Σημαντική κάμψη παρουσιάζουν οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο έχει επικεντρώσει στη σταθεροποίηση της τιμής πέριξ των 80 δολαρίων, στο πλαίσιο του περιορισμού της μεταβλητότητας των τιμών και της ευαλωτότητας της χώρας.
Στο ισοζύγιο πληρωμών της Σαουδικής Αραβίας αντικατοπτρίζεται η νέα πολιτική της χώρας για περιορισμό των εξαγωγών, προκειμένου να διατηρήσει την τιμή σε υψηλά επίπεδα και να αναδιατάξει τις ισορροπίες μεταξύ των μελών του OPEC.
Οι ροές πετρελαίου από το βασίλειο υποχώρησαν σε περίπου 5,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό συγκρίνεται με το αναθεωρημένο επίπεδο των 6,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον Ιούλιο. Οι αποστολές προς τους περισσότερους σημαντικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ, έπεσαν σε χαμηλά πολλών ετών.
Ο OPEC και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, περιορίζουν την προσφορά προκειμένου να στηρίξουν την αγορά, ιδίως εν μέσω ενδείξεων για υποτονική ζήτηση στη μεγάλη καταναλώτρια πετρελαίου Κίνα. Από τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μονομερή μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως επιπλέον των υφιστάμενων περιορισμών.
Μείωση εξαγωγών στην Κίνα
Οι ροές προς την Κίνα, την κύρια αγορά του βασιλείου, υποχώρησαν σε περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό είναι το χαμηλότερο που παρατηρήθηκε από τον Ιούνιο του 2020, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε παγκοσμίως. Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα τον Αύγουστο υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που το Bloomberg άρχισε να τις παρακολουθεί το 2017.
Οι εξαγωγές προς τη Δύση σημείωσαν επίσης βουτιά. Τα παρατηρούμενα φορτία προς τις ΗΠΑ ήταν μόλις 81.000 βαρέλια ημερησίως, ο μικρότερος όγκος που έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς τα πλοία που μεταφέρουν περίπου 24 εκατομμύρια βαρέλια σαουδαραβικού αργού που φορτώθηκαν τον περασμένο μήνα δεν έχουν ακόμη σηματοδοτήσει τον τελικό προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί για συγκεκριμένες χώρες -ιδιαίτερα οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων- είναι πιθανό να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν ο μόνος ενεργειακός γίγαντας της Μέσης Ανατολής που περιόρισε τις ροές τον Αύγουστο. Οι αποστολές από το Κουβέιτ – τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ – μειώθηκαν σε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τα τέλη του 2016. Οι αποστολές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή βαρελιών από το Κουβέιτ, έπεσαν κατά περίπου 45%.