγοντας ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου η συγκέντρωση ενδέχεται να οδηγήσει σε οριζόντιες επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς στις αγορές αυτές. Λόγω δεν των χαρακτηριστικών των αγορών, και ιδίως αυτής της κατασκευής δημοσίων έργων, η συγκέντρωση ενδέχεται να επιφέρει και οριζόντιες επιπτώσεις συντονισμένης συμπεριφοράς.
(β) Λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη ισχύ της ενιαίας οντότητας στις επιμέρους αγορές των κατασκευών, η συγκέντρωση ενδέχεται να έχει κάθετες ή συσπειρωτικές επιπτώσεις στις αγορές Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα/ Παραχωρήσεων, διαχείρισης υποδομών, μεταλλικών κατασκευών, αδρανών υλικών, ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, παροχής υπηρεσιών τεχνικής διαχείρισης εγκαταστάσεων, παραγωγής και εμπορίας πρασίνου και παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής.
Κατά τη διαδικασία πλήρους διερεύνησης, η ΕΑ θα εξετάσει εάν επιβεβαιώνονται οι αμφιβολίες της ως προς το συμβατό της συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές στις οποίες αφορά.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8 παρ. 4 του ν.3959/2011, από τη γνωστοποίηση, στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, της κίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν από κοινού να προβαίνουν σε τροποποιήσεις στη συγκέντρωση ή να προτείνουν την ανάληψη δεσμεύσεων, ώστε να μην προκαλούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές, στις οποίες αφορά, και να τις κοινοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η απόφαση της ΕΑ επί της συγκέντρωσης θα εκδοθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία κίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης. Η κίνηση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης».