Κορυφώνεται σήμερα η διαδικασία εσωτερικών ζυμώσεων και κοινωνικών ωσμώσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το συνέδριο καλείται να εγκρίνει τις υποψηφιότητες, με τον Στέφανο Κασσελάκη να γίνεται ο plu one των τεσσάρων. Πλέον η στόχευση μεταφέρεται στην ενεργοποίηση των ψηφοφόρων, καθώς η συμμετοχή αποτελεί μέτρο πολιτικής απήχησης. Οι μάχες εστιάζονται στο ύφος και τις προϋποθέσεις των δυνητικών ψηφοφόρων.
Ενώπιον του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος θα βρεθούν σήμερα Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο, τον Στέφανο Κασσελάκη, να καταθέτει εκπρόθεσμα το πρωί την υποψηφιότητά του μαζί με τις 30 υπογραφές που απαιτούνται.
Τη δυναμική ανατροπών στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι προσπαθεί να αναθερμάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εμφανίστηκε τελευταία στιγμή, ανοίγοντας μέτωπα τόσο εσωκομματικά, όσο και τα media, τα οποία αρχικά φάνηκε να τον προμοτάρουν, αλλά σύντομα γύρισαν εναντίον του.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι υποψηφιότητες Παππά και Αχτσιόγλου που κινούνταν στο κεντρώρο χώρο, καθώς και του Στέφανου Τζουμάκα, δεν έχει φανεί να κινητοποιούν ευρύτερες δυνάμεις, ούτε να είναι σε θέση να ανακόψουν την αποσυσπειρωτική τάση. Κινητικότητα σε αυτό το πλαίσιο πυροδότησε όμως ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ξεκινώντας από τα social media φαίνεται ότι ανέκτησε ερείσματα με ευθείες και απόλυτες αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο νεαρότερος των υποψηφίων δεν είναι βουλευτής, όπως δεν είναι και Στέφανος Τζουμάκας, ενώ δεν ήταν καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος και σίγουρα δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα, όπως το σύνολο των άλλων υποψηφίων. Εκ των έσω, η βασική κριτική που ακούστηκε εις βάρος του, εκτός από την έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων της πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, εστιάζονταν στο θετικό καλωσόρισμά του από τα συστημικά media.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε πριν ακόμη από την κατάθεση της υποψηφιότητας Κασσελάκη αντιπαράθεση για το εκλογικό σώμα, αν θα περιοριζόταν στα μέλη, ή αν θα επεκτεινόταν στους φίλους και με ποιες προϋποθέσες. Αυτό, γιατί υπήρχε φόβος ότι θα εκδηλωνόταν προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη μαζική διοχέτευση ψηφοφόρων από άλλους χώρους… Αν και αυτές οι ανησυχίες δεν λέγονται ποτέ ανοιχτά, εν τούτοις έχουν συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες και σε περιορισμένες ομάδες και επηρεάζουν καταλυτικά τη στάση και θέσεις που εκφέρονται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.
Οι υποψήφιοι και οι ισορροπίες
Μέχρι στιγμής, στο συνέδριο και την Κεντρική Επιτροπή η πλειοψηφία προέρχεται από το μπλοκ των προεδρικών του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει στελέχη των προεδρικών και στην Ομπρέλα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τάση διατηρεί τον έλεγχο μεγάλου μέρους του κομματικού μηχανισμού, παραμένει αρραγής και ιδεολογικά συμπαγής.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προέρχεται από την Ομπρέλα, θα ήταν πιο εύκολο να επικρατήσει σε εκλογές με τον κλειστό πυρήνα των μελών του κόμματος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επενδύει στην ξεκάθαρη αριστερή χροιά, στο οργανωμένο και συλλογικό κόμμα και στα διεθνή ερείσματα που διαθέτει. Εσωκομματικά εκφράζει την Ομπρέλα καθώς και αρκετούς προοδευτικούς και ταυτόχρονα εηυγχρονιστές.
Η Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται να επιτυγχάνει πιο ευρεία απεύθυνση, έχοντας σαφώς πιο ισχυρά ερείσματα στους προεδρικούς, ενώ δεν έχει συγκρουστεί με την Ομπρέλα, τάση με την οποία έχει αρκετές πολιτικές συγγένειες. Μέχρι στιγμής, η Έφη Αχτσιόγου παραμένει το φαβορί, αν και το ρεύμα της περιορίζεται από τις υποψηφιότητες Παππά και Κασσελάκη, στον πρώτο γύρο. Εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο, με πιθανότερο αντίπαλο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα μπορέσει να επικρατήσει.
Ο Νίκος Παππάς, έχει περιορισμένα ερείσματα στην αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις απορρέουν από στενή ομάδα προεδρικών, μεγαλύτερη ομάδα πασοκογενών -υπό τον Χρήστο Σπίρτζη- και περιορισμένες κομματικές οργανώσεις, κυρίως στα νότια, όπου έχει αναπτύξει δράση. Υπ αυτό το πρίσμα, η υποψηφιότητά του είναι ευθέως ανταγωνιστική με της Έφης Αχτσιόγλου και με τον Στέφανο Τζουμάκα. Ο Νίκος Παππάς, φαίνεται ότι έχει στόχο να εδραιώσει ομάδα, τάση και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζοντας παρέμβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο Στέφανος Τζουμάκας, έχει ελάχιστα και περιορισμένα ερείσματα, κυρίως εκ των πασοκογενών, ενώ έχει επενδύσει στις κομματικές οργανώσεις της επαρχίας και ιδιαίτερα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι αποσυνδεδεμένες από τον κεντρικό πυρήνα, νοιώθουν εγκατάλειψη και αναζητούν φωνή. Ο ίδιος φαίνεται ότι παίζει για να κατοχυρώσει τη θέση του στην κομματική ιεραρχία.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει ξεκάθαρη στόχευση στο προεδρικό ακροατήριο, τους νέους και τις ειδικές ομάδες. Δεν διαθέτει παρά περιορισμένα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και υποστηρίζεται από τον Παύλο Πολλάκη και τον Βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Παππά. Ο βενιαμίν των υποψηφίων στοχεύει να ενεργοποιήσει νέους και πολιτικά προοδευτικούς πολίτες, στη λογική του φιλε-left.
Το συνέδριο
Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, δηλαδή κάποιοι θα μετέχουν δια ζώσης και κάποιοι διαδικτυακά. Ο κ. Κασσελάκης, ειδικά, θα πρέπει να καταθέσει και τις 30 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ενέργεια που δεν απαιτείται για τους άλλους τέσσερις διεκδικητές, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέφανο Τζουμάκα, καθώς είχαν λάβει την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής τον Ιούλιο.
Οι πληροφορίες μέχρι χθες ανέφεραν ότι ο κ. Κασσελάκης έχει συλλέξει τις υπογραφές και ότι είναι περισσότερες από τον απαιτούμενο αριθμό.
Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου θα ανοίξουν κατά τις 11 το πρωί με τις εισηγήσεις της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη. Στη συνέχεια ο λόγους θα δοθεί στους πέντε υποψηφίους, ενώ δεν προβλέπονται άλλες ομιλίες.