Ενώ η χώρα καίγεται, η κυβέρνηση επιδεικνύει στρατηγική ανεπάρκεια σε live view σε συμμάχους και εταίρους και οι δημοσιογράφοι ανταλλάσσουν κατηγορίες αναλαμβάνοντας αυτοβούλως ρόλο εμπροσθοφυλακής σε μάχες που δεν τους αναλογούν.
Οι φωτιές, η ανικανότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού και οι αψιμαχίες στο Χρηματιστήριο, αποδεικνύουν ότι ο τίτλος του βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, “τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”, που χρησιμοποιείται κατά κόρον μπορεί να μην είναι πια… επίκαιρος.
Τελικά όμως, ίσως όντως να μην υπάρχουν και να παρακολουθούμε σκηνές από προαναγγελθείσες εξελίξεις: Αυτές αποτελούν ειδήσεις; Τελικά είδηση είναι όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι συμβαίνει, ή όταν αυτό πραγματικά δρομολογείται και κάποιοι επιλέγουν να το αγνοήσουν/υποβαθμίσουν και τελικά με τη στάση τους να δρομολογήσουν αναπόδραστα την επόμενη κίνηση;
Οι φωτιές επίδειξη ανεπάρκειας
Η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει διήμερο επίδειξης διπλωματικού εύρους και στρατηγικής επάρκειας σε γείτονες και συμμάχους, ενώ διαφημίζει τη δυνατότητά της να παίξει ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή η πόλη με τη μέγιστη γεωστρατηγική σημασία για τον σχεδιασμό αυτό, η Αλεξανδρούπολη καίγεται, το νοσοκομείο της εκκενώθηκε και άλλες καίριες υποδομές απειλούνται.
Μακριά από εμάς θεωρίες συνωμοσίας, όσο βολικές ή μη κι αν είναι. Το ζήτημα είναι ο βαθμός ετοιμότητας για τη διαχείριση κρίσεων. Έ, δεν φαίνεται ικανοποιητικός. Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγο πριν η χώρα εξετέθη διεθνώς για τις εκρήξεις εκτεθειμένων βομβών στην Αγχίαλο. Το σκηνικό επαναλήφθηκε εκρήξεις βλημάτων στο πεδίο βολής στην Αλεξανδρούπολη.
Business και δημοσιεύματα
Να ξεκινήσουμε από τα μαθήματα δεοντολογίας που παραδίδει σε δημοσιογράφους και αναγνώστες ο Ουμπέρτο Έκο και τα οποία ξεχνούν πλείστοι όσοι καπηλεύονται τον τίτλο του βιβλίου του για να εξυπνακίσουν.
Χθες, η μετοχή της Intrakat βρέθηκε υπό καθεστώς σφοδρών πιέσεων στο Χρηματιστήριο. Γιατί; Επειδή ένα ηλεκτρονικό μέσο, με μεγάλη απήχηση και επιρροή -για να λέμε όλη την αλήθεια- δημοσίευσε ότι η διοίκηση είναι αναγκασμένη να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η εταιρία διέψευσε άμεσα και κατηγορηματικά το δημοσίευμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι αυτό μπορεί να υποκινείται από σκοπιμότητες, χωρίς να τις προσδιορίσει.
Στη δημοσιογραφική πιάτσα τα μηνύματα ήταν ξεκάθαρα: Το συγκεκριμένο φαίνεται να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο: Ισχύει; Ειλικρινά, η στήλη δεν γνωρίζει και αρνείται να πιστεύσει ότι οποιοσδήποτε άλλος γνωρίζει ή μπορεί να υποθέσει ασφαλώς, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι γνωρίζει τις πρακτικές και πως λειτουργούν, κάτι που θα μπορούσε να κηλιδώσει τους ιδίους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρητό, ότι “όποιος πετάει λάσπη, στο τέλος του μένει στα χέρια”.
Το ζήτημα είναι ότι κάποια άλλα media, δεν αρκέστηκαν να μεταδώσουν το ρεπορτάζ και τις δύο όψεις του, αλλά αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτό, εκτοξεύοντας κατηγορίες για άλλο μέσο. Είπαμε, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, αλλά η ύπαρξη πολλών βελτιώνει την πίττα…
Για να πάμε και ένα βήμα παρακάτω, ασχέτως της είδησης και πόσο αυτή στέκει ή όχι, η προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης άλλων media, με αστήρικτες φήμες, υπόνοιες, κλπ, δεν ποιεί τιμή για κανένα και αναδύει δυσωδία για τον κλάδο. Και μιας και πλακώσαμε τα ρητά, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Cyrus S Ching είχε πει “Μην παλεύεις με γουρούνια. Θα γεμίσεις λάσπες και τα γουρούνια θα την καταβρούν”.
Αυτά για τα του χώρου μας.
Η διοίκηση της Intrakat και το timing του δημοσιεύματος
Στην Intrakat, τώρα, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή: Θα κάνει ή δεν θα κάνει αμκ η εταιρία; Η απάντηση που δίνει η διοίκηση είναι ότι δεν θα κάνει τώρα, αλλά θα λάβει τέτοια απόφαση εάν προκύψει κάτι πολύ μεγάλο: Εξαγορά ή μεγάλο έργο.
