Ενώ διεθνώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της πτώσης του αεροσκάφους που επέβαινε ο Πριγκόζιν, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η έρευνα στα αίτια του ατυχήματος θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να πρόκειται για “εσκεμμένη πράξη”.
Η επιτροπή που ερευνά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξετάζει το ενδεχόμενο το αεροπορικό δυστύχημα «να προκλήθηκε εσκεμμένα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.
Πρόκειται για την πρώτη ρητή αναγνώριση, από την πλευρά της Μόσχας, ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να δολοφονήθηκε. Ωστόσο, η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει διεθνή έρευνα, απορρίπτοντας αίτημα της αρχής διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας, που έχει δικαιοδοσία καθώς το αεροσκάφος τύπου Embraer, ήταν βραζιλιάνικης κατασκευής.
Η κίνηση του Κρεμλίνου φαίνεται ότι στοχεύει να δημιουργήσει την επικοινωνιακή επίφαση για το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην μείνει η “ρετσινιά” αυτή στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας που είχε διαμεσολαβήσει για την αποφυγή αιματοκυλίσματος και παρείχε εγγυήσεις ασφαλείας στον Πριγκόζιν, δήλωσε ότι πρόκειται για “άτσαλο” χτύπημα που δεν μπορεί να αποδίδεται στον Πούτιν, υπονοώντας ότι όταν διατάσσει τέτοιες ενέργειες ο Ρώσος πρόεδρος είχε πολύ πιο προσεκτικά εκτελεσμένες.
Δηλώσεις Πεσκόφ
«Είναι προφανές ότι εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές, περιλαμβανομένης της σκόπιμης “θηριωδίας”», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
«Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Το ατύχημα…
Το ιδιωτικό τζετ Embraer με το οποίο ο Πριγκόζιν ταξίδευε στην Αγία Πετρούπολη από τη Μόσχα συνετρίβη βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, οδηγώντας στον θάνατο και τους δέκα επιβαίνοντες στις 23 Αυγούστου.
Μεταξύ των νεκρών, περιλαμβάνονται δύο ακόμα κορυφαίες προσωπικότητες της Wagner, οι τέσσερις σωματοφύλακές του και τα τρία μέλη του πληρώματος.
Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα σαφή, ωστόσο, χωρικοί που βρίσκονταν κοντά στο σημείο ανέφεραν στο Reuters ότι άκουσαν κρότο και στη συνέχεια είδαν το αεροσκάφος να πέφτει στο έδαφος.
Η συντριβή σημειώθηκε ακριβώς δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν ανέλαβε τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο ανταρσίας που τάραξε τα θεμέλια της Ρωσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η στάση του Πούτιν
Την επομένη της συντριβής, ο Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και τόνισε ότι γνώριζε τον Πριγκόζιν για πολύ καιρό, από τα χαοτικά χρόνια των αρχών της δεκαετίας του 1990.
«Ήταν ένας άνθρωπος με δύσκολη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή», είπε ο Πούτιν, ενώ τον περιέγραψε ως ταλαντούχο επιχειρηματία.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο απέρριψε ως «απόλυτο ψέμα» του ισχυρισμούς δυτικών πολιτικών και σχολιαστών ότι ο Πούτιν διέταξε να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν για εκδίκηση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τον θάνατο, καθώς και ότι δεν συμβαίνουν πολλά στη Ρωσία εν αγνοία του Πούτιν.
Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Πούτιν διέταξε τους μαχητές της Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος – βήμα στο οποίο ο Πριγκόζιν είχε αντιταχθεί λόγω της οργής του για το υπουργείο Άμυνας που, όπως είπε, κινδύνευε να χάσει τον πόλεμο της Ουκρανίας.