Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν που σκοτώθηκε χθες σε αεροπορικό δυστύχημα στο Τβερ στη Ρωσία, ήταν από καιρό σε αποδρομή, ωστόσο η Wagner την οποία ίδρυσε φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ενεργεί, εστιάζοντας αποκλειστικά στην Αφρική, όπου έχει ήδη ξεκινήσει “επιδημία” πραξικοπημάτων.
Μόλις δύο ημέρες πριν από τον υποτιθέμενο θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα άγνωστης αιτίας, ο αρχηγός του Ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin, είχε απευθυνθεί στους μαχητές του σε βίντεο, ανακοινώνοντας ότι εστίαζε μακριά από την Ουκρανία και προς την Αφρική – ένα μέρος όπου η ομάδα μισθοφόρων έχει ήδη αφήσει τα αποτυπώματά της.
Η ομιλία ήταν μια από τις λίγες που πραγματοποίησε ο Πριγκόζιν μετά την ανταρσία στα τέλη Ιουνίου εναντίον της Μόσχας σε μια διαμάχη γύρω από την εμπλοκή του Βάγκνερ στην Ουκρανία και την απορρόφησή της από τον ρωσικό στρατό, η οποία έληξε με μια συμφωνία με μεσολάβηση, τη μετακίνηση της Wagner στη Λευκορωσία και την επιλογή για τους μαχητές ενταχθούν σε οποιαδήποτε πλευρά επιθυμούν.
Ενώ το μέλλον της ηγεσίας του Βάγκνερ είναι τώρα ασαφές, μια έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος δείχνει ποιους διαφορετικούς τύπους εμπλοκής έχει ήδη χρησιμοποιήσει η ομάδα στην αφρικανική ήπειρο. Γνωστά σημεία λειτουργίας είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν, όπου η Wagner έχει αναλάβει στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό έλεγχο. Σύμφωνα με την έκθεση,
αυτό περιλαμβάνει την καταπολέμηση ομάδων ανταρτών και λαϊκών εξεγέρσεων για αποδυναμωμένες κυβερνήσεις, την παροχή συμβουλών πολιτικής στρατηγικής σε κρατικούς παράγοντες και τη διεξαγωγή εκστρατειών επιρροής και παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – καθώς και την εξασφάλιση παράνομων ή γκρίζων οικονομικών ευκαιριών στην αγορά, για παράδειγμα στην εξόρυξη, που θεωρούνται πληρωμή για Υπηρεσίες.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η ομάδα επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στην ήπειρο σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχωρούν κυρίως.
Η Wagner ανέλαβε πρόσφατα στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες στη Λιβύη και το Μάλι. Τον Μάιο, η Wagner κατηγορήθηκε για τη σφαγή 500 αμάχων, μαζί με μερικούς άλλους
μαχητές της Αλ Κάιντα που αναζητούσε στην πόλη Moura.
Τα δεδομένα από την παρακολούθηση συγκρούσεων ACLED δείχνουν επίσης ότι η εμπλοκή του ομίλου Wagner στη χώρα επικεντρώθηκε στους αμάχους.
Η ομάδα δραστηριοποιήθηκε επίσης στρατιωτικά στη Μοζαμβίκη κατά τη διάρκεια της παραστρατιωτικής εξέγερσης του 2019, αλλά ηττήθηκε εκεί. Έχει αναφερθεί ότι βρίσκεται σε επαφή με τη στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα νωρίτερα φέτος.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι αναλυτές εντόπισαν αιχμές στη βία σε μέρη όπου η Wagner δραστηριοποιήθηκε στην Αφρική. Ωστόσο, πολλές φρικαλεότητες εναντίον αμάχων για τις οποίες έχει κατηγορηθεί η ομάδα δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν καταληκτικά, ενώ η σφαγή της Moura αποτελεί την εξαίρεση. Επί πλέον, οι βίαιες τακτικές της ομάδας δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην καταστολή των εξεγέρσεων μακροπρόθεσμα, αναφέρουν οι New York Times.
You will find more infographics at Statista