Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κόσμος γνώρισε μια βαθιά αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο, καθώς η άνοδος των εθνών BRICS εισήγαγε ένα αυξανόμενο αντίβαρο στην παραδοσιακή κυριαρχία της G7.
Από την Τρίτη, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συναντώνται στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική για τη 15η ετήσια σύνοδο κορυφής BRICS, με την πιθανή επέκταση του μπλοκ να αποτελεί θέμα στην ατζέντα.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η G7, που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, έχει κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, καθώς τα κράτη που απαρτίζουν τη BRICS γνώρισαν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, η συλλογική επιρροή και η φιλοδοξία τους άρχισαν να κλιμακώνοντα
Ειδικότερα, η θεαματική οικονομική άνοδος της Κίνας έχει αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κατασκευαστική ικανότητα της χώρας, η τεράστια καταναλωτική αγορά και καθοδηγούμενη από την καινοτομία ανάπτυξη την έχει ωθήσει στο προσκήνιο της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενώ η Ινδία είναι ακόμα μερικά βήματα πίσω, ο τεράστιος πληθυσμός της και η τεράστια βιομηχανία τεχνολογίας την τοποθετούν στρατηγικά ως τη δεύτερη οικονομική υπερδύναμη του μπλοκ.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική έχουν υποχωρήσει κάτω από τις προσδοκίες, με το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ (στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) να μειώνεται πραγματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Παρά το γεγονός ότι οι τρεις προαναφερθείσες χώρες απέτυχαν να τραβήξουν παίξουν ρόλο αντίστοιχο του μεγέθους τους, οι πέντε χώρες των BRICS ξεπέρασαν το G7 ως προς το συνδυασμένο ΑΕΠ τους το 2020. Αυτό είναι όταν μετράται με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, δηλαδή προσαρμοσμένες για διαφορές στην αγοραστική δύναμη.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μπλοκ θα αντιπροσωπεύει συλλογικά το 32,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος. Αυτό είναι 16,9% υψηλότερα από το 1995 και περισσότερο από το μερίδιο της G7 που ήταν 29,9%.
Η άνοδος των BRICS, αν και όχι χωρίς προκλήσεις και ανισότητες εντός της ομάδας,
οδήγησε σε αυξημένες εκκλήσεις για πιο περιεκτική και αντιπροσωπευτική παγκόσμια διακυβέρνηση, προσθέτοντας περισσότερο βάρος στις φωνές που αποκλίνουν από τις πολιτικές που διαμορφώθηκαν από τη Δυτική ηγεσία της G7.
Αυτή η απόκλιση ήταν πρόδηλη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η G7 καταδίκασε την επίθεση και επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, κανένα από τα μέλη των BRICS δεν έχει καταγγείλει τις ενέργειες της Ρωσίας ούτε έχει συμμετάσχει στις κυρώσεις.