Τί σημαίνει αυτό χρηματιστηριακά:
Ότι μπορεί η είδηση για αμκ να ρίξει τη μετοχή, αλλά προηγουμένως η ειδηση για μεγάλο έργο και η εμπέδωση των προοπτικών θα την έχουν ενισχύσει. Άρα, η πτώση από υψηλό επίπεδο δεν την καταβαραθρώσει, αλλά την “εκλογικεύσει”, που αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν νωρίς και όχι πολύ αργά, θα έχουν αποκομίσει ικανή υπεραξία που θα τους επιτρέψει να συντηρήσουν το ποσοστό τους, επιδεικνύοντας -παράλληλα- εμπιστοσύνη στη διοίκηση και την εταιρία.
Το συμπέρασμα είναι το timing! Μια είδηση ή αναφορά μπορεί να είναι θετικ΄ή αρνητική σε διαφορετικό χρόνο, ακόμα κι αυτή είναι ακριβώς η ίδια.
Ε, καλά τώρα, και τότε γιατί η αγορά πανικοβλήθηκε χθες οδηγώντας τη μετοχή της Intrakat στο -13%, αρχικά, πριν ενεργοποιηθούν χαρτοφυλάκια για τη στήριξή της, απορροφώντας την προσφορά και περιορίζοντας τις απώλειες το 3%;
Και αυτή η απάντηση δεν είναι εύκολη: Το δημοσίευμα ήρθε σε μια στιγμή που η διοίκηση επιχειρούσε προβάλλοντας τις προοπτικές να δημιουργήσει δυναμική στη μετοχή και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Ένα τέτοιο θέμα, υπονομεύει την αξιοπιστία της διοίκησης και χαλάει το timing των εξελίξεων. Ακόμα κι αν το θέμα αποδειχθεί σωστό, η δημοσίευσή του σε αυτή τη φάση, εν μέσω θέρους, αποτελεί πτωτίστως επιλογή και δευτερευόντως ρεπορτάζ. Το θέμα της αμκ δεν προέκυψε τώρα και δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται. Τα οικονομικά της Intrakat είναι γνωστά, οι κινήσεις της διοίκησης για βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας γνωστές και οι υποχρεώσεις επίσης.
Για να λέμε τα πράγματα, όπως είναι, η εταιρία σε γεύμα που διοργάνωσε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με επόμενο διάστημα, εξηγούσε την στρατηγική δημιουργίας υπεραξίας, τους στόχους και άφηνε να εννοηθεί ο βηματισμός. Άρα, δεν είχε κρυφή ατζέντα.
Η πρόκληση πανικού στην αγορά, με την μονοδιάστατη ή ελλιπώw στοιχειοθετημένη πολυδιάστατη προβολή ενός θέματος είναι ευθύνη και επιλογή του δημοσιογράφου και του μέσου. Θα μπορούσε αυτό να έχει βαθύτερα κίνητρα; Δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς; Μπορεί ο δημοσιογράφος να μην αποτύπωσε σωστά τη σκέψη του; Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς.
Η πορεία της Intrakat στη συνεδρίαση της 21 Αυγούστου
Auditor’s note: Το ρεπορτάζ ολόκληρο
Το Crisis Monitor έχει σταθερά επισημάνει και αναδείξει τις προοπτικές της Intrakat, τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η διοίκηση και τη στρατηγική για την άμβλυνσή τους. Επίσης, έχει εκφράσει ανησυχίες για κάποια από τα μοντέλα risk sharing και cash flow optimization που είχαν επιλεγεί στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των ταμειακών ροών.
Εν τέλει, οι επενδυτές θα πρέπει να κρίνουν μόνοι τους, να αποφασίσουν αν τους ταιριάζει το προφίλ κινδύνου της εταιρίας και του κλάδου, οι ασάφειες και τα δημοσιογραφικά πάθη. Μην ξεχνάτε ότι για τη θεωρία της ασύμμετρης πληροφόρησης στις αγορές, ο Στίγκλιτς τιμήθηκε με νόμπελ το μακρινό 2001…
*Ο Ουμπέρτο Έκο παραμένει επίκαιρος. Η δημιουργία θέματος από γνωστή είδηση δεν αλλάζει θεμελιωδώς τα δεδομένα, αλλά αποτελεί διαφορετική οπτική. Ο χρόνος τον Αύγουστο κυλάει πιο αργά, γιατί οι δημοσιογράφοι κάνουν διακοπές. Οι αγορές αντιδρούν εντονότερα γιατί η απουσία επενδυτών -σε διακοπές- τις καθιστά πιο ρηχές και ευεπίφορες σε επιθετικές κινήσεις.
*Το δημοσίευμα για την αμκ στοίχισε αρκετά λεφτά στους ισχυρούς μετόχους της Intrakat οι οποίοι αναγκάστηκαν να παρέμβουν και να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της προσφοράς. Το μείζον κόστος, όμωε, είναι η αξιοπιστία της διοίκησης. Ο Αλέξανδρος Εξάρχου θα πρέπει να επανέλθει με timeline και πιο καθαρές γραμμές…
Κυβέρνηση και δημοσιογράφοι έχουν βαλθεί και φέτος να αποδείξουν ότι η χώρα είναι τσίρκο, ότι τα πάντα είναι αποτέλεσμα της τύχης, της μοίρας και μόνο καποια ανώτερη δύναμη θα μπορούσε να τα έχει φέρει αλλιώς.
Καλημέρα και καλή τύχη
(παράφραση από το Καληνύχτα κα καλή τύχη, ατάκα με την οποία έκλεινε την εκπομπή του ο Έντουαρτ Μάρροου*)
The Underdog Team