Προοπτική υπεραπόδοσης στο τρίτο τρίμηνο, που θα οδηγήσουν στην εκτόξευση των μεγεθών της Helleniq Energy σκιαγράφησε ο CEO της εταιρίας Ανδρέας Σιάμισιης στο πλαίσιο του conference call με τους αναλυτές, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.
Αν και στα αποτελέσματα της Heleniq Energy για το πρώτο εξάμηνο καταγράφονται σημαντικές πιέσεις, εν τούτοις, οι επιδόσεις Ιουλίου και Αυγούστου δημιουργούν δυναμική που, σύμφωνα με τον Ανδρέα Σιάμισιη θα οδηγήσουν στη δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία της.
Ειδικότερα, στο guidance που έδωσε ο CEO της Helleniq Energy προβλέπει προσαρμοσμένο EBITDA περί το 1 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.
«Θα είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της εταιρίας», είπε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 η Helleniq Energy παρουσίασε προσαρμοσμένο EBITDA 1,601 δισ. ευρώ.
Η στρατηγική
Η Helleniq Energy βρίσκεται πλέον στον τρίτο πυλώνα της στρατηγικής της, αφού ολοκλήρωσε την εσωτερική αναδιάρθρωση για την αποδέσμευση εσωτερικής αξίας και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους, ακολούθως έδωσε έμφαση στη βελτίωση των περιθωρίων διύλισης και της ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριόττηας, τώρα επικεντρώνει στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, με στόχο την ταχεία ωρίμανση επενδύσεων και έργων. Έτσι, η διοίκηση σκοπεύει αφενός να εκμεταλλευτεί περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση των δεικτών αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και της απόδοσης για τους μετόχους και παράλληλα, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος.
Ο τομέας των ΑΠΕ, ήδη συνεισφέρει θετικά και αποτελεσματικά, με 21 εκατ. στο Α’ εξάμηνο σε όρους προσαρμοσμένου EBITDA, υπερδιπλασιάζοντας την απόδοση σε ετήσια βάση.
Πλήγμα υπέστη ο τομέας εμπορίας ενέργειας, καθώς τα EBITDA της Elpedison υποχώρησαν 21% στα 65 εκατ., ως απόρροια της μείωσης των πωλήσεων κατά 36% στα 790 εκατ. Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα, αυτό είναι αποτέλεσμα των ηπιότερων καιρικών συνθηκών, κυρίως, ενώ ρόλο έπαιξε και η συντήρηση μονάδων της εταιρίας, εξαιτίας της οποίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας και αναγκάστηκε να καλύψει πωλήσεις με αγορές από pool και άλλους παραγωγούς.
Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ
Σε αυτό το πλαίσιο, η εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία ΑΠΕ υπολογίζεται σε 356 MW, παρουσιάζοντας αύξηση 25%, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 100 MW στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Έτοιμα προς κατασκευή είναι επιπλέον 200 MW και στις δύο χώρες, ενώ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται συνολικά 400 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος της εταιρίας είναι να διαθέτει παραγωγή πράσινης ενέργειας πάνω από 1 GW έως τα τέλη του 2025 και 2 GW το 2030.
Τα 11 φωτοβολταϊκά πάρκα που εξαγόρασε στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 180 MW, προβλέπεται να λειτουργήσουν στο γ’ τρίμηνο του 2024 και ήδη πάνω από το 50% είναι συμβολοποιημένα με μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Τα πρώτα 100 MW έργων αποθήκευσης με μπαταρίες, στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμα ως το 2025. Η Helleniq Energy προτίθεται να συμμετάσχει και στους επόμενους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης.
Στη Ρουμανία είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς υλοποίηση 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 211 MW, που θα λειτουργήσουν σταδιακά από το δ’ τρίμηνο του 2023 μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2025, ενώ υπάρχει συμφωνία-πλαίσιο για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου με αρχικά 600 MW. Η αγορά της Ρουμανίας θεωρείται ελκυστική για την Helleniq Energy, γιατί διαθέτει υψηλότερες τιμές και είναι μία αγορά υπό ανάπτυξη. Σήμερα το μερίδιο της στην πράσινη ενέργεια του ομίλου είναι στο 31%.
Στην Κύπρο είναι εν λειτουργία τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που εξαγοράσθηκαν, συνολικής ισχύος 15 MW. Ήδη, η Helleniq Energy έχει συστήσει και εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για B2B πωλήσεις, με τη διοίκηση της να προαναγγέλλει χθες και νέες επενδυτικές κινήσεις στη Μεγαλόνησο στους επόμενους μήνες.
Ενδιαφέρον υπήρξε από αναλυτές για την εξέλιξη της μειοψηφικής συμμετοχής (35%) της εταιρίας στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο κ. Σιάμισιης επισήμανε, καταρχάς, ότι η στρατηγική που εφαρμόζει η Helleniq Energy περιλαμβάνει πάντα καθαρές λύσεις.
Η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στο “γήπεδο της κυβέρνησης” βρίσκεται το μπαλάκι για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς σύμφωνα με τον CEO της Helleniq Energy, τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν επιλέξει ακόμα το σενάριο που ενεργοποιήσουν.
Μάλιστα ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι: «Στην περίπτωση, όμως, της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχουμε καθαρή λύση από την κυβέρνηση», επισημαίνοντας προηγουμένως ότι η εταιρία προωθεί πάντα καθαρές λύσεις. Ωστόσο, έκανε ένα βήμα ακόμη εκφράζοντας τη βούληση της εταιρίας να στηρίξει προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ μέσω Χρηματιστηρίου. Μέχρι στιγμής, εμπόδιο στην απευθείας πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αποδειχθεί η εν εξελίξει δικαστική διαμάχη με την ELFE.
Στο στόχαστρο η υπερ-ρύθμιση
Απαντώντας σε αναλυτές για τα περιορισμένα περιθώρια κέρδους που εμφάνισε η εταιρία, ο κ. ΣΙάμισιης διευκρίνισε ότι παραμένουν εν ισχύ κανονιστικές διατάξεις -από τον καιρό της πανδημίας- που περιορίζουν τα περιθώρια στις πωλήσεις.