Ανοδικά, αλλά χωρίς τζίρο και επιβεβαιώνοντας την αδυναμία να επανακτήσει τις 1300 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη, με την αγορά να επιδεικνύει προφανή σημάδια κόπωσης και με τη θερινή ραστώνη να επικρατεί ελλείψει και καταλυτικών ειδήσεων στο επιχειρηματικό και οικονομικό πεδίο.
Σταθεροποιητικά, σε μοτίβο συσσώρευσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη βραχυχρόνια τάση να παραμένει πτωτική και τη μεσοπρόθεσμη ανοδική, υποδεικνύοντας ότι η διορθωτική κίνηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η συμπεριφορά της αγοράς επιβεβαιώνει την ήδη διαμορφωμένη τεχνική εικόνα, καθώς το μικρό εύρος διακύμανσης και η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν συνέβαλλε στη διαμόρφωση δυναμικής για την ανατροπή του σκηνικού. Οι κινήσεις περιορισμένες τόσο στην αγορά μετοχών, όσο και στα παράγωγα, αποδεικνύοντας ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν κάνει pause…
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ταλάνισαν και προβλήματα στο πρόγραμμα ροής εντολών και δεδομένων, τα οποία ξυπνούν μνήμες από περιστατικά που απαξίωσαν την αγορά στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν.
Διεθνές κλίμα
Διεθνώς το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς με εξαίρεση τα αποτελέσματα της Nvidia οι αγορές απέπνεαν τον φόβο της αβεβαιότητας, καθώς επιχειρούν να σταθμίσουν τα όχι ενθαρρυντικά μάκρο, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις. Η πτώση του αεροσκάφους του Πριγκόζιν, οι προσκλήσεις των BRICS σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, ενισχύουν την αβεβαιότητα.
Ελληνικό μικροκλίμα
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, όσο και να μην θέλει η αγορά να το αποτυπώσει σε αυτή τη φάση, καθώς οι φωτιές καίνε υποδομές και καταστρέφουν προοπτικές. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο “ζορίζεται” να βγάλει αναπτυξιακό πακέτο -που θα περιλαμβάνει παροχές” για το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Η εξίσωση περιπλέκεται καθώς οι προοπτικές για τον τουρισμό απαξιώνονται, η ζέστη φέρνει ξηρασία και οι φωτιές περιορίζουν δραστικά παραγωγή και καλλιεργήσιμη γη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τιμές και τις εισαγωγές. Ο πληθωρισμός των τροφίμων καλπάζει, οι τιμές της ενέργειας θεωρείται βέβαιο ότι θα ανέβουν και αυτά, ενώ το Eurogroup ενεργοποιεί κόφτη δαπανών και εισαγάγει διαδικασίες αυτόματων Μνημονίων.
Μπορεί η ευρεία πλειοψηφία που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές και η κατακερματισμένη αντιπολίτευση να διασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα, αυτό όμως δεν αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας αλλά περισσότερο κίνδυνο χαλάρωσης.
Η εικόνα της αγοράς
Ετσι, παρά το αρχικά ενθαρρυντικό ξεκίνημα, η ζήτηση και η απουσία φρέσκου χρήματος δεν επέτρεψε στην αγορά να διεκδικήσει με αξιώσεις επίπεδα πάνω από τις 1.300,21 μονάδες και ιδιαίτερα για τις 1.303. Γρήγορα, το σκηνικό αντιστράφηκε και επέστρεψαν οι πωλητές, με την αγορά να κλείνει θετικά αλλά με μια περίπλοκη ισορροπία στο ταμπλό.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.295,91 μονάδες με κέρδη 0,17%. Ο Large Cap τερμάτισε στις 3.142,53 μονάδες με απώλειες 0,11%. Ο ΔΤΡ επίσης στο κόκκινο με απώλειες 0,44% στις 1.061,56 μονάδες.
Από τα βαριά χαρτιά την αγορά στήριξαν με τζίρο και κέρδη Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνική και Aegean. Αντιθέτως Alpha Bank και Eurobank έμειναν στο κόκκινο… Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν ξανά οι ενεργειακές με Motor Oil, Helleniq Energy και Τέρνα Ενεργειακή να βρίσκονται στην πεντάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στο επίκεντρο παραμένει και η μετοχή της Intrakat καθώς οι εκροές συνεχίζονται και ο βασικός μέτοχος, η Winex, συνεχίζει να σκουπίζει την προσφορά δαπανώντας ικανά κεφάλαια για να στηρίξει τον τίτλο. Η εταιρία αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα για επικείμενη αμκ, αφήνοντας αιχμές για σκοπιμότητες, Ο τίτλος, όμως, που είχε τρέξει αρκετά τώρα διορθώνει, συν τω κλίμα, ωστόσο ο βασικός μέτοχος δεν θέλει να χαλάσει η συνολική τεχνική εικόνα και να φανεί ευάλωτος σε δημοσιεύματα.