Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην κονοβουλευτική ακροδεξιά στην Ελλάδα, καθώς το κόμμα “Σπαρτιάτες” που εμφανίστηκε ξαφνικά και μπήκε στη Βουλή, προκαλώντας ανησυχία, φαίνεται να αποσυντίθεται στα εξ ων συνετέθη, με τον πρόεδρο Βασίλη Στίγκα να ανακοινώνει τη διαγραφή τριών -εκ των 12- βουλευτών, ενώ δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως απομονωμένο.
Σε συνέδριο, χωρίς τη συναίνεση του προέδρου, Βασίλη Στίγκα, οδηγούνται οι Σπαρτιάτες, με στόχο την ανατροπή του. Ο ίδιος καταγγέλλει προσπάθεια υφαρπαγής κρατικού χρήματος.
- Ο ρόλος του Ηλία Κασιδιάρη
- Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού
- Οι διαγραφές,
- Οι στρατηγικές
- Οι αντιδράσεις
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει προσλάβει αυτό που ξεκίνησε ως σκιαμαχία μεταξύ του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη και του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για τον έλεγχο του κόμματος, των ψηφοφόρων και του ύφους των παρεμβάσεων του.
Μετά το πρώτο μεγάλο περιστατικό της παροχής στήριξης από 9 βουλευτές του κόμματος στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας, οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η κρίση δεν τελεσφόρησαν, τουναντίον η ένταση κλιμακώνεται και το σκηνικό περιπλέκεται. Ωστόσο, παρά την εικόνα πλήρους διοικητικής αποσάθρωσης, ηγετικής κρίσης και δημοσκοπικής κατάρρευσης, οι “Σπαρτιάτες” δεν κάνουν το βήμα της κοινοβουλευτικής αυτοδιάλυσης. Κι΄ αυτό, γιατί μπορεί η ατζέντα Κασιδιάρη – Στίγκα να είναι διαφορετική, μπορεί οι βουλευτές να είναι… ανύπαρκτοι, αλλά η κρατική χρηματοδότηση είναι μεγάλη και παίζει ρόλο συγκολλητικής ύλης.
Το ζήτημα έχει ενεργοποιήσει τόσο τον πρόεδρο της Βουλής, όσο και τα άλλα κόμματα. Ήδη, με δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε δράσεις και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι,
“είναι δεδομένο ότι θα επιχειρηθεί να αποτραπεί να δοθεί η παραμικρή χρηματοδότηση στον έγκλειστο Κασιδιάρη και δεν αποκλείονται άμεσες εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Τα γεγονότα
Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη για το Δήμο της Αθήνας. Εννέα βουλευτές των Σπαρτιατών δημοσίευσαν επιστολή στήριξης στον πρωτόδικα καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση και φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη. Ακολούθησε αντίδραση του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν εγκρίνει την επιστολή, ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση, κλπ. Οι βουλευτές αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν συνέδριο. Ο Βασίλης Στίγκας αν και αρχικά αποδέχθηκε το συνέδριο και μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου, εν τούτοις υπαναχώρησε, διαπιστώνοντας -προφανώς- ότι οι ισορροπίες δεν τον ευνοούν.
Το ζήτημα δεν περιορίζεται όμως στη Βουλή, αλλά εκτείνεται και στην κοινωνία. Ο Ηλίας Κασιδιάρης λαμβάνει στήριξη και από media, τα οποία πλαγιοκοπούν τον Βασίλη Στίγκα. Αν και αυτό ήταν γνωστό, εν τούτοις υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα…
Εν μέσω κλυδωνισμών, ο Βασίλης Στίγκας διέγραψε τρεις βουλευτές, τους Ιωάννη Δημοτροκάλλη, τον Ιωάννη Κόντη και τον Χαράλαμπο Κατσιβαρδα. Media που πρόσκεινται στην ακροδεξιά, αναφέρουν ότι οι τρεις αυτοί βουλευτές αποτελούν το αντίπαλο δέος, δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Τα ίδια μέσα αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών -προφανώς από τον πρόεδρο του κόμματος- ώστε να μην ανεξαρτητοποιηθούν -τελικά- εφόσον δεν διεξαχθεί το συνέδριο.
Auditor’s note: Κίνδυνος πολλαπλασιασμού
Έτσι, αν και τα περισσότερα δημοσιεύματα εμφανίζουν τους Σπαρτιάτες στα πρόθυρα διάλυσης, τελικά, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι η διαμόρφωση ακόμα και δύο ακροδεξιών Κοινοβουλευτικών Ομάδων και η αναγωγή της δεύτερης σε κόμμα, εκ της σάρκας των Σπαρτιατών. Αν και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, νομικά και κοινοβουλευτικά στέκει: Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για το μίνιμουμ για την απόδοση status Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πέντε βουλευτές. Αυτό, μπορεί να επιτρέψει τη συγκρότηση δύο διαφορετικών Κ.Ο από διάσπαση των Σπαρτιατών.Για την ώρα, μετά τη διαγραφή τριών βουλευτών, οι Σπαρτιάτες διαθέτουν 9 βουλευτές με αρχηγό τον Βασίλη Στίγκα.
