Το από καιρό αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναθεωρεί το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ και διευκολύνει τη πώληση συμμετοχών σε εταιρίες κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την είσοδο του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο και την είσοδο νέου επενδυτή στη Helleniq Energy.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει τροπολογίες για τον κανονισμό λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, αίροντας χρονοβόρες διαδικασίες και εισάγοντας νέα κριτήρια και αντίληψη στη διαχείριση των συμμετοχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ταμείο θα μπορεί να πουλά συμμετοχές και σε discount, όπως το ΤΧΣ.
Ειδικότερα, στο ν/σ προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο με τους όρους και κανόνες που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως ως προς τη διασφάλιση της αξίας των μετοχών.
Επίσης, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι πλέον σε θέση να αναθέτει σε τράπεζα ή εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την αποτίμηση κινητών αξιών που πρόκειται να αξιοποιήσει, για να βρεθεί το δίκαιο και εύλογο τίμημα.
Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται και επιταχύνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αγοραπωλησίες κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι απαραίτητη σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ. Ο έλεγχος γίνεται κατ’ αρχήν σε προγενέστερα στάδια της συναλλαγής και ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών μετά τη συμφωνία ως προς ύψος του τιμήματος.
Χωρίς εμπλοκή του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Πρέπει να σημειωθεί ότι με νόμο που είχε περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε συναλλαγή άνω των 500 χιλ. από το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αφαίρεση της δικλείδας αυτής επιταχύνει τις διαδικασίες και απελευθερώνει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από την πολύπλευρη αιτιολόγηση αποφάσεων, καθώς και από τυχόν αναδρομικές ευθύνες.
Υπό αυτό το πρίσμα, η διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προς θεσμικούς επενδυτές ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, αφενός γιατί το χρονικό διάστημα εγκρίσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι μακρύ για τους χρηματιστηριακούς χρόνους και αφετέρου γιατί δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί η έννοια του discount στην τρέχουσα τιμή διάθεσης.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αντί να περάσει τροπολογία για κάλυψη και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από τον νόμο για το ακαταδίωκτο, που θα είχε πολιτικό κόστος, καταργεί τον νόμο που ελέγχει τις συναλλαγές.
Τρέχουν οι διαδικασίες για ΕΛΠΕ και Ελ. Βενιζέλος
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να επιταχύνουν τη διαδικασία εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και την πώληση συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στη Hellenic ENergy (πρώην ΕΛΠΕ), σε επενδυτή. ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση έχουν αναθεωρήσει προγενέστερη συμφωνία και έτσι ο βασικός μέτοχος δεν δεσμεύεται να πουλήσει δική του συμμετοχή και ο επενδυτής που θα αγοράσει δεν θα είναι στρατηγικός, αλλά πιθανότερα passive. Αυτό συνεπάγεται ότι ο έλεγχος της εταιρίας θα παραμείνει στον όμιλο Λάτση.
Έτσι, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν και οι ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, οι οποίες όμως δεν είναι παραγωγικές, αλλά επιτυγχάνουν να εμπεδώσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό.