Καθώς οι BRICS ακολουθούν στρατηγική αναβάθμισης του γεωοικονομικού τους αποτυπώματος και του γεωπολιτικού τους βάρους, αναδεικνύονται πλέον ως αντίβαρο στους G7 από πολλές απόψεις.
Ενώ οι πέντε χώρες των BRICS έχουν φτάσει τους G7 σε όρους συλλογικά προσαρμοσμένου με PPP ΑΕΠ, εξακολουθούν να υπολείπονται αισθητά των ώριμων οικονομιών του G7 ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ – ένα συχνά χρησιμοποιούμενο μέτρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κανένα από τα πέντε μέλη των BRICS δεν πλησιάζει καν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιαπωνίας, το οποίο με τη σειρά του είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της G7. Χρησιμοποιώντας διεθνή δολάρια προσαρμοσμένα με ΙΑΔ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών ανέρχεται σε 80.035 δολάρια, υπερτριπλάσιο από αυτό της Κίνας, που ανέρχεται σε 23.382 δολάρια.
Ινδία, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία από την άποψη του προσαρμοσμένου κατά αγοραστική δύναμη ΑΕΠ, έχει μακράν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των δώδεκα χωρών της G7 και των BRICS. Ωστόσο, ο ρυθμός προόδου είναι ταχύς. Μετά την αλλαγή του αιώνα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ινδίας πενταπλασιάστηκε σχεδόν, υπολειπόμενο πλέον μόνο της Κίνας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο του Γιοχάνεσπουργκ οι BRICS άνοιξαν επισήμως τη διαδικασία διεύρυνσης, για πρώτη φορά από το 2010 με προσκλήσεις σε έξι χώρες μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα ΗΑΕ.