Βέβαια, η κρατική επιχορήγηση δίδεται στο κόμμα που συμμετείχε στις εκλογές, ανεξάρτητα από την πορεία αυτού στη συνέχεια, το brand name «Σπαρτιάτες» ισοδυναμεί με χρυσάφι και δεν χαρίζεται από κανέναν, ούτε από τον επικεφαλής του, αλλά ούτε και από τα μέλη της Κ.Ο. Οπότε, η μάχη για τον έλεγχο του συγκεκριμένου κόμματος και ιδιαίτερα των κονδυλίων του και μάλιστα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών θα ενταθεί.
Η στρατηγική του Κασιδιάρη
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης επιχειρεί να στήσει σκηνικό αντίστοιχο με αυτό που διαμορφώνει ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Δηλαδή, να εκλεγεί στον Δήμο της Αθήνας, έστω ως δημοτικός σύμβουλος, έτσι ώστε να έχει δημόσιο λόγο. Να αποκτήσει τη σκιώδη ηγεσία των Σπαρτιατών κα να χρησιμοποιεί κρατικά κονδύλια, που θα διοχετεύονται ως δωρεές από μέλη, για τη συντήρηση της νομικής του ομάδας και του προσωπικού του δικτύου.
Πρόκειται για μια σειρά από βήματα, στα οποία ο Βασίλης Στίγκας αντιστάθηκε, γνωρίζοντας ότι στο τέλος μπορεί να βρεθεί ο ίδιος κατηγορούμενος για κακοδιαχείρηση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, πάντως, ο Βασίλης Στίγκας έκανε προσπάθειες να διευρύνει το πολιτικό αποτύπωμά του και κατ επέκταση του κόμματος, συζητώντας με παράγοντες της ακροδεξιάς εκτός της σφαίρας επιρροής του Ηλία Κασιδιάρη.
Με δεδομένο όμως ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα πρόσκειται στον Ηλία Κασιδιάρη, οι κινήσεις αυτές βρήκαν ισχυρές αντιστάσεις και εν τέλει υπονομεύθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές ζητούν διεύρυνση του κόμματος και την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου, στο οποίο θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Από την άλλη, ο πρόεδρος του κόμματος βλέπει την παγίδα και κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη διαγραφή τους, οι τρεις βουλευτές, ως μέλη του κόμματος, μαζί με τους οκτώ μη διαγραμμένους επιτέθηκαν στον Βασίλη Στίγκα. Μάλιστα, έκαναν ένα βήμα παραπέρα προανήγγειλαν, ως μέλη του κόμματος, περιοδείες και προσυνεδριακές συνδιασκέψεις σε όλη την επικράτεια «για μία ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα στη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα».
Οι γραμμές άμυνας του Βασίλη Στίγκα
Ήδη, στην ομιλία του στη Βουλή, μετά την επιστολή διαγραφής των τριών βουλευτών, ο Βασίλης Στίγκας κάνει λόγο για πρακτικές Greek Mafia:
«Οι βουλευτές των Σπαρτιατών που απουσιάζουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν έμεινε όμως εκεί, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες απείλησε με «περισσότερα στοιχεία» σε έκτακτη συνέντευξη τύπου και διεμήνυσε ότι «το συνέδριο ήταν εκ του πονηρού. Ήθελαν να βάλουν χέρι στην κομματική χρηματοδότηση».
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «αφόρητη» την κατάσταση και υποστήριξε ότι «δεν ήμουν ποτέ χειραγωγούμενος. Δεν έλεγα ψέματα όταν έλεγα ότι δεν είμαι αχυράνθρωπος (του Κασιδιάρη). Είμαι οικογενειάρχης με αρχές και αξίες», τόνισε και εκτίμησε ότι δεν είναι όλοι οι βουλευτές καθοδηγούμενοι.
«Ενδεχομένως να υπάρχουν και έντιμοι», ανέφερε. Αυτοί που διέγραψε είναι, κατά τον ίδιο, αυτοί που πρωτοστάτησαν στο αντάρτικο. Αναφορικά δε με τον Ηλία Κασιδιάρη, είπε πως η ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητάς του στην Αθήνα (την περασμένη Κυριακή) ήταν για να κλείσει τους λογαριασμούς μαζί του. «Με στήριξε και τον στήριξα», ανέφερε.
Οι αντιδράσεις των βουλευτών
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των τριών βουλευτών: «Ο κ. Στίγκας διέπραξε ένα οιονεί πραξικόπημα. Περιφρονεί ως οιονεί σύγχρονος δικτατορίσκος τους ψηφοφόρους», δήλωσε αμέσως μετά ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.
Ο Γιάννης Κόντης υπενθύμισε «σε κάθε ενδιαφερόμενο πως μπήκα στη Βουλή με τις ψήφους 200 χιλιάδων ψήφων. Είναι ντροπιαστικό για πρόεδρο του κόμματος να λέει τέτοια πράγματα». Ραντεβού στα δικαστήρια έδωσε με τον Βασίλη Στίγκα ο Ιωάννης Δημητροκάλης, με το σήριαλ να έχει πολλά επεισόδια ακόμα.